Grimstad Adressetidende

Snakker med dem som

Før Hilde Elise Bie snakker med forfattere, har hun ingen anelse om hvordan samtalen kommer til å gå. Torsdag håper hun den blir både vittig og viktig.

-

Når forfattern­e besøker Grimstad bibliotek, er det Hilde Elise S. Bie de snakker med foran nysgjerrig­e lesere.

Forlagsjob­b

Hun er biblioteke­ts faste «intervjuer», men startet med forfatters­amtaler lenge før hun begynte i jobben som arrangemen­tsansvarli­g på biblioteke­t. – Hvordan kan det ha seg at du begynte å drive med dette?

– Jeg har jobbet hele mitt voksne liv med bøker og litteratur i en eller annen slags form, forteller hun, og forteller videre om forlagsjob­b i Oslo som hun flyttet ifra. – Når man flytter til et mindre sted, er det vanskelig å finne ut hva man skal gjøre hvis man skal jobbe med noe av det samme, fortsetter hun.

På Sørlandet er det et mindre miljø, og da hun traff forfatterv­enninne Benedicte Meyer Kro- neberg, bestemte de seg for å starte litteraer salong i Arendal. Der har de inviterte forfattere til samtaler i privat regi. Arrangemen­tet er godt etablert, men akkurat nå har de imidlertid en pause.

Forberedel­sene

I jobben på biblioteke­t treffer hun likevel stadig vekk skrivende folk, og i løpet av fem år er det blitt en del forfattere. For å nevne noen har hun blant andre sittet ansikt til ansikt med Jan Kjaerstad, Linn Ullmann, Jan Kristoffer Dale, Gaute Heivoll og Ruth Lillegrave­n.

– Det er bare å prøve seg fram, og jeg synes det har vaert veldig gøy. Jeg liker godt å prate med andre, sier hun, og nevner at det blant annet er spennende å høre om hvordan forfattern­e jobber.

Bie bruker mye tid i forkant av en samtale, men forteller at det er umulig å forutsi hvordan det går.

– Jeg liker å forberede meg, så jeg har mye mer kunnskap enn det jeg bruker konkret i situasjone­n. Det gir en trygghet når en møter noen.

Hun nevner også at publikum som kommer, er ulike.

– Man skal ikke undervurde­re et publikum, samtidig som man skal prøve å gjøre det interessan­t. Det er noe med å møte forfattere­n, tenker jeg, og få til en god kjemi der.

– Er det noen ganger du har tenkt «dette går ikke»?

– Ja, det er noen ganger man tenker det, og så at det er vanskelig og utfordrend­e fordi de ikke prater. Da må man tenke nye innganger på tema, sier hun og fortsetter:

– Det er veldig forskjell der. Noen kan man jo stille et spørsmål og så går hele samtalen og de har tatt opp alt i et spørsmål.

– Er det noen du kan trekke fram som har vaert spesielle

 ?? ARKIVBILDE ?? FORFATTERM­ØTE: bok «Berge». I vår var Jan Kjaerstad på besøk og snakket om sin
ARKIVBILDE FORFATTERM­ØTE: bok «Berge». I vår var Jan Kjaerstad på besøk og snakket om sin
 ??  ?? KLAR FOR NY SAMTALE: Hilde Elise S. Bie jobber på Grimstad bibliotek og er den som har oppgaven med å snakke med forfattere når de kommer på besøk. Torsdag 18. oktober skal hun snakke
KLAR FOR NY SAMTALE: Hilde Elise S. Bie jobber på Grimstad bibliotek og er den som har oppgaven med å snakke med forfattere når de kommer på besøk. Torsdag 18. oktober skal hun snakke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway