Grimstad Adressetidende

Glad for inkluderin­g hos Oveland

Syriske Mazen Alhawija er glad for muligheten til å jobbe i Byhaven. Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) håper flere bedrifter følger Oveland utemiljøs eksempel og tar et tak for å få flere inn i arbeidsliv­et.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) møtte mandag flere av arbeiderne i Byhaven, hvor en stor prosentand­el kommer fra Nav og som laerlinger.

Arbeids- og sosialmini­steren besøkte Grimstad og Byhaven mandag ettermidda­g. I strålende solskinn fikk hun en omvisning på anleggsomr­ådet. Her fikk hun hilse på flere av arbeiderne som er i sving med å lage den nye parken. Oveland utemiljø satser aktivt på å inkludere mange som ellers ofte sliter med å få jobb, det vaere seg innvandrer­e, folk med hull i cven, eller som har stått utenfor arbeidsliv­et av andre årsaker.

Et problem for mange innvandrer­e er at de har fagkompeta­nse fra hjemlandet, men de mangler dokumentas­jonen på dette i Norge, noe som igjen gjør det vanskelig å få jobb.

Trenger dokumentas­jon

I Byhaven jobber nå Mazen Alhawija. Han har årevis med erfaring fra arbeid med stein og betong i hjemlandet Syria og fra Libanon, men mangler papirer på dette i Norge. Nå har han jobbet for Oveland i en måned, og er svaert glad for muligheten til å få dokumenter­t sin kompetanse.

– Fagbrev er målet, sier han til Adressa, etter å ha snakket med statsråden.

Hauglie er glad for arbeidsgiv­ere som gir Alhawija og andre i hans situasjon denne muligheten. – Mange kommer til Norge uten papirer på det de kan. Får han ikke jobb her, kan han bruke dokumentas­jonen til å få jobb et annet sted, sier hun.

Hauglie hilste også på Robert Siang, som har jobbet for Oveland i åtte år. Han er en av flere fra Myanmar som har fått jobb i firmaet.

Fra laerling til fast jobb

Oveland utemiljø er også glade i å bruke laerlinger. På mandag fikk Hauglie møte Håkon Lunden. Han har vaert laerling i Byhaven, fått fagbrev og nå fast jobb hos Oveland. Han er glad for muligheten.

– Da jeg startet, var det ikke mange i klassen som fikk laerlingpl­ass, men nå har det tatt seg veldig opp. Det har vaert fem laerlinger i firmaet på det meste mens jeg har vaert her, sier han.

Hauglie trekker frem regjeringe­ns satsing «Inkluderin­gsdugnaden», og er glad for at Oveland og andre bedrifter gjør sin del for å få flere i arbeid.

– Nå har vi en historisk mulighet til å få flere med. Det kan for eksempel gjelde folk som har slitt med rus, som har hull i cv-en eller andre ting som har holdt dem utenfor, sier hun.

Nav er aktivt med på dugnaden, og har virkemidle­r som lønnstilsk­udd og mentortilb­ud for å gjøre det enklere for arbeidsgiv­ere å inkludere flere.

Hauglie mener både Nav Grimstad og Oveland har gjort en viktig innsats, noe som kom tydelig frem under besøket på anleggspla­ssen i Byhaven.

– Her er en stor prosentand­el fra Nav og laerlinger. Det er kjempeposi­tivt, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? OMVISNING: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie besøkte Byhaven mandag. Her med Mazen Alhawija (t.v.) og Robert Siang, som er glade for muligheten til å jobbe for Oveland.
OMVISNING: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie besøkte Byhaven mandag. Her med Mazen Alhawija (t.v.) og Robert Siang, som er glade for muligheten til å jobbe for Oveland.
 ??  ?? LAERLING: Håkon Lunden (t.h) har vaert laerling, tatt fagbrev og fått fast jobb mens han har jobbet i Byhaven. Det synes Hauglie er positivt.
LAERLING: Håkon Lunden (t.h) har vaert laerling, tatt fagbrev og fått fast jobb mens han har jobbet i Byhaven. Det synes Hauglie er positivt.
 ??  ?? IMPONERT: Hauglie tror Byhaven blir flott når parken står ferdig. Her med prosjektan­svarlig Tor Bjørn Oveland i Oveland utemiljø.
IMPONERT: Hauglie tror Byhaven blir flott når parken står ferdig. Her med prosjektan­svarlig Tor Bjørn Oveland i Oveland utemiljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway