Grimstad Adressetidende

Derfor krever Agder Energi avlesnings­gebyr

Agder Energi Nett forklarer i dette innlegget grunnen til at selskapet krever inn avlesnings­gebyr fra kunder som ikke vil ha ny, automatisk strømmåler.

- DEBATT Per-Oddvar Osland Leder AMS-programmet i Agder Energi Nett

Lesernes mening: Avlesnings­gebyr for manuelt avleste strømmåler­e. Vi viser til leserinnle­gget «Nettselska­pets nye inntektski­lde?» i Grimstad Adressetid­ende lørdag 22. september, hvor det stilles spørsmål om innføring av avlesnings­gebyr for kunder som ikke har automatisk strømmåler.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har pålagt alle nettselska­pene i Norge å installere nye, automatisk­e strømmåler­e innen utgangen av 2018.

Av Agder Energi Netts rundt 200.000 kunder er det naermere 5.000 kunder som av ulike årsaker ennå ikke har fått strømmåler med automatisk innsending av målerverdi­er. Disse kundene må fortsatt lese av strømmåler­en hver måned, og i tillegg er nettselska­pet pålagt å kontrollav­lese strømmåler­en en gang i året.

For Agder Energi Nett betyr dette en ekstra kostnad på 2.125 kroner for hver kunde som ikke har automatisk strømmåler. Beløpet tilsvarer hva det koster å sende ut en kontrollør og håndtere manuelt avleste data, og det foreligger nøye kalkyler til grunn for beregninge­n av dette beløpet.

NVE tillater nå at nettselska­pene innfører er årlig avlesnings­gebyr for kunder som har fritak for automatisk avlesing av strømmåler­en, eller som motsetter seg installasj­on av ny strømmåler.

Hvis nettselska­pene ikke krever et slikt avlesingsg­ebyr må også de øvrige kundene vaere med å dekke kostnaden for manuell avlesing for dem som nekter å ha måler med automatisk avlesning.

Videre stiller NVE krav til likebehand­ling av kundene. Det betyr at avlesnin gsgebyret må vaere likt for alle som ikke har automatisk strømmåler, uavhengig av om kunden bor like ved Agder Energi Netts kontor i Arendal eller mange mil unna et annet sted på Agder.

For å få dekket inn disse ekstrakost­nadene innfører Agder Energi nå et årlig avlesnings­gebyr på 2.125 kroner for kunder som ikke vil ha ny, automatisk strømmåler.

De aktuelle kundene har mottatt informasjo­n om gebyret og tilbud om å bestille installasj­on av ny strømmåler med automatisk avlesning innen 1. oktober. De vil da unngå å betale årlig avlesnings­gebyr.

Alternativ­t kan kunden velge teknisk tilrettele­gging, men dette må kunden selv betale for.

Andre nettselska­p i Norge har alt innført lignende tiltak, eller er i ferd med å gjøre det.

 ??  ?? INNLEGG: Per-Oddvar Osland i Agder Energi Nett skriver i innlegget at det koster 2.125 kroner å sende ut en kontrollør og håndtere manuelt avleste data, og det foreligger nøye kalkyler til grunn for beregninge­n av dette beløpet.
INNLEGG: Per-Oddvar Osland i Agder Energi Nett skriver i innlegget at det koster 2.125 kroner å sende ut en kontrollør og håndtere manuelt avleste data, og det foreligger nøye kalkyler til grunn for beregninge­n av dette beløpet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway