Grimstad Adressetidende

– Må bare stå på videre

De frivillige på Institutte­t er skuffet over vedtaket i formannska­pet. Daglig leder Stine Kocian sier ikke gir seg av den grunn, og bare må stå på videre.

- ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Daglig leder Stine Kocian sier at de ikke gir opp på grunn av at formannska­pet reduserte støtten til det frivillige tilbudet for mennesker med demens-sykdom.

Formannska­pet vedtok avslå Øygardens Institutts søknad om støtte på 300.000 kroner ut året og 600.000 kroner per år de to neste årene.

Stine Kocian på Institutte­t ble skuffet, men sier de har et godt samarbeid med kommunen og ønsker det videre.

– Vi er et frivillig tilbud og supplement til kommunal drift, med 30 frivillige og har tre ansatte gjennom NAV.

Institutte­t har 17 besøkende fordelt på 10 plasser, 4 dager per uke. Hun sier at de trenger økonomisk støtte for å komme seg gjennom året.

– Jeg vil ikke slite ut de frivillige. Frivilligh­et skal jo vaere nettopp frivillig, så det er en viktig balanse der, sier Kocian.

Frivillige skuffet

De frivillige, blant andre Inger Øygarden, Anne Jåvold og Gro Hansen, ble skuffet over politikern­es vedtak.

Målet på lengre sikt er at Institutte­t skal vaere selvgående.

– Vi jobber for å klare oss selv, og å finne nye inntektski­lder, fra konsert, loppemarke­d og minnemarsj. Vi får støtte fra Helsedirek­toratet på 600.000 kroner og inntekter fra bruktbutik­ken og fra brukernes egenandel, legger hun til.

Arbeiderpa­rtiet gikk ut med en beklagelse til Stine Kocian i et leserinnle­gg. Blant annet fordi Helse- og omsorgsutv­alget for to måneder siden vedtok å sikre videre drift inntil helhetlig plan for aktivitets­tilbud i kommunen ville foreligge.

På et sølvfat

– Dette er ikke bare et verdig aktivitets­tilbud for eldre. Institutte­t bidrar også til å inkludere folk i arbeidsliv­et og samler 30 frivillige. Det er et helhetlig tilbud som kommunen får på et sølvfat, sier Arbeiderpa­rtiets leder i Grimstad, Sanjin Kazagic.

Kocian sier de bare må jobbe videre med finansieri­ngen. Hun ønsker ikke å nedbemanne.

– Det politiske vedtaket knekker ikke oss. Vi jobber videre med å bli bedre og utvikle oss videre. Vi vil også ha øynene åpne for nye måter å finansiere Institutte­t på, sier hun.

På en gård

Øygardens Institutt startet da Kocians far fikk Alzheimers bare 65 år gammel. Institutte­t har flyttet til en gård på Morholt. Det er et dagtilbud for mennesker med kognitiv svikt eller en demenssykd­om. Kocian kjører rundt og henter besøkende. På Institutte­t serveres varm mat og de drar blant annet på ulike turer.

Rådmannen foreslo å avslå søknad om kommunal støtte og heller jobbe fram en plan for helhetlig drift av aktivitets­tilbud for personer med demens. I sakspapire­ne nevner rådmannen at kommunen har en støtteordn­ing til frivillige lag og foreninger­s arbeid for mennesker i en vanskelig livssituas­jon. Maksimal stønad til en og samme forening er kr 50.000 kroner per kalenderår.

Formannska­pet vedtok, etter forslag fra Arnt Gunnar Tønnessen, å oppfordre Institutte­t til å søke midler disponert av helse- og omsorgsutv­alget. Etter forslag fra Lene Langemyr (Frp) vedtok Formannska­pet også å bevilge 25.000 kroner fra midler til formannska­pets disposisjo­n, i påvente av helhetlig plan.

Arbeiderpa­rtiet vil i kommunesty­ret 20. oktober legge fram et forslag om å sikre videre drift for Institutte­t ved å bevilge 100.000 kroner finansiert fra kommunens disposisjo­nsfond.

 ??  ??
 ??  ?? JOBBER PÅ: Stine Kocian (sittende) og de frivillige, Inger Øygarden, Anne Jåvold og Gro Hansen legger hodene i bløt for å få finansiert aktivitets­tilbudet for eldre på Morholt. Her med Ap-politiker Sanjin Kazagic helt til venstre.
JOBBER PÅ: Stine Kocian (sittende) og de frivillige, Inger Øygarden, Anne Jåvold og Gro Hansen legger hodene i bløt for å få finansiert aktivitets­tilbudet for eldre på Morholt. Her med Ap-politiker Sanjin Kazagic helt til venstre.
 ??  ?? GIVENDE: Stine Kocian sier jobben på Institutte­t er den beste hun har hatt, og at det er givende å kunne hjelpe andre mennesker.
GIVENDE: Stine Kocian sier jobben på Institutte­t er den beste hun har hatt, og at det er givende å kunne hjelpe andre mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway