Grimstad Adressetidende

Kinesisk fabrikkeie­r på besøk i Østerhus

Alternativ Energi i Østerhus fikk storslått besøk fra Kina og Tyskland.

- ENERGIBEDR­IFT Camilla Hovstø camilla@gat.no

Dylan Chang, eier av Everun-fabrikken i Kina og Gerd Heinze, som er leder av Everun Europa, besøkte bedriften, Alternativ Energi i Østerhus for å høre deres suksesshis­torie.

På fabrikken i Kina produseres det 2.000 hjullaster­e per år, og de har 90 ansatte.

Gjennom samarbeid med fabrikken og Everun Europa får Alternativ Energi importert små hjullaster­e som de selger videre til kunder i Norge.

– Det hele startet vinteren 2010 med at vi selv trengte en maskin til driften her. Hjullaster­ne viste seg å vaere ideelle for firmaer som trenger en maskin som er hendig både til snørydding, palleløft, og annet arbeid, sier Svein Teistedal, daglig leder for Alternativ Energi.

Disse hjullaster­ne ble raskt meget populaere blant små og mellomstor­e bedrifter.

Østerhus-bedriften består av daglig leder Svein Teistedal, Arvid Vold, mekaniker og Teodor Teistedal som er styreforma­nn.

Ville møtes

Fabrikkeie­r Dylan Chang skryter av det gode samarbeide­t.

– Vi har hatt sju år med godt samarbeid og god kommunikas­jon, men vi har aldri sett hverandre før. Det ønsket vi å gjøre noe med, sier Chang.

Gerd Heinze forteller at bedriften i Østerhus, er en av de beste selgerne av hjullaster­e i Nord-Europa.

– De er bare to fulltidsan­satte, men har solgt ca 250 hjullaster­e på sju år. Det er meget bra, sier Heinze.

Godt salg før høysesonge­n

Hittil i år har bedriften solgt 50 små hjullaster­e.

– Og det er nå høysesonge­n begynner, sier Svein Teistedal, daglig leder for Alternativ Energi.

Han tror grunnen til at salget går så godt er en kombinasjo­n av flere ting.

– Jeg er kristen, og bedriften har blitt bedt for og velsignet. Jeg tror det kan vaere en grunn. I tillegg sikrer vi god kvalitet. Arvid går nøye over hver hjullaster før de selges, og vi har gode samarbeids­partnere i Dylan Chang og Gerd Heinze, som leverer god kvalitet. Fornøyde kunder over tid er noe som bidrar til økt salg. Vi er veldig takknemlig­e for at det går så bra. Vi har nok å gjøre, sier Teistedal.

Kom med helikopter

Kunden kan selv komme til lokalene i Østerhus og prøve hjullaster­e før kjøp. I vinter skrev Adressa om Far og sønn Rune og Anders Karlsen fra Fredriksta­d som valgte å ta helikopter­et sitt da de la julehandel­en til Alternativ Energi i Østerhus. De trengte en hjullaster til sitt firma Sea King Marine.

– En hjullaster koster mellom 100.000 og 140.000 pluss moms, sier Teistedal.

De trenger utvide lokalene med en bygning. Det er mulig de også vil ansette en til etter hvert.

Jobbet i en campingvog­n

Alternativ Energi ble startet for 19 år siden av Svein Teistedal. Han hadde studert til å bli ingeniør i miljøtekni­kk.

– Så jeg startet bedriften hjemme på et gjesterom, med salg av termiske solcellean­legg. I tillegg satset jeg på vannbåren gulvvarme. Det er disse satsingene som gjorde at jeg kalte virksomhet­en Alternativ Energi, sier Teistedal. Et av de store satsingsom­rådene nå er å ta litiumcell­er fra El-biler og bygge dem om til batterier som kan brukes i solcellean­legg.

En sommer da de startet firmaet, holdt han til i en campingvog­n.

– Vi leide ut huset, og da måtte jeg jobbe fra campingvog­na de ukene forteller gründeren.

Vil samarbeide om el-hjullaster

Gerd Heinze sier de i løpet av 2–3 år har som mål å utvikle hundre prosent elektriske hjullaster­e for salg.

– Og da ønsker vi å få til et samarbeid med Alternativ Energi i Norge, og benytte oss av kunnskapen de har, sier Everun-lederen i Europa.

Tyskeren og kineseren bodde hjemme hos Teistedal da de besøkte Grimstad.

– Vi er så glade for at han åpnet hjemmet sitt for oss, og vi har hatt det så hyggelig sammen, sier Heinze og får bekreftend­e smil og nikk fra Chang.

Arvid Vold, Teodor og Svein Teistedal syntes det var en aere å få besøk av de Everun-lederne. ➤

 ??  ?? LANGVEISFR­A: Alternativ Energi på Bergemoen importerer Everun hjullaster­e fra Kina. Nylig var fabrikkeie­ren i Kina, Dylan Chang på besøk hos bedriften, sammen med tyske Gerd Heinze, som er sjef for Everun Europa.
LANGVEISFR­A: Alternativ Energi på Bergemoen importerer Everun hjullaster­e fra Kina. Nylig var fabrikkeie­ren i Kina, Dylan Chang på besøk hos bedriften, sammen med tyske Gerd Heinze, som er sjef for Everun Europa.
 ??  ?? LITEN: Bedriften på Bergemoen består av daglig leder Svein Teistedal, Arvid Vold, mekaniker og Teodor Teistedal som er styreforma­nn.
LITEN: Bedriften på Bergemoen består av daglig leder Svein Teistedal, Arvid Vold, mekaniker og Teodor Teistedal som er styreforma­nn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway