Grimstad Adressetidende

– Fosterfami­lien betyr mye

Daniel Paulsen er en aktiv 24-åring med mange baller i lufta. Han har vokst opp i fosterhjem, og mener noe av det viktigste en fosterfami­lie kan gjøre for barn er å få dem til å føle seg som en del av familien.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

➤ Daniel Paulsen vokste opp i fosterhjem, og deler sine erfaringer i Bufetats arbeid med å rekruttere nye familier. For Paulsen betyr fosterfami­lien mye, og han er ofte på besøk hos dem på Fevik.

Daniel Paulsen har travle dager, blant annet med jobb og trening. Han jobber som personlig trener på Atletica i Arendal, men tar seg tid til å komme innom leilighete­n på Feviktoppe­n for å møte Adressa.

I Bufetats arbeid med rekrutteri­ng og skolering av fosterfore­ldre, bidrar Daniel på ulike måter med sin erfaring, sett ut ifra et fosterbarn­s ståsted.

Tidligere var Paulsen aktiv med fotball i Jerv, og trening gir fremdeles mye i hverdagen.

– Jeg er også støttekont­akt til et par ungdommer. Jeg er nok en type som kjører på med mange prosjekter og ikke alltid er like god på å kjenne på når det blir for mye. Noen dager må jeg si til meg selv at jeg bare skal slappe av, forteller han.

Ofte på besøk

De siste årene har han bodd på Feviktoppe­n.

Hjemmet og fosterfore­ldrene er viktig for ham, og han er ofte på besøk her.

De første årene av livet sitt, bodde han sammen med moren og faren i en blokk i en småby på Sørlandet.

De var for så vidt foreldre som var til stede, men på et dårlig vis. De brukte narkotiske stoffer og drakk for mye alkohol. Da han var to år, gikk foreldrene fra hverandre, og Daniel havnet litt her og litt der.

Første gang han havnet i fosterhjem, var han to år gammel. Selv om han var liten, husker han følelsen av å ikke vaere trygg på omgivelsen­e, skriver Bufetat i en artikkel om Paulsen.

Ønsket en grunn

Fosterhjem­met ble ikke permanent. Han savnet å bli forklart hvorfor han måtte flytte.

– For meg hadde det vaert bedre å få en grunn, jeg fikk bare beskjed om at jeg skulle flytte, uten å få en forklaring. Jeg følte meg som en kasteball og grublet mye på det. Kanskje de voksne håpet på at jeg skulle glemme det hvis de ikke snakket om det. Det gjorde jeg ikke, sier han.

I tenårene kom Daniel til et permanent hjem. Der fikk han fosterfore­ldre og søsken som i dag er hans naermeste familie. Familien tok del i fritidsakt­ivitetene han holdt på med og fikk ham til å føle seg som en naturlig del av familien.

– De spurte meg om hvordan jeg hadde hatt det på fotballtre­ning. De kom og så på kamper og var gode støttespil­lere for meg. Det satte jeg stor pris på, sier Paulsen.

Fjaser og tøyser

Han synes familien er gode på å snakke om ting og at det er en avslappet stemning hjemme.

– Jeg liker at familien er veldig uhøytideli­ge, vi fjaser og tøyser mye og man kan vaere seg selv. Jeg er ennå ungen deres den dag i dag, sier han.

– Hva bør man tenke på hvis man ønsker å tilby et fosterhjem?

– Det gjelder å kartlegge seg selv og familien. Finne ut hva man er flinke på og hva er man mindre god på som familie. Det er alltid verdifullt, sier han.

– I tillegg er det lurt å se for seg hvordan det vil vaere å få en ny gutt eller jente inn i familien før det faktisk skjer. Det er noe man bør tenke nøye gjennom, fordi det er veldig uheldig hvis man finner ut at det ikke passer å ha et fosterbarn hjemme etter at man har fått et barn i hus, sier Paulsen.

Tid, plass og overskudd

Noe av det man må vurdere, er om man har tid, overskudd og en stabil økonomi.

Paulsen tror det er mange familier som kan ha mulighet og glede av å bli fosterhjem.

– Kanskje du allerede er aktiv i frivillige organisasj­oner, trener barneidret­tslag på fritiden, eller har overskudd til å gjøre noe godt for andre på fritiden. Kanskje har dine egne barn blitt større. Kanskje du brenner for å hjelpe andre, sier han.

– Det er mange som kan ha mulighet til å ta inn et fosterbarn, hvis de ønsker det, legger han til.

24-åringen mener noe av det viktigste en familie kan gjøre, er å få fosterbarn­et til å føle seg som en del av familien.

– Barnet må helst føle seg som en naturlig del av familien. Det gjør man ved å vise genuin interesse. Vaere engasjert og vise at man bryr seg, sier han. ➤

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? OFTE PÅ BESØK: Daniel Paulsen (24) er ofte på besøk hjemme hos fosterfore­ldrene på Fevik. Her er han hjemme i sin leiligh det før man tar steget og blir fosterfore­ldre.
OFTE PÅ BESØK: Daniel Paulsen (24) er ofte på besøk hjemme hos fosterfore­ldrene på Fevik. Her er han hjemme i sin leiligh det før man tar steget og blir fosterfore­ldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway