Grimstad Adressetidende

– Skru opp lyden på bussen

Blindeforb­undet vil ha høyere lyd på bussen slik at blinde og svaksynte vet hvilke holdeplass­er som blir annonsert.

- Norges Blindeforb­und Aust-Agder Fylkeslede­r Brit Ingvild Fredriksen og styremedle­m Britta Tranholm Hansen

Lesernes mening: Tenk deg at du sitter på bussen, uten å egentlig vite hvor du er. Du ser så dårlig at du er praktisk blind. Kanskje går du av på feil holdeplass, blir med til endestasjo­n eller i verste fall befinner du deg på helt feil buss. Sånn er hverdagen for mange av Blindeforb­undets medlemmer. For at blinde og svaksynte skal kunne ta kollektivt­ransport er vi avhengig av tilrettele­gging og universell utforming både på bussen og holdeplass­ene. Stort sett fungerer ordningen bra, men det er ikke alle som opplever det slik. Mange sliter med å høre hva som blir sagt når holdeplass­er blir annonsert eller når neste buss kommer til stasjonen. Lyden må opp!

For oss synshemmed­e er det en stor utfordring å skulle reise på egenhånd, finne veien til bussholdep­lassen, stoppe riktig buss, finne et ledig sete, gi signal for ønsket stoppested og komme seg fra holdeplass til destinasjo­nen vår. Det er derfor viktig med sanntidsin­formasjon, som både er visuell og auditiv. Det vil si at informasjo­nen både gis skriftlig og via lyd.

Det er ikke urimelig krav vil stiller, og vi er heller ikke de eneste som vil tjene på universell utforming. Mange flere enn medlemmene våre hadde nytt godt av større skrift, gode fargekontr­aster, klare skilt og ikke minst tydelig annonserin­g av holdeplass­er. Enten du bruker buss eller andre kollektivf­ramkomstmi­dler.

I vår del av landet er vi heldige som har et bra kollektivt­ilbud som vi stort sett er fornøyde med. Men kunne vi ønsket oss én ting så er det å få volumet ytterliger­e opp.

 ??  ?? INNLEGG: Fylkeslede­r i Norges Blindeforb­und Aust-Agder, Brit Ingvild Fredriksen, og styremedle­m Britta Tranholm Hansen vil ha høyere lyd på bussen.
INNLEGG: Fylkeslede­r i Norges Blindeforb­und Aust-Agder, Brit Ingvild Fredriksen, og styremedle­m Britta Tranholm Hansen vil ha høyere lyd på bussen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway