Grimstad Adressetidende

Vil laere av Grimstad

STATSRÅD

- ➤ FOSTERHJEM ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Barne- og likestilli­ngsministe­ren er imponert over antall fosterhjem i byen.

Det sier Linda Hofstad Helleland etter å ha lest om fosterhjem i Grimstad. Hun vil finne ut mer om hvorfor det er 62 fosterhjem her i byen.

– Det viser at mange familier har mye omsorg å gi. De går foran med et godt eksempel. Vi trenger flere fosterhjem, sier barneminis­teren.

246 barn venter på et fosterhjem i landet. Mange er fra seks år og oppover, søsken, barn med minoritets­bakgrunn og funksjonsn­edsettelse r.

– Se til Grimstad

Statsråden vil finne ut mer om hva det er som gjør at så mange familier i Grimstad sier ja til å vaere fosterhjem.

– Fosterfami­lier hjelper de aller mest sårbare barna, som ikke har en mor eller far til å ta vare på seg. Man bidrar til at barn kan leve et liv uten å vaere redd for at mor ruser seg eller far slår. Fosterfami­liene bidrar til en trygg oppvekst. Se til Grimstad, er min oppfordrin­g. Antall fosterfami­lier er høyt i forhold til innbyggert­allet. Disse foreldrene gjør en uvurderlig jobb for samfunnet, så jeg vil takke alle grimstadfa­miliene som stiller opp. Bufetat gjør også en god jobb her, sier hun.

Når et barn trenger et nytt hjem, søkes det først i familie eller nettverk. Hvis det er mulig, bor barnet i naerheten av skolen, venner og familie.

– Disse barna er ofte blitt utsatt for traumatisk­e opplevelse­r. Dermed er det viktig å fortsatt kunne ha tilknytnin­g til dem som betyr noe i livet.

– Man trenger å ikke vaere en perfekt familie for å bli fosterfami­lie. Jeg tror nok mange stiller altfor høye krav til seg selv, om at alt skal vaere på stell. Alle familier har opp- og nedturer. Har du omsorg og kjaerlighe­t å gi til enda et barn, kommer du langt med det, sier hun.

Regjeringe­n har satt av ti millioner ekstra for å øke satsingen på rekrutteri­ng av fosterhjem.

– Og vi har ulike kampanjer for at folk skal bli kjent med muligheten til å bli fosterfore­ldre. Barn er forskjelli­ge, derfor trenger vi forskjelli­ge familier. Det finnes ingen A4-mal for fosterfami­lier. Så jeg oppfordrer alle til å tenke på det, ta en telefon til Bufetat. Og snakk gjerne med noen fosterfore­ldre i Grimstad, oppfordrer ministeren.

Glad for engasjemen­tet

Maria Kiraly, enhetslede­r for fosterhjem s tjenesten i Bufetat regionsøre r gladfora t barne og likestilli­ngsministe­ren fokuserer på fosterhjem s arbeidet.

– Da hun møtte oss på stand på Arendalsuk­a, erfarte vi at hun viste oppriktig engasjemen­t rundt vårt bidrag som Bufetat. Den gang, som nå, uttrykte hun dette videre til oss, sier Kiraly.

Seniorrådg­iver Turid Kjetland i Bufetat Fosterhjem s tjenesten regions ør, avdeling Arendal synes det er flott at Hofstad Helleland er engasjert i spørsmålet om hvorfor Grimstad har så mange fosterhjem.

– Det har vaert mange fosterhjem i Grimstad i 10–15 år. I en periode kunne halvparten av deltakerne på et av våre opplaering­skurs (PRIDE) vaere fra Grimstad. De siste årene har trenden flatet ut noe. Flere familier enn før fra Arendal og andre kommuner har blitt fosterhjem. Men de fleste er jo fosterhjem i mange år. Så fortsatt har vi mange fosterhjem i Grimstad, sier seniorrådg­iveren.

– For å si noe konkret om årsakene, måtte det nok ha blitt gjort en bred undersøkel­se blant fosterhjem­mene. Men vi tror det er en positiv kultur i Grimstad for å bli fosterfore­ldre. Mange av fosterhjem­mene i Grimstad har et godt sosialt nettverk seg imellom, de hjelper og støtter hverandre. Og vi vet at etablerte fosterhjem ofte er med på å rekruttere nye familier. Mange av dem som tar kontakt med oss i Bufetat, oppgir at de på forhånd har snakket med fosterfore­ldre de kjenner. Vi synes det er verdifullt at fosterhjem­mene deler sin erfaring med andre familier, og ofte styrker deres motivasjon for å bli fosterhjem. Det hjelper oss mye i vårt arbeid med å rekruttere mange nok fosterhjem.

Arendal har flest fosterhjem i de 8 kommunene i området. Arendal har 71 fosterhjem, mot 62 i Grimstad. Men i forhold til folketalle­t har Grimstad flere.

 ?? FOTO: MARTIN B. ANDERSSON/BLD ?? FORUNDRET: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland er imponert over antall fosterhjem i Grimstad. Hun vil laere mer om hvorfor så mange blir fosterfami­lier her.
FOTO: MARTIN B. ANDERSSON/BLD FORUNDRET: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland er imponert over antall fosterhjem i Grimstad. Hun vil laere mer om hvorfor så mange blir fosterfami­lier her.
 ??  ?? FAKSIMILE: Daniel Paulsen om å vokse opp i fosterhjem i Adressa 9. oktober.
FAKSIMILE: Daniel Paulsen om å vokse opp i fosterhjem i Adressa 9. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway