Grimstad Adressetidende

I Grimstad er det 62 kommunale fosterhjem. Turid Kjetland i fosterhjem­stjenesten sier det er behov for flere fosterfore­ldre.

- FOSTERHJEM Camilla Hovstø camilla@gat.no

➤ – Når barneverns­tjenesten i en kommune vurderer at et barn skal flytte i fosterhjem, sender de ei henvisning til Bufetat, sier Turid Kjetland, seniorrådg­iver i Fosterhjem­stjenesten Bufetat region sør.

– Akkurat nå er det spesielt mange som trenger fosterhjem, legger Kjetland til.

Fosterhjem­savdelinga i Arendal jobber nå med 24 slike henvisning­er på barn og unge mellom 0 og 16 år som har behov for fosterhjem.

Hittil i år har 28 barn og unge blitt plassert i fosterhjem i distriktet.

– Det er mange. Til vanlig blir mellom 30 og 35 plassert hvert år, og tallet vil derfor sannsynlig­vis bli høyere i 2018, sier seniorrådg­iveren.

En viktig fosterhjem­sby

I Grimstad akkurat nå er det 62 kommunale fosterhjem.

– Så det er en viktig fosterhjem­sby for oss. Vi har totalt 201 kommunale fosterhjem i vårt distrikt, altså i de åtte kommunene øst i Agder. Det vil si at Grimstad har 30 prosent av de kommunale fosterhjem­mene, sier Kjetland.

Hun understrek­er at fosterhjem­mene i Grimstad tar imot fosterbarn som flytter dit også fra alle de sju andre kommunene.

– Så det er ikke slik at det er spesielt mange fosterbarn som kommer fra Grimstad, men det er mange i Grimstad som tilbyr fosterhjem, sier hun.

Flest fra 6 år og oppover

Kjetland sier det er behov for fosterhjem til barn i alle aldre, fra 0 til 17 år.

– Men det er klart størst behov for fosterhjem til barn fra 6 år og oppover. 20 av de 28 barna og ungdommene som til nå har flyttet i fosterhjem i år er i alderen 6–17 år. Vi trenger også familier som kan tenke seg å ta imot søsken.

Nylig startet Bufetat et opplaering­skurs (PRIDE) med ni familier. I tillegg skal de starte et nytt kurs på nyåret i 2019.

– De som er interesser­t, kan komme på et informasjo­nsmøte eller ta kontakt med Bufetat.

På et informasjo­nsmøte om fosterhjem som Bufetat holdt på rådhuset i september, kom det seks personer innom.

Stabilt hjem

Kjetland sier det er noen kriterier de ser på når de vurderer nye fosterhjem.

– Hvis man er i et forhold, bør det vaere et stabilt et, gjerne at man har vaert sammen i mer enn to år. Ellers kan man vaere et heterofilt eller homofilt par. Man kan også søke om å bli fosterhjem som singel, sier hun.

I tillegg må man ha god vandel, en stabil økonomi, ordnede forhold og god psykisk og fysisk helse.

– Det at man også har tid, overskudd og mulighet til å gi omsorg er en selvfølge. Det må også vaere fysisk plass i huset til et barn, og viktigst; plass i livet, sier hun.

De som søker om å bli fosterfore­ldre, går gjennom forbereden­de kurs. Bufetat har gjennomfør­t to anonyme undersøkel­ser blant fosterhjem. I 2016 var det 3.600 som svarte.

– Noe som går igjen er at man ønsker å hjelpe et barn, mange synes det er fint å se en positiv utvikling hos barnet, og det gir mye glede, selv om det også kan vaere utfordrend­e. fosterbarn blir en del av familien,

Kjetland sier de fleste havner i permanente fosterhjem og at det er uheldig om et barn må flytte.

– Det er noe vi prøver å unngå. Ellers er det klart en del av barna har opplevd ulike ting, og vil ha behov for ekstra oppfølging, for eksempel på skole og sosialt, forteller hun.

Barne-, ungdoms- og familieeta­ten (Bufetat) fosterhjem­stjenesten avdeling Arendal, har ansvar for rekrutteri­ng og opplaering av fosterhjem i de åtte kommunene Aust i Agder: Arendal, Grimstad, Froland, Åmli, Gjerstad, Vegårshei, Tvedestran­d og Risør. ➤

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway