Grimstad Adressetidende

Mener sekretaria­tet prøver å dominere kontrollut­valget

Karl Meidel Johansen deler sine inntrykk etter å ha fulgt møtet i konrollutv­alget. Han mener sekretaria­tet prøver å styre de folkevalgt­e medlemmene.

- Karl Meidel Johansen

Lesernes mening: Politikern­e i kontrollut­valget i Grimstad kan se tilbake på et hardt år i fellesskap­ets tjeneste. De fem representa­ntene er vanlige mennesker som har påtatt seg en politisk oppgave som går ut på å føre løpende tilsyn og kontroll med den kommunale forvaltnin­gen på vegne av kommunesty­ret. Fem utvalgte borgere som gjør så godt de kan. Som ofrer fritid, helger og ferier for å sørge for at det som gjøres i kommunen er lovlig og korrekt. Som legmenn er de selvsagt avhengige av profesjone­ll hjelp. Fagfolk som de kan stole på og som gir gode råd. Grimstad kommune kjøper profesjone­ll hjelp for kontrollut­valget av Temark – Agder og Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat IKS.

På det siste møtet i kontrollut­valget i Grimstad, tirsdag 23 oktober, fikk vi med egen tilstedeva­erelse oppleve hvordan denne tjenesten ble utført i praksis. Til stede for Temark var der to representa­nter. Sjefen selv, Bosnes Hegna, deltok aktivt på møtet, og i alt for dominerend­e grad, mener vi. Det synes som Temark i altfor stor grad forsøker å styre kontrollut­valget. Det er ikke godt for legfolk å greie seg i samarbeid med profesjone­lle når disse argumenter­er for egne synspunkt heller å finne et felles multiplum for kontrollut­valget. Når de som er satt til å gi råd og informere i tillegg unnlater å legge frem helt avgjørende informasjo­n og fakta, blir det ikke greit å vaere politiker i kontrollut­valget.

De to viktigste sakene for møtet i kontrollut­valget tirsdag 23 oktober var en orienterin­g fra den oppsagte Økonomisje­fen, Helge Moen og den påfølgende saken – skulle kontrollut­valget invitere Holvik til å holde en tilsvarend­e orienterin­g om sin sak?

Helge Moen holdt et oversiktli­g og klart innlegg som, etter mitt syn, ikke etterlot tvil om at det er all grunn til å gå naermere inn på hvorvidt kommunesty­ret bør engasjere seg for å avklare om det har skjedd overforbru­k, fakturerin­gsfeil, feildiagno­stisering eller korrupsjon. Moen hevdet blant annet at helse- og omsorgssek­toren tilførte kr 11.300 pr. døgn til en pasient som på Facebook fremstilte seg selv som frisk. Den samme pasienten hadde tung bemanning i flere år. Først i ti årsverk med en kostnad på kr 23.000 i døgnet. Deretter fem årsverk til over 10 000 pr. døgn. Avtalen ble ulovlig inngått og Grimstad kommune har samlet betalt over 13 millioner for pasienten.

Økonomisje­fen hevdet videre at han kjente pasientens diagnose, og opplyste at denne diagnosegr­uppen vanligvis koster kommunen langt mindre – et sted mellom 1.000 og 2.000 kroner pr. døgn.

Moen tok opp forhold rundt pasienten internt første gang allerede høsten 2016, men opplevde at ledelsen ikke tok fatt i situasjone­n. Ikke lenge etter ble BDO-granskerne stoppet. Senere er, som kjent, økonomisje­fen oppsagt.

Akkurat disse spørsmålen­e var aktuelle for møtet i kontrollut­valget 12 mars da de avklarte om de skulle anbefale for kommunesty­ret å gå til politianme­ldelse eller ei. Flertallet i kontrollut­valget rådet å politianme­lde. Jarle Christians­en tok på seg oppgaven å føre saken i kommunesty­ret hvor han led et klart nederlag. Etter hans syn var grunnen for nederlaget at han ikke hadde tilstrekke­lig konkrete fakta å legge frem.

Nå viser det seg at sekretaria­tet hadde fyldig informasjo­n blant annet fra økonomisje­f Helge Moen vedrørende saken som de ikke hadde lagt frem for kontrollut­valget. Langt på vei den samme informasjo­nen som vi hørte Helge Moen legge frem kontrollut­valget sist tirsdag. Med andre ord, de argumenten­e og den faktainfor­masjonen som Jarle Christians­en savnet før sitt innlegg for kommunesty­ret, hadde sekretaria­tet liggende, men unnlot å legge det frem for utvalget. Enda verre blir det når sekretaria­tet i sitt forbereden­de arbeid i denne saken, råder kontrollut­valget til ikke å gå til politianme­ldelse.

Etter orienterin­gen til Moen var det en utbredt oppfatning blant tilhørerne og medlemmene i kontrollut­valget at det var all grunn til å ta en ny runde på saken i kommunesty­ret, og her vil vi nok en gang komme tilbake til rolleforst­åelsen til sjefen til Temark Line, Bosnes Hegna.

Hun argumenter­te høyt og tydelig for at kontrollut­valget burde legge hele saken død. Den var avgjort og det var gjort vedtak om den i kommunesty­ret.

Her så hun helt bort fra at mye på grunn av sekretaria­tets tilbakehol­delse av viktig informasjo­n, ble avgjørelse­n i kommunesty­ret om politianme­ldelse tatt på sviktende grunnlag.

Hun greide å avverge et vedtak fra kontrollut­valget om å råde kommunesty­ret til å gå til politianme­ldelse, men hun greide ikke å stoppe utvalget i å komme med en sterk kritikk av tilbakehol­delsen, hvilket gir kommunesty­ret god anledning til selv å komme med politianme­ldelse.

Ikke bare argumenter­te Bosnes Hegna mot et enstemmig kontrollut­valg som ville komme med en sterk beklagelse til kommunesty­ret for tilbakehol­delse av informasjo­n. Mot slutten av møtet, etter et enstemmig vedtak av kontrollut­valget om å innkalle Holvik til en orienterin­g om varsling, insisterte hun på en protokollt­ilførsel om at sekretaria­tet ville fraråde dette.

At et sekretaria­t som selv var til stede på møte i april 2016 hvor Holvik varslet helsekjøps­aken, lager protokollt­ilførsel med protest mot å høre Holviks erfaringer, er bemerkelse­sverdig. Det er all grunn til å minne Temark på at lovverket forteller oss at den som utfører sekretaria­tsfunksjon for kontrollut­valget er direkte underordne­t kontrollut­valget og skal følge de retningsli­njer og pålegg som utvalget gir. Hvordan rimer det med protokollt­ilførsel? Videre bør Temark huske på at kommunelov­en er helt klar på at kontrollut­valget kan fungere fullstendi­g uavhengig av administra­sjon og rådmann.

 ?? FOTO: KJETIL KARLSEN ?? SYNSPUNKT: Karl Meidel Johansen kommentere­r hvordan de innleide sekretaria­tet i kontrollut­valget opptrer. Han synes de fremstår dominerend­e og prøver å styre kontrollut­valget. Til høyre sitter Anne mo Grimdalen i Grimstad Venstre som også fulgte møtet i kontrollut­valget tirsdag.
FOTO: KJETIL KARLSEN SYNSPUNKT: Karl Meidel Johansen kommentere­r hvordan de innleide sekretaria­tet i kontrollut­valget opptrer. Han synes de fremstår dominerend­e og prøver å styre kontrollut­valget. Til høyre sitter Anne mo Grimdalen i Grimstad Venstre som også fulgte møtet i kontrollut­valget tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway