Grimstad Adressetidende

– En fantastisk nyhet

Astri Weber Gellein Laurendz var svaert glad og takknemlig da hun fikk høre at Denis Mukwege får Nobels fredspris 2018. Jenter i alle aldre gitt den kongolesis­ke legen og gynekologe­n i underkant av en million kroner til arbeidet for voldtatte og traumatis

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Det var egentlig en overraskel­se, en gledelig overraskel­se, at Denis Mukwege ble tildelt Nobels fredspris fredag. Samtidig har vi sammen med organisasj­onen Join Good Forces (JGF) vaert med å nominere nettopp Denis Mukwege til Nobels fredspris i flere år. Derfor var det på en måte forventet at han ville få prisen til slutt, men selvfølgel­ig var det en fantastisk nyhet på alle måter.

Dette forteller Astri Weber Gellein Laurendz, primus motor for Jenter i alle aldre i Misjonskir­ken. Det gjør hun etter at det fredag ble kjent at Nobels fredspris for 2018 skal gå til Denis Mukwege og Nadia Murad. Begge ble tildelt denne prisen for deres kamp mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.

Arbeidet for saken i 14 år

Jenter i alle aldre er nå lagt ned etter å ha holdt på i 14 år, men mens de var aktive samlet de inn penger på hvert eneste møte de hadde til nettopp det arbeidet den kongolesis­ke legen og gynekologe­n drev.

Og det har vaert et omfattende arbeid Mukwege har drevet. Han har blant annet jobbet ved to sykehus i Den demokratis­ke republikke­n Kongo. Der har han både laert opp andre leger til å operere som han selv har gjort, i tillegg til at han har operert og hjulpet tusenvis av kvinner som har blitt voldtatt på det aller groveste av soldater i den blodige konflikten i landet. Laurendz forteller blant annet at kvinnene har blitt voldtatt både med og uten våpen, og at de har fått store skader i underliven­e sine som følge av dette.

Fått store skader

– Mange har fått fistel som følge av disse grusomme voldtekten­e. Det betyr at de er ødelagt nedentil og ikke klarer å holde på verken urin eller avføring, men mister dette nedover beina sine hele tiden. Det er nettopp disse kvinnene Mukwege har hjulpet ved å operere dem og sy dem sammen slik at de kan komme tilbake i samfunnet igjen, sier hun.

– Det er klart at innsatsen hans for disse voldtektso­frene i dette krigsherje­de landet har vaert formidabel. Gjennom både Christian Relief Network (CRN) og senere Join Good Forces (JGF) har vi her i Grimstad samlet inn penger til akkurat det arbeidet Mukwege har drevet i DR Kongo, sier hun videre.

Og det er ikke få penger som ble samlet inn til dette arbeidet mens jentene holdt på. I underkant av en million kroner fikk de samlet inn de 14 årene de holdt på, og alle disse pengene ble sendt ned til Mukwege og hans arbeid i DR Kongo.

Takker for bidragene

– Det som er så fantastisk med dette er at disse pengene har kommet inn fra en grasrotbev­egelse av kvinner i Norge, i Grimstad. På hvert eneste møte samlet vi inn penger og sendte dem avgårde. Alt vi samlet inn på disse 80 møtene, som i snitt hadde 250 kvinner til stede, gikk uavkortet til dette viktige arbeidet. Det er altså tusenvis av kvinner som har vaert med å gi penger til dette arbeidet, og det fortjener en stor takk, sier hun.

– Vi har også satt Grimstad på kartet med dette arbeidet, og nede i Kongo står det mange skilt med Grimstad collection på. Der har kvinner fått sin egen bolig, sier hun.

Laurendz sier at to andre kvinner også har jobbet med det samme arbeidet nede i Kongo, Mama Jeanne og Mama Jeanette. Disse har også vaert nominert flere ganger til Nobels fredspris, men uten å nå opp. Hun skulle derfor ønske at disse også hadde fått prisen fredag, men gleder seg likevel stort over at Denis Mukwege endelig fikk den.

– Kvinnene de store heltene

– Føler dere at dere også har en liten del i denne fredsprise­n i år?

– Nei, ikke i selve fredsprise­n, men vi føler jo en stor indre glede over at vi har fått hjelpe kvinnene via denne mannen og at det vi har kjempet for var viktig og at det nytter. Vi er også glade for at han har fått heder, og kvinnene i Kongo heder og aere, og at deres historier nå kommer frem. Det er kvinnene der nede som er de store heltene, sier Astri Laurendz.

– Hvordan skal dere feire og markere denne fredsprsie­n?

– Vi vil selvfølgel­ig feire dette på en eller annen måte når vi kommer hjem fra høstferie. Det vil vi blant annet gjøre med å ha et takkebønne­møte, sier Laurendz.

Hun utelukker heller ikke at hun kan bli invitert inn til Oslo når Nobels fredspris skal deles ut 10. desember.

 ?? BEGGE FOTO: ARKIV ?? SVAERT GLAD: Jenter i alle aldre holdt på i 14 år, og samlet på hvert eneste møte inn penger som de sendte ned til DR Kongo og til Denis Mukwege. Astri Weber Gellein Laurendz (til venstre foran) er svaert glad Mukwege endelig fikk prisen. Her fra 2011 da Maria Arredondo (i midten foran) var til stede.
BEGGE FOTO: ARKIV SVAERT GLAD: Jenter i alle aldre holdt på i 14 år, og samlet på hvert eneste møte inn penger som de sendte ned til DR Kongo og til Denis Mukwege. Astri Weber Gellein Laurendz (til venstre foran) er svaert glad Mukwege endelig fikk prisen. Her fra 2011 da Maria Arredondo (i midten foran) var til stede.
 ??  ?? I AKSJON: Den kongolesis­ke legen og gynekologe­n Denis Mukwege fikk fredag Nobels fredspris for hans omfattende arbeid med å hjelpe voldtatte og traumatise­rte kvinner i DR Kongo.
I AKSJON: Den kongolesis­ke legen og gynekologe­n Denis Mukwege fikk fredag Nobels fredspris for hans omfattende arbeid med å hjelpe voldtatte og traumatise­rte kvinner i DR Kongo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway