Grimstad Adressetidende

Vil spare naturen for E18

Sanjin Kazagic, leder av Grimstad Ap, og varastyrem­edlem Anders Bjerkholt vil bevare den verdifulle naturen gjennom Grimstad, og vil derfor at ny E18 skal legges i en miljøtunne­l. Dermed vil Edens hage og Dømmesmoen bli spart.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Grunnen til at vi startet denne folkeaksjo­nen på Facebook var rett og slett for å kunne ha et sted å dele ulike synspunkte­r om denne veien i Grimstad kommune på, og for å se om det er andre folk enn bare Grimstad Ap som vil ha en slik miljøtunne­l på den nye E18. Vi mener vi har verneverdi­ge områder, dyrket mark og friluftsli­v som gjør at vi ikke kan ha en vei som deler byen i to.

Dette forteller Sanjin Kazagic, leder i Grimstad Arbeiderpa­rti, til Adressa. Sammen med Anders Bjerkholt, varamedlem i styret i Grimstad Ap, har de to startet Facebook-gruppa «Folkeaksjo­nen for E18 i tunnel – Grimstad». Siden ble lansert offentlig sent onsdag kveld, og under ett døgn etter at den ble lansert, har de fått over 460 medlemmer, ifølge Kazagic.

– Viser behovet for siden

– Det at vi har fått så mange medlemmer på så kort tid, og det at de allerede engasjerer seg og deler og kommentere­r ting, viser bare at det er behov for en slik side. Vi vil også arrangere egne folkemøter etter hvert med egne innledere for å samtale om dette og lignende prosjekter, sier han.

En annen grunn til at de også har opprettet siden er på bakgrunn av medlemsmøt­et i Grimstad Ap i sommer. Der vedtok de nemlig å lansere et krav om at den nye firefelts motorveien fra Grimstad til Dørdal i Telemark bør ligge i en fire kilometer lang miljøtunne­l mellom Øygardsdal­en og Vik.

En slik miljøtunne­l er for øvrig akkurat det samme som ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) ønsker. Da medlemmene i det interkommu­nale plansamarb­eidet for den nye veien for kort tid siden hadde sitt siste møte på Brokelands­heia, gjentok Glimsdal ønsket om at veien legges i en miljøtunne­l gjennom deler av Grimstad.

Ble bygget miljøtunne­l i Larvik

Nå har altså dette ønsket, og kravet, materialis­ert seg i en folkeaksjo­n på Facebook.

– Vi mener også det ble gjort slike hensyn og prioriteri­nger som vi vil ha her da den nye E18 ved Larvik ble bygget. Der tok de hensyn til friluftsli­v og bomiljø og laget to tunneler og en bro som er unik i sitt slag. I tillegg viser det seg at det skal komme en fire kilometer lang tunnel under Søgne når ny E18 mellom Kristiansa­nd og Stavanger skal bygges, sier Kazagic.

– Hvor stort er ønsket blant vanlige innbyggere, tror du, om å få en fire kilometer lang miljøtunne­l fra Øygardsdal­en til Vik på den nye veien?

– Det er det vi skal prøve å finne ut av nå. Vi i Grimstad Ap har jo vårt vedtak på at vi vil ha en slik tunnel, men det er det vi nå vil løfte opp og få innspill på, sier han.

Han sier også at de vil finne den beste løsningen for ny E18 gjennom Grimstad.

– Men når vi snakker om det finnes det en del ting og verdier vi ikke så lett kan sette en prislapp på. Det gjelder for eksempel naerheten til friluftsom­råder og dyrket mark. Hvordan denne veien bygges vil heller ikke bare ha betydning for oss nå og noen få år fram i tid. Den vil også gjelde for kommende generasjon­er i mange år. Vi må derfor kunne diskutere dette i fellesskap, sier Kazagic.

– Begrunnels­en er forskjelle­n

Anders Bjerkholt sier at forskjelle­n på en vanlig tunnel og en miljøtunne­l er begrunnels­en som ligger bak.

– Når man bygger en vanlig tunnel, sprenger man i fjell og bygger tunnelen uten å ta så mye hensyn til naturen og miljøet rundt. Når man derimot kaller noe en miljøtunne­l, er det for å signaliser­e at man har tatt mest mulig hensyn til naturen og miljøet rundt, og laget tunnelen for å bevare mest mulig av miljøet, sier Anders Bjerkholt.

Agderposte­n skrev også om denne saken torsdag, og de skrev at aksjoniste­ne vil ha tunnelen liggende oppå terrenget. Dette er ikke riktig.

– Nei, vi vil ha tunnelen nede i bakken, sier Bjerkholt.

Han vet ikke eksakt hvor mye dyrere denne strekninge­n kan bli dersom den bygges i tunnel, men sier han har hørt at det kan bli tre ganger så dyrt som bare å lage veien oppe i dagen.

Han sier også at selv om de har pekt ut en mulig trasé for tunnelen, er det Nye Veier selv som til sjuende og sist må avgjøre dette.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ?? SKJERMDUMP: FOLKEAKSJO­NEN FOR MILJØTUNNE­L PÅ E18 – GRIMSTAD ?? MULIG TRASÉ: Her, langs den blå stiplede linjen, ser folkeaksjo­nen for miljøtunne­l for seg at en fremtidig E18 kan gå gjennom Grimstad. Men du under bakken i en miljøtunne­l.
SKJERMDUMP: FOLKEAKSJO­NEN FOR MILJØTUNNE­L PÅ E18 – GRIMSTAD MULIG TRASÉ: Her, langs den blå stiplede linjen, ser folkeaksjo­nen for miljøtunne­l for seg at en fremtidig E18 kan gå gjennom Grimstad. Men du under bakken i en miljøtunne­l.
 ??  ?? IKKE I TVIL: Sanjin Kazagic (til venstre), leder av Grimstad Ap, og varastyrem­edlem Anders Bjerkholt er ikke i tvil: ny E18 hadde vaert aller best å få i en miljøtunne­l. Nå har de startet en folkeaksjo­n på Facebook.
IKKE I TVIL: Sanjin Kazagic (til venstre), leder av Grimstad Ap, og varastyrem­edlem Anders Bjerkholt er ikke i tvil: ny E18 hadde vaert aller best å få i en miljøtunne­l. Nå har de startet en folkeaksjo­n på Facebook.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway