Grimstad Adressetidende

– Kan bli en farlig utfordring for barn og unge

Reidar Øvensen skriver om Byhaven og det kunstige svaberget i dette innlegget. – Navnet på dette «apparatet» betyr mindre enn en bagatell sammenlign­et med sikkerhete­n», skriver han.

- ➤ DEBATT

Lesernes mening: Steinblokk­ene – delvis livsfarlig bruksområd­e. Det er flott at parken gir mulighet for aktivitet for barn, ungdom og voksne. Jeg har forstått det sånn: Fri tilgang til alt, for alle, hele året uten tidsbegren­sninger gjennom døgnet.

Steinblokk­ene er et

bruksområd­e som innbyr voksne til rolig vandring, sitte, se. Kanskje med tean - i vannet - på steina. Kanskje en dukkert. Barn og ungdom er i stadig bevegelse, går, løper, hopper, puffer, drar, vasser, plasker. Noen vil antakelig falle i vannet, mange vil ut i vannet, fra vår til høst. Så på land, så ut igjen.

Jeg vokste opp

like etter krigen. «Lekeappara­tene» var holmer, skjaer, svaberg, skog og hei, skrøpelige, selvlagde flåter, alle salgs traer, tilgjengel­ige små og store bygninger, bedriftsom­råder, byggeplass­er. Henging etter lastebiler om vinteren, skøyting på farlig is, på sterk is – på fjorden, på innlandsva­nn. Hopping i ulike typer hoppbakker, aking med rattkjelke, for eksempel fra toppen av Vardeheia og ned til jernbanen, hopping på isflak i havna, sikkert også der steinblokk­ene ligger. Farene var velkjente for de fleste.

Steinblokk­ene er nå

en svaert farlig, kunstig utfordring, saerlig for barn og ungdom. Kantene er for skarpe, hjørnene altfor spisse. Under litt vann: Farlige hjørner og kanter.

Det ligger godt

til rette for skrapte armer og bein, bruddskade­r – og det verste: Hodeskader ved hopping, fall og snubling mot sider og hjørner.

Navnet på dette

«apparatet» betyr mindre enn en bagatell sammenlign­et med sikkerhete­n. Å begrense farene har ingenting med overbeskyt­telse å gjøre. Barn og ungdom trenger utfordring­er.

For barn og

ungdom er steinblokk­ene et aktivitets­område, et slags lekeappara­t. Kommunale lekeområde­r og lekeappara­ter er underlagt, med god grunn, klare regler etablering og bruk for å ivareta sikkerhet og forebygge skader.

Alle parkens apparater

må vurderes av ansvarlig myndighet m.h.t. bruk og sikkerhet for alle aktuelle brukergrup­per. Kanter og hjørner på steinblokk­ene bør avrundes betydelig. Reidar Øvensen

 ??  ?? INNLEGG: Reidar Øvensen mener steinblokk­ene kan utgjøre en risiko for barn og unge med sine skarpe hjørner og kanter.
INNLEGG: Reidar Øvensen mener steinblokk­ene kan utgjøre en risiko for barn og unge med sine skarpe hjørner og kanter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway