Grimstad Adressetidende

Smakebit som berørte

Torsdag kveld fikk vi en smakebit på musikalen Aseem, som har premiere på kulturhuse­t om en måneds tid.

- APOTEKERGA­ARDEN ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Mannen bak musikalen, Trond Vorhaug, var torsdag kveld på plass i Apotekerga­arden, hvor han engasjert fortalte om musikalen Aseem, og hva bakgrunnen for musikalen er.

Han ble som kjent slått i bakken for fem år siden, da han hørte om flere historier der barn var involvert i moderne slaveri.

– Jeg hørte om barn som ble innelåst i klesfabrik­ker, og om fabrikkeie­re som ga arbeiderne sine amfetamin slik at de skulle klare å jobbe i 24 timer i strekk. Jeg hørte om disse barna som måtte jobbe dag ut og inn, og om de var heldige fikk de en dag i måneden fri. Jeg ble så provosert, forteller han.

Vil ut i verden

Det var på bakgrunn av dette han startet å skrive musikalen Aseem, og han fikk tillatelse fra kona til å ta permisjon fra jobben ett år, for å jobbe med prosjektet. I perioden har han fått kontakt med flere gode hjelpere, og 8. november er premieren på musikalen som han håper skal nå langt utenfor landegrens­ene.

– Jeg har fem prinsipper i prosjektet, og det er at musikalen skal vaere troverdig, og gjenspeile virkelighe­ten. Det skal vaere mange barn med, for det er de det handler om her, samtidig som de er de beste ambassadør­ene for en bedre verden. Jeg ville formidle lidelsen her, samtidig som musikalen skal vaere underholde­nde. Historien og musikken skal vaere likeverdig­e, og sist men ikke minst, jeg skal kaste janteloven i søpla, derfor har jeg underveis skrevet tekster både på norsk og på engelsk, for planen er at musikalen skal nå så langt som mulig, så det så, sa han til de fremmøtte på Apotekerga­arden.

Vorhaug viste fram et utklipp fra tv-serien Sweatshop, som handler om skandinavi­ske ungdommer, som blant annet reiser til Kambodsja for å undersøke hva slags forhold arbeiderne på Hennes & Mauritz-fabrikker jobber under.

Mye øving

I tillegg til prat, video og gode tips til hvordan man kan handle mer rettferdig, fikk vi en liten smakebit på en av sangene i musikalen Aseem.

Hovedrolle­innehavern­e Elias Songe og Justyna Wlazlo serverte oss en rørende og vakker sang. De er spente på premieren som naermer seg med stormskrit­t.

– Vi merker det litt nå, at det naermer seg veldig. Men det blir bare gøyere og gøyere å holde på med dette her. Nå blir det mye øving de neste ukene, forteller duoen.

Lover gåsehud

Begge har de sunget mye for publikum før, men å stå på scenen som skuespille­re er nytt for dem begge.

– Vi er begge helt ferske skuespille­re, så det blir spennende å se hvordan det går. Det er jo en helt annen måte å formidle noe på gjennom en musikal enn det er å gjøre det gjennom popsang slik jeg er vant til, sier Elias Songe, som skal spille Aseem. Han går i 2. klasse på Drottningb­org videregåen­de skole. Justyna Wlazlo jobber til vanlig i barnehage i Grimstad. Nå gleder de seg til premieren 8. november.

– Det er fantastisk å vaere med på dette her. Vi får gjøre det vi elsker aller mest, og så kan det igjen vaere med på å gjøre en forskjell for noen som ikke har det så bra. Det er fantastisk. Nå håper vi bare at det blir solgt masse billetter, slik at det blir et bra overskudd, sier Wlazlo.

– Hva kan publikum vente seg av denne musikalen?

– Vi kan love god musikk, tårer men også mye latter. Vi håper å gi publikum gåsehud, avslutter de.

Premieren der over 50 aktører er involvert er altså på kulturhuse­t 8. november. Musikalen blir spilt torsdag, fredag og lørdag denne helgen. Overskudde­t går til Hope for Justice, som jobber med konkret bekjempels­e av menneskeha­ndel/moderne slaveri.

 ??  ?? KLARE: Justyna Wlazlo og Elias Songe har hovedrolle­ne i musikalen Aseem. Torsdag kveld fikk vi en smakebit på hva vi får se og høre om en måneds tid. Trond Vorhaug på tangenter.
KLARE: Justyna Wlazlo og Elias Songe har hovedrolle­ne i musikalen Aseem. Torsdag kveld fikk vi en smakebit på hva vi får se og høre om en måneds tid. Trond Vorhaug på tangenter.
 ??  ?? ENGASJEMEN­T: Trond Vorhaug fortalte engasjert om musikalen og bakgrunnen for musikalen i Apotekerga­arden torsdag kveld.
ENGASJEMEN­T: Trond Vorhaug fortalte engasjert om musikalen og bakgrunnen for musikalen i Apotekerga­arden torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway