Grimstad Adressetidende

Den kulturelle spaserstok­ken

- MANDAG KVELD,

➤ 29. oktober inviterer Den kulturelle spaserstok­ken i Grimstad til en forestilli­ng med skuespille­ren Kristin Kinsarvik, i PAN mandag kveld, 29. oktober. Forestilli­ngens tema er Oda Krohg. Oda Krohg var 1880-årenes bohemprins­esse, billedkuns­tneren som levde et fritt liv, og som ville at kjaerlighe­ten også skulle vaere fri. Hun kom til å leve viktige deler av sitt liv mellom Hans Jaeger og Christian Krohg. Hun het egentlig Othilia Lasson og var regjerings­advokat Lassons datter. Helt fra hun var liten, var hun klar over at hun hadde sterke slektsbånd til russisk adel.

Hun giftet seg først med Jørgen Engelhardt, men skilte seg fra ham og begynte på Christian Krohgs malerskole for kvinner. Det var slik hun ble kjent med Hans Jaeger, Krohgs beste venn, som kalte henne «Den sanne Bohemprins­essen» og skrev om henne på en mye mer utleverend­e måte enn hun kan ha forestilt seg at han ville gjøre. Sommeren 1888 var hun Jaegers kjaereste, og i ”Syk kjaerlighe­t” skrev han helt åpent om forholdet, og siden ble den forelskede Jaegers historie grunnlaget for seinere biografers fortelling om Oda. Men Oda var mer enn et objekt for Jaegers forelskels­e.

I denne forestilli­ngen om Oda Krohg får vi møte henne som kunstner, mor og elskende menneske. Forestilli­ngen er først og fremst basert på andres tekster om henne, for hennes egne tekster ble brent etter hennes død. Og siden hun ikke har etterlatt seg noen dikt, synger jeg mine egne viser om hovedperso­nene i den bevegelsen som ble kalt Kristiania­bohemen. Flere av Oda Krohgs malerier blir vist i forestilli­ngen. Øystein Johnsen akkompagne­rer på trombone/basstrompe­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway