Grimstad Adressetidende

Glade for gratis frokost

På Dahlske kan elevene komme tidlig og få en god start på dagen med frokost uten å betale.

- SKOLE ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Elevene på Dahlske videregåen­de skole kan starte dagen med et enkelt måltid uten å betale for det, takket vaere en satsing på gratis skolefroko­st.

Klokka har så vidt passert halv åtte. I «Gata», det store vrimleområ­det hvor kantina på Dahlske videregåen­de skole ligger, har noen elever allerede funnet seg et bord.

De forsyner seg med kornblandi­ng og melk til frokost, men de trenger ikke å betale. Skolen har nemlig gratis frokost til alle elever, noe de har hatt i flere år. Det faller i smak, spesielt hos dem som starter dagen litt ekstra tidlig. Ida Eline Nilsen har tatt en tidlig buss fra Tromøya, og da er det perfekt å kunne ta frokosten på skolen.

– Det er kjempeflot­t at man har den muligheten. Det er fint når en kommer tidlig, sier hun, og får støtte av de andre rundt bordet.

– Noen bor jo på hybel og har ikke så god råd til mat, heller, skyter Thomas Halvorsen inn.

Med en porsjon frokost i magen har han og de andre fått et godt utgangspun­kt i en lang og innholdsri­k skoledag, som for noen varer helt til halv fem om ettermidda­gen.

Politisk satsing

Dahlske startet med gratis frokost for flere år siden, og nå har tilbudet også fått god støtte fra Aust-Agder fylkeskomm­une, som nemlig er en av få i Norge som betaler for at elevene kan spise gratis på skolen.

– Vi har sett det er så viktig at vi gjorde det til et gratis tilbud, sier fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap), som tirsdag var på Dahlske for å spise frokost med elevene og høre hva de mener om tilbudet.

– Det er godt dokumenter­t at det er viktig med naering før laering, sier hun.

Siri Vigsnes arbeider i Dahlskes kantine, og var med på å få i gang tilbudet om gratis frokost for fem år siden. Hun er ikke i tvil om at tilbudet er viktig.

– Vi ser de som kanskje ikke rekker frokost hjemme. Og noen har kanskje ikke råd. Nå kan alle få en god start på dagen, sier Vigsnes.

Også Dahlske-rektor Andreas Poppe roser frokostord­ningen og sier det er en viktig del av å skape trivsel for elevene.

– Vi ønsker å skape en skole hvor de er velkommen. Frokosten er en viktig del av det. Elevene skal føle seg ivaretatt, sier han, og peker på at 1000 mennesker har sitt daglige virke på Dahlske, de fleste av dem elever.

– Mesteparte­n av Grimstads ungdom er her, og alle skal føle seg ivaretatt når de kommer inn døra.

 ??  ?? GLADE: Fylkesordf­ører Gro Bråten sammen med Dahlske-elevene Thomas Halvorsen, Mattis Kløkstad, Ida Eline Nilsen og Milla Greksa, som alle er glade for frokosttil­budet på skolen.
GLADE: Fylkesordf­ører Gro Bråten sammen med Dahlske-elevene Thomas Halvorsen, Mattis Kløkstad, Ida Eline Nilsen og Milla Greksa, som alle er glade for frokosttil­budet på skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway