Grimstad Adressetidende

– Et spill for galleriet?

Leder i Frivoll Vel, Knut Arne Haugeto, skriver i dette innlegget at mindre skoler som Frivoll er mer utsatt for endringer i elevtallet enn større skoler. Han er skeptisk til å myke opp kretsgrens­ene.

- DEBATT Knut Arne Haugeto Leder i Frivoll Vel

Lesernes mening: Jeg viser til et lite oppslag helt nederst på siste side i Grimstad Adressetid­ende den 11.10.2018, hvor overskrift­en er «Vil myke opp kretsgrens­ene». Rådmannen har i sakspapire­ne til kommunesty­ret kommet med forslag om å myke opp kretsgrens­ene som ble satt ved kommunesam­menslåinge­n i 1971. Dette med bakgrunn i at mange foreldre søkte poden(ene) – ved skolestart i 2018 – til andre skoler enn den skolen som hører til kretsen.

Kretsgrens­ene ble justert i forbindels­e med Skolepakke 2, hvor da Frivoll skole ble foreslått nedlagt og elevene skulle flyttes til nye Jappa. Heldigvis var det politisk vilje den gang til ikke å følge rådmannens anbefaling om å legge ned Frivoll skole, men lot den bestå mot at kretsgrens­ene ble justert. Skolen fikk da også bevilgning fra politikern­e til blant annet å bygge nye paviljonge­r for å møte kravene som kom i Reform -97. Justering av kretsgrens­ene medførte da at ved de store utbygginge­ne i Nordås, Klomreheia og Grømheia ble elevene, som tidligere hadde hatt Frivoll som sin naerskole, sendt til Landvik og Jappa. Ved å oppretthol­de disse kretsgrens­ene har Grimstad kommune ikke fulgt opplaering­sloven, som sier at elevene har rett til å gå på den skolen som ligger naermest.

Skolepakke 3 ble vedtatt i kommunesty­ret den 3 april 2018. I sak 2 ble det dette vedtatt: «Kommunesty­ret ber rådmannen legge frem en sak med forslag til en forskrift som tydelig beskriver hvilken skole de ulike områdene/adressene i kommunen sokner til. Forskrifte­n legges frem til behandling senest høsten 2018.»

Vi er nå kommet til slutten av oktober 2018. Ifølge sakspapire­ne til kommunesty­ret er arbeidet kommet i gang, men det drøyer ut i tid som vi leser det. Det ser ut til å komme et forslag fra rådmannen som kan reversere hele hensikten og essensen i skolepakke 3 vedr. kretsgrens­ene. Frivoll Vel ønsker forutsigba­rhet for skolen vår. Mindre skoler slik som Frivoll, er mer utsatt for endringer i elevantall­et enn større skoler. Ved dette forslaget fra rådmannen som i realiteten er «fritt skolevalg på naermere vilkår», vil det vaere usikkerhet hvert år ved skolestart om hvor mange som faktisk vil gå på skolen. Ved faerre elever vil det også bli behov for faerre laerere, noe som kan forsterke den negative utviklinge­n ytterliger­e. Forutsigba­rheten for skolen, barna og familiene vil forsvinne.

Selv om denne oppmykning­en kun skal gjelde frem til forskrifte­n om kretsgrens­er foreligger, er vi i Frivoll vel redd for at en slik oppmykning blir permanent.

Politikere, dere har nå mulighet til å vaere tydelige overfor rådmannen i denne saken. Vent litt. Det har dere faktisk vaert i vedtaket 3. april i år – da dere vedtok skolepakke 3. Da ga dere beskjed til rådmannen om at Frivoll Skole skal oppretthol­des, og at dere denne høsten skulle få dere forelagt utkast til en forskrift som tydelig fastsetter kretsgrens­ene. Et fritt skolevalg på nevnte vilkår – uavhengig av kretsgrens­ene – vil kunne uthule hele forskrifte­n og hensikten med vedtaket i skolepakke 3.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? KRETSGRENS­ER: Leder i Frivoll Vel, Knut Arne Haugeto, mener politikern­e nå har muligheten til å vaere tydelige overfor rådmannen i saken om kretsgrens­er. Han frykter negative konsekvens­er for Frivoll skole (bildet).
FOTO: JANICKE YTTERVIK KRETSGRENS­ER: Leder i Frivoll Vel, Knut Arne Haugeto, mener politikern­e nå har muligheten til å vaere tydelige overfor rådmannen i saken om kretsgrens­er. Han frykter negative konsekvens­er for Frivoll skole (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway