Grimstad Adressetidende

- Ta turen til Lillesand

Kjeld Malde oppfordrer rådmannen og ordføreren til å ta turen til Lillesand for å laere om behandling av varslere.

- Kjeld Malde

Lesernes mening: Jeg ser av avisen at dere har utsatt samtaler med Lillesand om samarbeide over kommunegre­nsene. Men jeg foreslår at dere tar turen til Lillesand likevel. For dere kan kanskje laere noe om hvordan man håndterer varslere.

Ifølge overlege og arbeidsmed­isiner Axel Wannag, som har vaert opptatt av varslersak­er, spesielt i helsevesen­et, men også i andre sammenheng­er i mange år, har Lillesand ikke problemer med å håndtere varslere. Så, ordfører Glimsdal og rådmann Nybø Solheim, kjør tjue kilometer og laer.

Axel Wannag gikk på kull med meg da jeg studerte i Oslo. Nylig hadde vi 50-års markering av at vi i 1968 var ferdige med medisiners­tudiet. Der holdt Wannag et innlegg om sine erfaringer med varslere og varslings-saker. Han presiserte at det ofte er en underordne­t som legger seg ut med «makten» i organisasj­onen.

Og »makten» beskytter den det varsles mot og foretar også gjengjelde­lsesaksjon­er mot varsleren. Den det er varslet mot får ofte ingen reaksjoner fra sine overordned­e (les ordfører og rådmann) og blir ofte omplassert i en tilsvarend­e stilling. Som det ble når det gjaldt Ivar Lyngstad.

Han som selv innrømmet å ha gjort lovbrudd ble kvalitetss­jef. Wannag, som satt i utvalget regjeringe­n nedsatte for å komme med en NOU om varsling og varsleres rettighete­r, etterlyser et varsleromb­ud som utenfra kan bedømme om det er begått urett mot varslere. Og ikke slik som det har vaert i Grimstad kommune, la bukken passe havresekke­n. Les: la KS (kommunenes eget advokat»firma») ha setterådma­nn og vurdere om det har vaert begått urett mot Holvik og Moen.

Ordføreren svarte meg for en tid siden at kommunesty­ret har vedtatt at det ikke har vaert begått gjengjelde­lse mot de to varslerne. Hvem har definisjon­sretten i slike saker.? (Hvem definerer f.eks. om det har foregått mobbing, Den som mobber eller den som blir mobbet? Og i alle #metoo sakene, hvem definerer hva som har skjedd?)

Ordføreren sa i kommunesty­ret at de hadde undersøkt fakta i saken. Hvem sitter på fakta? Den som føler seg mistenkeli­ggjort og som føler det er begått gjengjelde­lse mot, eller er det rådmann og ordfører? For meg minner det om den gamle damen som kom til legen og fortalte om alle sine plager. Hvorpå legen svarte: «slike symptomer fins ikke». Ordføreren vet altså med sikkerhet at det ikke er blitt gjort noe fra de overordned­e overfor Moen og Holvik. Hvem sa opp Moen? Og hvem var årsak til at Holvik valgte å flytte kontorplas­s? Kan det ha vaert rådmann og ordfører? Og hvem plasserte Lyngstad i stolen som kvalitetss­jef?

Dette er det Wannag har skrevet om i Klassekamp­en og i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng. Om igjen og om igjen nevner han problemene slike saker er for ledere i organisasj­oner. At den som det er blitt varslet om fortsetter mer eller mindre som før, mens varslerne får problemer med sin tilvaerels­e på arbeidspla­ssen.

Dette ser vi tydelig her i Grimstad. Mens altså Lillesand takler lignende saker på en korrekt måter overfor varslerne.

Ledelsen i Grimstad kommune har ikke klart å ta tak i disse sakene internt, slik de er pålagt, og slik det til og med står i kommunens eget regelverk. De har brukt mye penger på (unyttige? og i manges øyne lite faglig funderte) kurs for alle ansatte i kommunen i såkalte Faktaunder­søkelser.

De har også brukt kommunale penger (våre penger) på konsulente­r og jurister til hjelp til seg selv. Ordfører og rådmann (og andre i kommunesty­ret) har ignorert kommunens eget etiske regelverk nedfelt i ordene åpenhet, redelighet, respekt og mot.

Dette er, som Wannag skriver, et samfunnspr­oblem som sannsynlig­vis staten må gjøre noe med.

I Grimstad er vi noen som har tatt initiativ for å hjelpe dem som har vaert utsatt for gjengjelde­lse etter varsling. Støtt oss med ditt bidrag.

 ??  ?? INNLEGG: Kjeld Malde kommentere­r behandling­en av varslere i Grimstad kommune og anbefaler en tur til Lillesand for å laere.
INNLEGG: Kjeld Malde kommentere­r behandling­en av varslere i Grimstad kommune og anbefaler en tur til Lillesand for å laere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway