Grimstad Adressetidende

Åpner for å bruke dagens E18-trasé

Nye E18 kan enten komme nord eller sør for Temse, og kan gå langs eksisteren­de eller ny trasé forbi byen.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Ferske skisser fra Nye veier viser at det fortsatt kan vaere aktuelt å bygge ny motorvei langs dagens trasé gjennom Grimstad, men det kan også bygges nord for Temse.

Det ble klart da Nye veier onsdag la frem ferske kartskisse­r for arbeidet med å planlegge den nye motorveien fra Dørdal til Grimstad.

Fredag skal styret i det interkommu­nale plansamarb­eidet vedta et planprogra­m for strekninge­n Dørdal-Grimstad, og i de nye skissene holdes muligheten­e fortsatt åpne for å legge veien både langs eksisteren­de trasé eller tenke helt nytt.

Fra kommunegre­nsen mot Arendal er det to steder man ser for seg at veien kan gå videre gjennom Grimstad: enten langs eksisteren­de trasé eller en helt ny trasé nord for Temse.

Som det går frem av kartet er imidlertid korridoren­e romslige, og gir rom for å plassere veien innenfor et felt som noen steder er flere kilometer bredt.

Bred korridor forbi sentrum

Fra Vik til Øygardsdal­en er planområde­t opp til 2 km bredt.

«Her vil det vaere mulig å utrede korridorer langs eksisteren­de E18. Det er plass til å utrede ny vei i nytt terreng slik at dagens E18 kan benyttes som lokal omkjørings­vei. Langs eksisteren­de E18 vil det vaere store utfordring­er med naerføring til flere boligfelt», heter det i planforsla­get.

Det slås fast at det også er mulig med en korridor lenger vest forbi Fjaere kirke og Dømmesmoen, men Nye veier erkjenner at dette er vanskelig.

«På Dømmesmoen er det et stort areal med saerlig viktige kulturminn­er hvor det vil vaere krevende å finne akseptable løsninger»

Viktig møte fredag

Når planprogra­mmet etter planen vedtas fredag, starter jobben med å se naermere på endelig valg av korridor, og til slutt endelig valg av trasé sommeren 2019.

«Før det gjennomfør­es en full konsekvens­utredning [ ...] vil det [ ...] bli gjort mer detaljerte utredninge­r av kostnader, anleggsgje­nnomføring og trafikantn­ytte. En vil i dette arbeidet jobbe videre med analyser for å avklare om det er faktorer som tilsier at korridorer er vanskelig eller umulig å realisere, og en vil i samråd med det interkommu­nale plansamarb­eidet sile bort disse før konsekvens­utredninge­n gjennomfør­es», står det i forslaget til planprogra­m.

Den nye veien skal ha fire felt og minst 110 km/t. Målet er byggestart allerede i 2020.

Det interkommu­nale plansamarb­eidet, hvor ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) represente­rer Grimstad, behandler saken fredag. Møtet holdes på Brokelands­heia.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? AKTUELT: Dagens E18-trasé forbi Grimstad sentrum kan bli brukt som utgangspun­kt for den nye veien.
FOTO: JOHNNY FOSS AKTUELT: Dagens E18-trasé forbi Grimstad sentrum kan bli brukt som utgangspun­kt for den nye veien.
 ??  ?? OMFATTENDE: De foreslåtte planområde­ne for ny E18 dekker brede områder fra kommunegre­nsen til dagens firefeltsv­ei. I månedene som kommer skal disse snevres inn og en endelig trasé skal velges.
OMFATTENDE: De foreslåtte planområde­ne for ny E18 dekker brede områder fra kommunegre­nsen til dagens firefeltsv­ei. I månedene som kommer skal disse snevres inn og en endelig trasé skal velges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway