Grimstad Adressetidende

Frykter ny E18

Ny E18 vil legge beslag på store arealer i Grimstad uansett hvor den kommer. Grimstad bondelag vil skåne mest mulig matjord.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

➤ Rolf Erik Nilsen og Jon Kristian Fiaere deltok på det interkommu­nale møtet om nye E18 denne uka. De er grunneiere som kan bli berørt og medlem av bondelaget­s veigruppe. To områder utredes for den nye motorveien. De to sier begge alternativ­ene vil gå i enormt verdifullt areal.

Onsdag møttes det interkommu­nale planstyret for arbeidet med ny E18 fra Dørdal til Grimstad igjen på Brokelands­heia for å legge ut planprogra­m for planarbeid­et på høring.

På bakerste benk satt Rolf Erik Nilsen og Jon Kristian Fiaere fra Grimstad og fulgte med. De er begge grunneiere som kan bli berørt av veibygging­en, og er med i Grimstad bondelags nyopprette­de veigruppe.

– Vi har ett mandat, og det er at minst mulig innmark skal bygges ned. Vi ser på konsekvens­ene av ulike veialterna­tiver. Foreløpig er det så bredt at det er vanskelig å si at det ene er opplagt bedre enn det andre, sier Nilsen til Adressa.

To planområde­r til utredning

I planprogra­mmet som ble vedtatt onsdag, er det lagt inn to planområde­r til utredning i Grimstad. Den som kalles midtre planområde skjaerer over Fjaere, Dømmesmoen og Frivold i et bredt belte, mens det andre området går naermere eksisteren­de E18-trasé og således går svaert tett på sentrum.

– Man velger mellom pest eller kolera, for de går i enormt verdifullt areal begge to, mener Fiaere.

Han peker på at landbruket er Grimstads nest største naering.

– Det er bare kommunen som sysselsett­er flere. Det sier mye.

Tviler på lang miljøtunne­l

Nilsen og Fiaere er kjent med folkeaksjo­nen som er startet for tunnel i flere kilometer forbi Grimstad, og en miljøtunne­l er også noe ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) flere ganger har tatt til orde for. De ser imidlertid på en så lang og kostbar tunnel dette som et urealistis­k mål.

– Vi kan godt heie på tunnel, for det er en drømmesitu­asjon. Faren er at politikern­e vedtar det og tror de får fire kilometer tunnel, og så ender de opp i verste fall med fire kilometer åpent i terrenget, sier Fiaere.

Nilsen peker også på at bilistene kan sitte igjen med regningen om det faktisk blir bygget en slik tunnel.

– Det snakkes også om at det vil koste dramatisk mye mer å passere en lang tunnel med bil, for det vil koste mye mer i bompenger, sier han.

– Må dyrkes ny jord

Ikke bare vil bøndene at matjorden spares i størst mulig grad.

– Det er viktig for oss i bondelaget at når de tar landbruksj­ord, dyrker de opp ny. Det er ikke en kvadratmet­er for mye jord i Grimstad. Prisene er skyhøye. Klarer de å dyrke opp tilsvarend­e arealer, hjelper det, sier Fiaere.

Han peker på et det er vedtatt at jordvernet skal styrkes.

– Det er enstemmig stortingsv­edtak på at det skal bygges effektiv vei fra Oslo til Stavanger og at jordvernet skal styrkes, så vi får håpe de to kan forenes, sier Nilsen.

Han og Fiaere tror det skal vaere mulig å finne løsninger innenfor korridoren­e hvor man tar minst mulig matjord.

Kan bli 110 km/t

Etter innspill fra blant andre Grimstad kommune inneholder planprogra­mmet nå en formulerin­g om at E18 gjennom Grimstad ikke nødvendigv­is må planlegges for 130 km/t.

Det skal nemlig utredes om en veigeometr­i tilpasset fartsgrens­en 110 km/t, noe som gjør det lettere å tilpasse veilinja etter lokale forhold.

– En 110-vei er en stiv linje, en 130-vei er en enda stivere linje. Jo stivere den blir, jo vanskelige­re er det å svinge, sier Nilsen, som tror dette kan vaere en fordel når for eksempel landbruksj­ord skal tas med i vurderinge­n.

Planprogra­mmet som nå er ute på høring, skal munne ut i kommunedel­planer i alle de berørte kommunene. Denne kommunedel­planen, som skal ha egen konsekvens­utredning, vil inneholde en båndlagt korridor for ny E18, typisk i en bredde på 200–500 meter. Den skal også inneholde plassering av toplanskry­ss, som legger bånd på 400 ganger 400 meter areal.

Det er derfor ingen tvil om at mange grunneiere i Grimstad vil bli kraftig berørt av dette.

– Får du en kilometer båndlagt grunn med 500 meters bredde gjennom gården din, mister du en del grunn, sier Fiaere.

Derfor er det heller ikke så overrasken­de at veisaken engasjerer kommunens bønder stort.

– Dette en den viktigste saken for Grimstad bondelag i dette århundret. Vi har fått nye medlemmer bare på grunn av denne saken, sier Fiaere.

Det er lagt opp til at planprogra­mmet skal ligge på høring fram til 14. desember. Så skal kommunedel­plan med konsekvens­utredning ut på høring våren 2019, før det legges opp til vedtak med endelig trasévalg i august 2019. Slik kan prosessen vaere i boks før et nytt kommunesty­re velges høsten 2019.

– Det er en stram plan, men jeg tror vi bare må kjøre på. Vi bør bli ferdige før valget, så en slipper å velge et nytt styre med nye politikere. Det er mye informasjo­n som skal leses og laeres, sier Per Svenningse­n (Ap).

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ?? FUGLTE MED: Rolf Erik Nilsen og Jon Kristian Fiaere fra Grimstad og følger det interkommu­nale planstyret­s arbeid
FUGLTE MED: Rolf Erik Nilsen og Jon Kristian Fiaere fra Grimstad og følger det interkommu­nale planstyret­s arbeid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway