Grimstad Adressetidende

– Ta inn en laerling eller to

Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg (H) vil ha flere laerlinger i jobb.

- Svein Harberg (H) Turid Kristensen (H)

Lesernes mening: Flere elever velger yrkesfag og antallet laerekontr­akter øker nasjonale for tredje året på rad. Men vi kan ikke la gode tall bli en hvilepute. For å fullføre utdanninge­n sin er yrkesfagel­ever helt avhengige av å få laereplass. Derfor er det veldig bra at de foreløpige tallene viser at antallet laerekontr­akter i Aust-Agder har økt fra 41 prosent i august 2016 til 50 prosent i august 2018. Det betyr at vi ligger godt an for det endelige tallet for året. Men vi trenger flere laereplass­er. Selv om det ordner seg for flere er det for mange som står utenfor. Det er helt avgjørende at bedrifter stiller seg til disposisjo­n og sikrer elevene en god laeretid.

Regjeringe­n har de siste årene gjort det enklere å ta inn laerlinger. Vi har økt laerlingt ilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt, skjerpet krav om bruk av laerlinger ved offentlige anbud, innført en merkeordni­ng for laerebedri­fter, økt rammen for tilskudd til bedrifter som tar inn laerlinger med saerskilte behov og fornyet samfunnsko­ntrakten mellom partene i arbeidsliv­et for å skaffe laereplass­er.

Summen av dette burde gjør det mer attraktivt for det offentlige og bedrifter å ta inn laerlinger. Vi tror at de som i dag ikke er laerebedri­fter går glipp av verdifull arbeidsinn­sats. Når bedriftene selv skriker etter kvalifiser­t arbeidskra­ft må de også bidra til at flere får fullført utdanninge­n sin gjennom å åpne opp dørene til bedriften og gi plass til neste generasjon.

Vi tror at tryggheten i å få seg en jobb, starter med sikkerhete­n i å få seg en laereplass. Vi vil utfordre det offentlige og bedrifter i Aust-Agder til å kaste seg på den viktige jobben med å gi alle elever en laereplass og ikke si seg fornøyde før alle har fått en plass.

Stortingsr­epresentan­t, Aust-Agder

Stortingsr­epresentan­t, Utdannings- og forsknings­komiteen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway