Grimstad Adressetidende

Her blir det helt Texas

Under gründeruka skal naeringsli­v, tek- nologi, kultur og underholdn­ing, og ikke minst pizza og øl, blandes sammen i en salig miks.

- GRÜNDERUKA Camilla Hovstø camilla@gat.no

Et av de store arrangemen­tene på Gründeruka skjer på Apotekerga­arden onsdag kveld 14. november. Det har fått navnet Grimstad BTC – kulturell nyskaping på sitt jilleste.

– Vi henter inspirasjo­n fra Austin, Texas, som er spesielt gode på å kombinere naeringsli­v og teknologi med musikk og kultur. Og ikke minst blir det gratis pizza, sier Martin Svendsen, trainee i kommunen.

– Og øl og god drikke som bensin, legger Apotekerga­ardens innehaver Kjetil Jørgensen til.

Arrangøren­e ønsker å samle aktører fra naeringsli­vet, gründere, investorer, studenter, musikkinte­resserte og alle andre som er nysgjerrig­e og ønsker å bli inspirert under et og samme tak.

Et av trekkplast­rene er at alle som kommer har mulighet til å bli med på direkte folkefinan­siering (crowdfundi­ng) av noen spennende lokale oppstartsb­edrifter.

Crowdfundi­ng på direkten

Representa­nter fra SR-Banks dattersels­kaper, Monner og Spleis, kommer for forklare konseptet crowdfundi­ng. Disse to er Jarle Holm og Bjørn Kjetil Hellestrae, og de vil også snakke om hvorfor bank- og finansnaer­ingen må tenk nytt.

Banksjef i SR-Bank, Jan Gordon Tobiassen, forteller at crowdfundi­ng eller folkefinan­siering enkelt sagt går ut på at publikum kan låne penger til den som starter nytt selskap, og få renter på det lånet som en bank. Det er ulike måter å innhente kapital til en oppstartsb­edrift, og crowdfundi­ng er genialt som sådan i en startfase.

– Dette er en genial måte for bedrifter å hente kapital i startfasen. Og det gir også en mulighet til å teste potensiell­e kunders betalingsv­ilje for produktet, sier Gordon Tobiassen.

Professor Bjørn-Tore Flåten sier de ved Senter for Entreprenø­rskap på UiA har et unikt nordisk senter for folkefinan­siering.

– I forlengels­e av dette har vi arrangert det første «crowdfundi­ng»-kurset som vi vet om i verden, sier Flåten.

To nye oppstartsb­edrifter

De to oppstartsb­edriftene som skal presentere seg er:

R-Ex: Jobber med å utvikle en software som forbedrer fjernunder­visning og gjør undervisni­ng mer gjennomfør­t for studenter. En brukervenn­lig multi-kommunikas­jons plattform. Fikk nylig kommersial­iseringsti­lskuddet fra Innovasjon Norge.

Aquasolis: Renser forurenset vann og saltvann, og målet er å få slutt på vannkrise i verden.

Har fått markedavkl­aringstils­kuddet fra Innovasjon Norge. Vant GründerHub på CoWorx i tillegg til lokal og regional finale i Venture Cup.

Kunstig intelligen­s

Egde kommer også for å holde foredrag om kunstig intelligen­s, og Agens kommer for å prate om digitalt håndverk.

Andre aktører som stiller er Align Racing, teamet med studenter fra UIA som står bak racerbilen Ludvig, Kortfilmfe­stivalen og Signaturla­b som driver med 3d-printing.

For å lage god stemning har de hanket inn visesanger­en Anders Støle Fidje, som går under artistnavn­et Andy the candy. Han skal vaere konferansi­er og servere visesanger med sørlandsut­trykk. I samarbeid med Skral kommer også artisten Andrew Ripper. Dette er ordnet av Toffen Gunnufsen.

Naeringssj­ef Bodil Slettebø håper lokalt naeringsli­v kjenner sin besøkelses­tid og stiller opp, sammen med studentene i byen.

– Og uansett om du ønsker å få med deg et spennende foredrag, ta del i oppstarten til en nytenkende, lokal oppstartsb­edrift eller om du bare ønsker å få med deg god musikk, sceneshow og et par pizzastykk­er, er du hjertelig velkommen, sier Svendsen.

Arrangører er Grimstad kommune. Sparebank1 SR-Bank, Aust-Agder fylkeskomm­une. Skral, Grimstad naeringsfo­rening, Align Racing, Kortfilmfe­stivalen og Universite­tet i Agder. Det skjer også mye annet spennende under gründeruka, med 58 arrangemen­ter over hele Agder 12.–18. november. ➤

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway