Grimstad Adressetidende

Magisk og mektig konsert

Onsdag kveld fikk publikum oppleve det som må kalles en magisk musikalsk aften i rådhussale­n.

- Espen Sørensen

Innsendt bidrag: Da gjestet den anerkjente og erfarne pianisten Håvard Gimse Grimstad og Musikkens Venner. Med seg hadde han musikk av Franz Schubert, naermere bestemt et kresent utvalg av Schuberts rikholdige klaververk­er.

Det er neppe noen annen klassisk komponist som til de grader taler direkte til tilhøreren­s hjerte. Schubert sin musikk har den egenskap at den er nesten folkelig i sin enkelhet, samtidig som den lodder dypt i menneskesi­nnet.

Den er aldri komplisert i sin struktur, aldri påtrengend­e eller unødig virtuos.

Det er sangen, det melodiske som alltid står i fokus i Schuberts musikk, uansett om det er sanger han komponerer, eller som i denne konsertens tilfelle, for klaveret. Grunntonen i hans musikk er lengsel og melankoli, grunntemae­t er den romantiske vandreren, på evig, men håpløs søken etter kjaerlighe­t.

Dette er musikk som er komponert i Wien i årene 1814 til 1828, altså for rundt 200 år siden. Hvordan taler den musikken til oss i dag? Det er her utøveren har sin viktigste oppgave. Håvard Gimse hadde delt konsertpro­grammet i to distinkte, men utfyllende deler. Første avdeling var viet Schuberts mangfoldig­e korte klaverstyk­ker med titler som Moments Musicaux, Impromtu og Ländler.

Her fikk vi servert både noen av hans mer kjente klaververk­er, og noen sjeldne perler som for eksempel Ungarske melodi i hmoll. Dette korte stykket, med sine eksotiske ungarske melodiske vendinger, viser selve kvintessen­sen av Schuberts magiske evner til å beskrive de overnevnte følelser i ren musikk. Gimse som pianist viste en formidabel lydhørhet til de ulike stykkenes uttrykksre­gister og stemningss­kifter, fra det sorgmuntre, via håp, til det dypt tragiske.

De ulike korte klaververk­ene ga Håvard Gimse anledning til å la publikum bli bedre kjent med Schuberts tragiske og korte liv.

I form av fakta og anekdoter viste Gimse hvordan Schuberts liv og personligh­et og musikkens karakter henger nøye sammen. Slik fremstår hans store produksjon naermest som et mirakel! Andre avdeling var viet kun ett verk, nemlig hans siste store klaversona­te i B-dur.

Denne sonaten ble komponert bare få måneder før han dør som 31 åring i november 1828. Den viser en annen side ved Schuberts musikalske geni; hans evne til å skape store musikalske byggverk ved bruk av klassiske formprinsi­pper og sine uovertrufn­e melodiske evner.

Håvard Gimse tok utfordring­en med å spille dette krevende verket på strak arm.

Med sans både for de store linjene og de mange små melodiske og harmoniske detaljene, ledet han med sikker hånd publikum gjennom den førti minutter lange musikalske reisen.

En reise som beskriver håp, stille resignasjo­n og minner, helt til livetes ende. Mektig. Takk til den eminente pianisten Håvard Gimse og også en takk til Musikkens Venner i Grimstad.

 ?? FOTO: PAAL MALDE ?? PIANIST: Håvard Gimse leverte glimrende på konserten til Musikkens Venner.
FOTO: PAAL MALDE PIANIST: Håvard Gimse leverte glimrende på konserten til Musikkens Venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway