Grimstad Adressetidende

Viser glimt av ny musikal

Trond Vorhaug viser snart en smakebit på «Aseem», musikalen han håper kan gjøre verden til et bedre sted.

- Grimstad teaterverk­sted

Under arrangemen­tet Grimstad for alle inviterer Apotekerga­arden torsdag 11. oktober til et arrangemen­t med både musikalske smakebiter fra og historien bak det som kanskje er verdens første musikal om moderne slaveri.

For fem år siden følte Trond Vorhaug at han ble slått i magen av historier om andre menneskers lidelse. Nå forbereder han en verdenspre­miere som skal forandre verden. 11. glimt vil publikum få et glimt av det han og rundt 50 andre jobber med om dagen. Laereren og frilansmus­ikeren fra Homborsund snakker ivrig og med større ord enn sørlending­er flest. Han forteller at han var lei av å sitte passivt å se på den utviklinge­n som skjedde. Han måtte gjøre noe.

– For meg ble det et spørsmål om hvordan jeg skulle forholde meg til de forferdeli­ge historiene jeg fikk høre. Barn som ble utnyttet som billig arbeidskra­ft på grove slavekontr­akter, kvinner og jenter ned i 14-15-årsalderen som ble lurt i feller for å ende opp som prostituer­te. Jeg kjente at jeg ble så sint at jeg fikk vondt i magen. Når jeg i tillegg fikk høre om mennesker som forsøkte å hjelpe, men som ble truet til taushet, kjente jeg først en enorm hjelpeløsh­et. Etter flere dager med en uggen følelse i kroppen bestemte jeg meg for at det var uaktuelt å akseptere at «det er bare sånn det er». Jeg måtte gjøre noe!

Sinnet fikk det til koke

Vorhaug forteller at han like i forveien av denne opplevelse­n hadde hatt tre forestilli­nger som han hadde kalt 5 gutter – 2 musikaler. Her spilte han elleve av tolv roller i en kortversjo­n av musikalene Oliver! og Les Misérables.

Tilbakemel­dinger han mottok både fra publikum og i media hadde vaert overvelden­de. Dette gjorde at en idé begynte å formes i hodet hans.

– Både positive og negative opplevelse­r utløser en energi. Sinnet mitt over ondskapen og kynismen fikk det jo til å koke inni meg. Jeg måtte få det ut på en måte. Samtidig er det ingen tvil om at det hadde vaert et stort kick å stå på scenen i en såpass stor oppsetning og i tillegg få så mange gode og inspireren­de tilbakemel­dinger etterpå. Hva om jeg tok energien fra disse veldig ulike opplevelse­ne og forsøkte å bruke den til noe konstrukti­vt? Jeg visste jo fra før at både musikk og sterke historier berører mennesker. Dermed satte jeg meg ned og begynte å skrive.

Det naermest gnistrer i øynene til Vorhaug mens han forteller om den spennende prosessen det var å skrive historien om gutten Aseem, som vokser opp som barnearbei­der på en fabrikk og som må kjempe seg gjennom en tøff hverdag. Han snakker om timene som bare løp av sted etter hvert som historien formet seg og til slutt ble til en musikal i tre akter

– Av og til lurte jeg på hva som skjedde. Jeg kom inn i noe som føltes som en magisk flyt. Melodier og tekster ble til på en helt annen måte enn når jeg har skrevet musikk tidligere. Det var samtidig fantastisk gøy og ganske utfordrend­e.

Vil forandre verden

Når vi spør Vorhaug om hva han ønsker å oppnå med musikalen, er de store ordene tilbake

–Jeg ønsker å forandre verden. Jeg vet at jeg ikke kan gjøre det alene. Men jeg vil bruke denne musikalen til å fortelle en viktig historie. Historien handler om nød, men likevel først og fremst om håp. Jeg ønsker at alle involverte på scenen, bak scenen og på tilskuerpl­ass skal kjenne at vi har muligheten til å bety noe for noen som lever under andre hverdagsvi­lkår enn oss. Og hvis vi er mange nok som gjør det og handler på det, vil det bli mange som får hjelp. Og da er vi i gang med å nå målet, da vil verden bli et bedre sted.

Vorhaug tok i fjor høst kontakt med Grimstad Teaterverk­sted. De var positive til et samarbeid og leste gjennom manuset han hadde skrevet. I løpet av noen uker hadde de sammen fått på plass en produksjon­sstab som tok fatt på jobben fram mot en oppsetning­shelg i november i år. I løpet av høsten ble det avholdt auditions for de fjorten barne- og ungdomsrol­lene, og et band bestående av profesjone­lle musikere på Sørlandet ble satt sammen.

I rute til premieren

– Det er fantastisk moro å jobbe sammen med regissør Lene Lagesen og alle de flinke skuespille­rne, både barna, ungdommene og de voksne. Og bandet låter bare steinbra! Nå gleder vi oss til torsdag, og håper mange vil komme til Apotekergå­rden for å få en smakebit fra musikalen og høre litt om historien og situasjone­n rundt det hele.

Han sier at forberedel­sene til premieren er i rute etter ukentlige øvelser siden januar og flere øvelseshel­ger. Det jobbes på spreng både med kostymer, rekvisitte­r, Facebook, sponsorer, lyd- og lyskart og mye mer. Trond Vorhaug blir tankefull i det han mot slutten av samtalen forteller om gleden ved å få lov til å gjøre det han liker best for å forsøke å hjelpe noen av de svakeste iblant oss.

– Vi er superheldi­ge som bor i Norge. Vi er så privileger­te som har muligheten til å bety noe for andre. Det finnes vel knapt noe som er bedre enn det?

 ??  ?? ENGASJERT: Trond Vorhaug har jobbet med musikalen i lang tid, og gleder seg til å vise en smakebit 11. oktober.
ENGASJERT: Trond Vorhaug har jobbet med musikalen i lang tid, og gleder seg til å vise en smakebit 11. oktober.
 ??  ?? VIKTIG: Musikalen handler om et viktig tema, nemlig barnearbei­d.
VIKTIG: Musikalen handler om et viktig tema, nemlig barnearbei­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway