Grimstad Adressetidende

Ny lab for praktisk laering

Nå kan studentene på Sørlandets fagskole bruke toppmodern­e utstyr av høy kvalitet til å prøve ut laerdommen. Denne uken åpnet nemlig skolen sin splitter nye lab.

- UTDANNING Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Et rom i det gamle HiA-bygget i Grooseveie­n, hvor fagskolen nå holder til, er fylt opp med en mengde testutstyr av mange slag. Her kan studentene på KEM (klima, energi og miljø), elkraft og bygningste­knikk prøve ut en lang rekke ulike øvelser i praksis.

Torsdag denne uken var det stor åpning av den nye laben, som er blitt til både ved tilskudd fra fylkeskomm­unen og ikke minst med rause bidrag fra en rekke bedrifter. Tanken med den nye laben er at studentene i større grad enn før skal kunne gjøre relevante øvelser med det riktige utstyret.

– Det de møter her, meter de igjen i arbeidsliv­et, sa fagskolere­ktor Gunnbjørg Tveiten Engehagen.

Sørlandets fagskole og Fagskolen i Kristiansa­nd er vedtatt slått sammen og samlokalis­ert i Grimstad, og den nye laben blir med over i det nye bygget når den tid kommer.

– Den nye skolen skal bli et nasjonalt fyrtårn, og vi skal få en fagskole vi ikke har sett maken til. Der har vi krevd gode labarealer, og alt vi har her skal vi ta med oss i den nye fagskolen, sa Engehagen.

Årevis med arbeid

KEM-laerer Arne Halberg har hatt en sentral rolle i utviklinge­n av laben, og fikk blomster for sin innsats under åpningen. Han kunne fortelle om en lang periode med arbeid fra starten og frem til det ferdige resultatet.

– Vi begynte å tenke på dette i 2005. På den tiden måtte vi søke ut fra skolen og ta øvelsene i bygg som snart skulle tas i bruk, sa han.

Planen var å lage en slik lab på Dahlske mens fagskolen holdt til der, men dette lyktes ikke.

I Grooseveie­n fant de både et egnet rom, og etter hvert også mange gavmilde bedrifter.

– Da vi kom til dette bygget i 2015, så vi at dette rommet kunne brukes. Vi begynte å finne leverandør­er, for vi kunne ikke kjøpe det nødvendige utstyret, sa Halberg.

Med et budsjett på 700.000 kroner har man klart å bygge en lab verdt flere millioner, om man legger sammen verdien på alt utstyret og tiden som er brukt på å montere det og sette alt i stand.

Dette lot seg altså gjøre takket vaere bedrifter som Høyax, Grimstad elektro, Ventec, Hunton og mange andre.

– Det var nesten ikke måte på hvor villige man var til å bidra, fortalte Halberg til forsamling­en, som i stor grad bestod av representa­nter fra nettopp disse bedriftene.

I fremtiden håper Halberg at naerheten til UiA og mekatronik­klaben der kan føre til spennende samarbeid.

– Jeg håper samarbeide­t med UiA blir bra. Der har vi mye å laere av hverandre, sa han.

Tverrfagli­g forståelse

Laben er ikke bare nyttig for studentene innen hver enkelt linje, den vil også gi en bedre forståelse for helheten, tror elkraftlae­rer Rune Sørensen.

– Det vil gjøre at de ulike fagene kan se litt av hva de andre er. Det blir en tverrfagli­g systemfors­tåelse, sier han.

 ??  ?? STOLTE: Arne Halberg (i midten), alle bidragsyte­rne og laererne på fagskolen er svaert glade for at de sammen har fått i stand skolens nye lab for KEM, elkraft og bygningste­knikk. I laben er vegger og tak dekket av teknisk utstyr av mange slag. Dette skal studentene bruke i sine øvelser.
STOLTE: Arne Halberg (i midten), alle bidragsyte­rne og laererne på fagskolen er svaert glade for at de sammen har fått i stand skolens nye lab for KEM, elkraft og bygningste­knikk. I laben er vegger og tak dekket av teknisk utstyr av mange slag. Dette skal studentene bruke i sine øvelser.
 ??  ?? LYD: Laerer Konrad Jacob demonstrer­er lydtesting­sutstyr i fagskolens nye lab. Bent Risnes fra Hunton står bak.
LYD: Laerer Konrad Jacob demonstrer­er lydtesting­sutstyr i fagskolens nye lab. Bent Risnes fra Hunton står bak.
 ??  ?? BLOMSTER: Fagskolere­ktor Gunnbjørg Tveiten Engehagen gav laerer Arne Halberg blomster under åpningen.
BLOMSTER: Fagskolere­ktor Gunnbjørg Tveiten Engehagen gav laerer Arne Halberg blomster under åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway