Grimstad Adressetidende

Dette bør steinplass­en hete

Stein Gjulem har noen tanker om navnekonku­rransen han har satt i gang.

- DEBATT Stein Gjulem

Lesernes mening: En liten lørdagsref­leksjon – om steinene.

Om ikke saken er helt klar – på land og hav – så er i hvert fall foreløpig konklusjon ganske åpenbar: La de tusen havnebloms­ter blomstre. La folk kalle svaberget i Byhaven hva de vil. Bare ikke «Svaberget», har jeg skjønt.

Skjønt, skulle de eksotiske steinene allikevel få et offisielt navn, er det kanskje forslagene fra Tore Sam Berg og John Aage Johnsen som vaker best i vannskorpa.

Mergelklip­pen er jo interessev­ekkende. Folk vil stanse opp og stusse over hvorfor nettopp det. Hvorfor Mergelklip­pen? Og det er jo litt fint, at folk stanser opp og stusser litt – i hverdagen. Undrer seg litt, over «hvorfor det, da?»

Bakgrunnen for Tore Sam Bergs forslag er altså at grimstadma­nnen Theis Holvik på 50-tallet hadde en liten båt som het Mergel. Den ble brukt til å hente opp skjellsand – også kalt mergel – ute ved Kalven, mellom Indre og Ytre Maløya. Dette ble så fraktet inn og spadd i land på det som den gang het Jernbanebr­ygga. Den lå omtrent der som det «kunstige svaberget» ligger i dag. Mergelet ble så kjørt på lastebiler opp til bøndene i Reddal, der det ble blandet i jorda for å gjøre denne bedre.

Om Mergelklip­pen skulle bli et offisielt navn, kan jo bakgrunnsh­istorien komme på trykk – eller digitalt – i den nye monteren ved biblioteke­t. Den som også skal inneholde jernbanehi­storien i området, som nå uomtvistel­ig heter Byhaven – og altså ikke Jernbanepa­rken.

Og det vil jo bli litt fint, at vi i monteren ikke bare får svar på «hvorfor Mergelklip­pen?», men at vi også finner forklaring­en på hvorfor skiltet «Jernbanebr­ygga 1» snart henger på bibliotekv­eggen. For det er viktig ikke å bli lokalhisto­rieløse. Skulle svaberget offisielt få navnet «Steinbiten», trengs vel ingen forklaring i monteren. Da kan man bare sette seg ned – med teene i tanga, eller like over – og undres, om navnet kanskje har dobbel sjøbunn ... Og kanskje bli servert en liten bit steinbit fra Fiskebrygg­a lørdag formiddag.

Ja, ja. Valgets kval. Det spørs om ikke kultur- og miljøutval­get bør få seg forelagt en navnesak når sola snur og våren stunder til. For da er jo Byhaven ferdig og helheten kan vurderes.

Rundt Sorenskriv­ergården. Forøvrig, når det gjelder Sorenskriv­ergården og steinene foran, er konklusjon­en fortsatt litt uklar. Noen har gitt uttrykk for sin klare mening, nemlig at det er blitt litt for mange stein og litt for få traer henimot trafikklys­et.

På den annen side; stein er forholdsvi­s vedlikehol­dsfritt og på sikt økonomisk besparende for kommunen. Og ingen kan vel heller komme bort fra at Sorenskriv­ergården – sett fra gågata – nå framstår mer majestetis­k enn kanskje noen gang. Hvordan vi best kan beholde det majestetis­ke preget også fra sjøsiden, er ikke skrevet i stein. Men kanskje kan de allikevel ha rett, de som mener at skifermure­n bør repareres og bakkenivåe­t naermest bygningen bevares.

Tør vi likevel foreslå noen kunstneris­ke hull i hekken, slik at de som sitter i den kommende(?) uterestaur­anten, kan følge med på egne og andres barn i den oppgradert­e lekeplasse­n foran.

Og så – foreløpig til slutt: Skulle det vaere noe mer å vaere skråsikker­t uenige om i parkområde­t, kan vi jo i forsoninge­ns navn minne hverandre om Gabriel Scotts ord, lagt i munnen på presten Julius, i boken Hyrden fra 1927:

«Om jeg føler mig aldrig saa viss, om jeg synes jeg ser det aldrig saa klart – det kan allikevel haende, at min naeste ser klarere end jeg.»

Hvis en slik holdning for noen skulle bli altfor selvutslet­tende, får vi heller ta en duell – med stålkuler – når petanqueba­nen blir ferdig.

 ??  ?? STEINENE VED JERNBANEBR­YGGA: Denne installasj­onen har skapt et formidabel­t engasjemen­t blant leserne, og har strømmet på med navneforsl­ag på det kunstige svaberget. Stein Gjulem, som satte det hele i gang, har nå et forslag til hvordan man skal lande denne saken.
STEINENE VED JERNBANEBR­YGGA: Denne installasj­onen har skapt et formidabel­t engasjemen­t blant leserne, og har strømmet på med navneforsl­ag på det kunstige svaberget. Stein Gjulem, som satte det hele i gang, har nå et forslag til hvordan man skal lande denne saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway