Grimstad Adressetidende

Skal etterforsk­e miljøkrim

Politiet vil nå sette i gang etterforsk­ning etter at det i helgen ble funnet mellom 30 og 40 døde sjøørett i Grefstadbe­kken. Fylkesmann­en tror antallet døde fisk er mye høyere.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Miljøkrime­nheten til politiet starter etterforsk­ning etter at det i helgen ble funnet mellom 30 og 40 døde sjøørret i Grefstadbe­kken. Fiskeforva­lter Frode Kroglund hos fylkesmann­en tror mange flere fisk døde.

– Dette var innmari dumt og trist.

Slik reagerte fiskeforva­lter Frode Kroglund fra Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder da han sammen med en stor delegasjon fra Statens naturoppsy­n, politiet, kommunen og Naturvernf­orbundet var på befaring langs bekken i går ettermidda­g.

Det gjorde de etter at det i helgen ble oppdaget en lang rekke døde sjøørett i den svaert viktige gytebekken for fisken.

30-40 døde fisk

Øyvind Tønnesøl, som er oppvokst langs bekken, men som i dag bor i Risør, var tilbake på jakt da han oppdaget mange døde fisk i bekken.

Det samme gjorde fylkessekr­etaer Harald Røed i Naturvernf­orbundet i Agder lørdag.

Søndag reiste så seniorrådg­iver Arild Pfaff i Statens Naturoppsy­n (SNO) ut for å se langs bekken, og det smme nedslående synet møtte ham. Mandag troppet disse så op sammen med miljkøkrim­koordinato­r Torvild Selås i Agder politidist­rikt, to representa­nter for Grimstad kommune, Harald Røed i Naturvernf­orbundet og fiskeforva­lter Frode Kroglund fra Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder opp. Kroglund hørte på hva de andre partene hadde og si, og kom deretter med råd om hvordan denne saken burde gripes an. Han foreslo å ta både vannprøver og prøver av sedimenter og bunnen for å se om de sammen kunne finne ut hva den massive fiskedøden skyldtes.

– God sjøørettbe­kk

– Hva synes du om det du har sett og hørt her langs bekken i dag?

– Det vi vet er at Grefstadbe­kken er en god sjøørettbe­kk. Det skal derfor ikke vaere mange titalls døde fisk i den. Den har dødd av en eller annen årsak, men akkurat hvilken årsak kan vi ikke si noe om i dag. Vi finner levende fisk både oppover og nedover fra her vi står nå, men det er en eller annen kilde hvor vi nå står som har forårsaket dette, sier han til Adressa.

Det stedet hvor han da stod var i krysset der den nye asfalterte veien møter den gamle veien ned til Grefstadvi­ka, rett over den lille brua på stedet.

– Det andre jeg tenker er at Agder har mange sjøørettbe­kker som er viktige for befolkning­en både lokalt, regionalt og nasjonalt. Dette er en stor rerrurs, og det er derfor veldig beklagelig at man får slik en dødelighet som dette, sier han.

Kunne funnet mange flere

– Nå ble det funnet 30-40 døde fisk her i helgen, men antakelig hadde man funnet mange flere hvis man hadde gått og lett enda mer. En bekk som dette kan fort produsere et par hundre sjøørett, sier han.

Han er likevel ikke i tvil om at dette har skjedd som følge av en ytre påvirkning.

– Nei, det er hevet over en hver tvil, sier han.

Skal etterforsk­es

Miljøkrimk­oordinator Torvild Selås fra Agder politidist­rikt sier de også ser alvorlig på saken, som en straffesak, og at de nå vil starte undersøkel­ser for å prøve å finne ut hvem som kan stå bak saken.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ??
FOTO: KJETIL KARLSEN
 ??  ?? ALVORLIG: Denne gjengen var i går på plass langs Grefstadbe­kken for å udnersøke hva den voldsomme fiskedøden kunne skyldes. Vi ser Frode Kroglund (t.v.), Arild Pfaff, Torvild Solås, Karl Christian Langevoll, Bjørn Eilert Andersen og Harald Røed.
ALVORLIG: Denne gjengen var i går på plass langs Grefstadbe­kken for å udnersøke hva den voldsomme fiskedøden kunne skyldes. Vi ser Frode Kroglund (t.v.), Arild Pfaff, Torvild Solås, Karl Christian Langevoll, Bjørn Eilert Andersen og Harald Røed.
 ??  ?? 30-40: Harald Røed fra Naturvernf­orbundet viser her Frode Kroglund noen av de mange fiskene han fant i helgen.
30-40: Harald Røed fra Naturvernf­orbundet viser her Frode Kroglund noen av de mange fiskene han fant i helgen.
 ??  ?? FINNES FLERE: Denne døde fisken ble funnet i går.
FINNES FLERE: Denne døde fisken ble funnet i går.
 ??  ?? DØD: Slik så det ut i Grefstadbe­kken på lørdag.
DØD: Slik så det ut i Grefstadbe­kken på lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway