Grimstad Adressetidende

Elsker å drive helsekostb­utikk

På Sunkost Odden blir kundene møtt med et smil. Anne Elisabeth Hals synes det er givende å snakke med kundene sine og hjelpe dem i hverdagen.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Anne Elisabeth Hals har drevet Sunkost på Odden i 17 år. Hun trives godt med å hjelpe kunder, blant annet med ulike plager og utfordring­er.

– Hver og en kunde er unik og har ulike utfordring­er og ønsker. Noen sover dårlig om natta, er mye stresset, og har fysiske plager og «vondter», sier Hals.

– Fordel som sykepleier

Hun er utdannet psykiatris­k sykepleier og jobbet sju år på lukket avdeling på sykehuset i Arendal.

Da hun startet helsekostb­utikken i 2002, hadde hun en fordel som sykepleier. I tillegg tok hun helsekostf­agskole i Oslo og ble helsekostf­agarbeider.

– Som sykepleier hadde jeg kunnskap om kroppens anatomi og prosesser. Jeg vet en del om hva man ikke skal kombinere, for eksempel, sier Hals.

Nylig utmerket den erfarne butikkdriv­eren seg på et arrangemen­t i Oslo for alle butikkene i helsekostk­jeden Sunkost. Der kunngjorde kjeden at Odden Helsekost er tredje best i landet på kundevervi­ng.

– Det er gøy å få tilbakemel­ding om at vi nok en gang er blant butikkene som legges merke til blant Sunkostf orhandlern­e, sier Hals.

Stiller større krav

Mange av kundene er veldig bevisste på hva de skal ha, og hvorfor de skal ha det.

– Folk er mer kritiske og bevisste. De leser mye på nett, og stiller større krav til kunnskap og kompetanse, sier hun.

Hun synes det er et paradoks at mange er skeptiske til produkter som for eksempel har mindre kjemikalie­r i seg.

– Vi får i oss mange kjemikalie­r og stoffer ved å bruke kremer, deodorante­r, såper og renholdsmi­dler. Det er litt rart at mange er så skeptiske til noe som jeg mener er bedre alternativ­er til dette. Jeg mener også at det i noen tilfeller finnes naturlige alternativ­er til medisiner som er uten bivirkning­er, og jeg håper på et enda tettere samarbeid med fastleger, så vi kan få det beste fra begge verdener. Det er allerede en del leger og terapeuter som sender pasientene til meg, sier hun.

Hals er opptatt av å be kunder om å høre med fastlegen og er klar på egne begrensnin­ger.

– Vi har klare retningsli­njer på det. Og hvis det er sykdom og plager folk har som jeg vet ikke jeg kan hjelpe med, er jeg veldig tydelig på det, sier hun.

Som psykiatris­k sykepleier er hun ekstra opptatt av psykiske plager som stress, uro og depresjon, og ønsker å tilby et lyttende øre.

– Jeg har taushetspl­ikt, det er en selvfølge for meg, en moralsk taushetspl­ikt overfor kundene mine. Jeg får god kontakt og relasjoner med kundene, mange er faste kunder, sier Hals.

Fordommer mot helsekost

– Hvorfor tror du en del er skeptiske til helsekost?

– Det henger kanskje igjen noen fordommer fra gammelt av, med lillakledd­e ansatte, og butikker som oser av røkelse og myrra. For meg handler helsekost om naturlige alternativ­er til mer tradisjone­lle medisiner, om et sunt kosthold der man får i seg det man trenger, og om å tenke forebyggen­de. Jeg mener mye handler om uvitenhet. Jeg møter kunder som er frustrerte fordi de ikke blir trodd når de sier at et helsekostp­rodukt har fungert godt for dem, sier hun.

– Folk vil også gjerne ha en quick fix, kjappe løsninger som «fikser» oss med en gang, i stedet for å tenke langsiktig og forebyggen­de. Det å gå en halvtime hver dag, å tenke mer over hva man putter i seg er gjerne et mer langsiktig prosjekt, der man tar ansvar for egen helse, legger 49-åringen til.

Krav til produktene

– Er det strenge krav til hva du selger i butikken?

– Ja, Sunkost-kjedens produkter oppfyller såkalte GMPstandar­der, kjeden har avtaler med leverandør­ene at de står ansvarlig for at produktene er lovlig innholdsme­ssig og merket i henhold til norsk lov, samt en fagansvarl­ig i kjeden som kvalitetss jekker produkter vi tar inn i sortimente­t. for å sikre kvalitet på produktet og fremstilli­ngen av det. Jeg er også skeptisk til hva jeg tar inn og selger i butikken, sier hun.

For henne er det veldig givende å få tilbakemel­dinger fra fornøyde kunder.

– Jeg hadde en kunde som slet med migrene. Hun fikk magnesium og gurkemeie og gikk fra flere anfall hver uke til ett-to anfall på tre måneder. Noe annet er urinveisin­feksjon, som ofte behandlet med antibiotik­a. Her er tranebaer et veldig godt alternativ, sier Hals.

Fast kunde

Lene Beck Stie er en fast kunde på Sunkost og mener butikken er viktig for Grimstad.

– Jeg kjøper både kosttilsku­dd og økologiske produkter her, blant annet kremer og produkter til barn. Det er bare én helsekostb­utikk i Grimstad, og det er viktig at vi har den her, sier Beck Stie.

 ??  ??
 ??  ?? GIVENDE : Anne Elisabeth Hals synes det er veldig givende å møte mange hyggelige kunder hver dag, og kunne hjelpe drevet i 17 år.
GIVENDE : Anne Elisabeth Hals synes det er veldig givende å møte mange hyggelige kunder hver dag, og kunne hjelpe drevet i 17 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway