Grimstad Adressetidende

– Mangel på respekt

Både hytteeier Hanne Madsen og Tor Øystein Osa Michalsen dømmes til fengsel i 45 dager, men slipper å gå i fengsel. Straffen gjøres nemlig betinget med en prøvetid på to år.

- TENNISBANE­SAKEN Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

eier og utbygger ble dømt i retten. – De har vist en total mangel på respekt, heter det i dommen.

Det går fram av dommen som fredag formiddag ble sendt ut fra Aust-Agder tingrett.

Det var for kort tid siden at de tiltalte i den såkalte tennisbane­saken på Hesnes måtte møte i Aust-Agder tingrett etter at det sommeren for to år siden ble oppdaget en 500 kvadratmet­er stor tennisbane utenfor Hanne Madsens hytte på Hesnes.

Saken ble senere anmeldt til politiet av Grimstad kommune, og Økokrim etterforsk­et den så i halvannet år.

I begynnelse­n av oktober var det så rettssak i Aust-Agder tingrett, og fredag formiddag kom altså dommen.

45 dagers fengsel

Den lyder på at hytteeier Hanne Madsen dømmes til fengsel i 45 dager for overtredel­se av Planog bygningslo­ven. Dommen gjøres imidlertid betinget i det hun får en prøvetid på to år.

Hun dømmes også videre ti1 en bot på 100.000 kroner.

Tor Øystein Osa Michalsen, tidligere daglig leder i Hemato Eiendom AS, får akkurat samme straff, fengsel i 45 dager med en prøvetid på to år, og en bot på 100.000 kroner. Det også for overtredel­se av Plan- og bygningslo­ven.

I tillegg til dette dømmes også Hemato Eiendom AS for overtredel­se av Plan- og bygningslo­ven til en bot på 250.000 kroner.

Frifinnes på ett av punktene

PS Anlegg AS frifinnes for ett av punktene i tiltalen, et forelegg, men dømmes likevel for overtredel­se av Plan- og bygningslo­ven til en bot på 100.000 kroner.

BGM Arkitekter AS dømmes også for overtredel­se av straffelov­en til en bot på 150.000 kroner.

I tillegg til dette idømmes Hemato Eiendom AS til inndragnin­g av 75.000 kroner, mens PS Anlegg AS idømmes til inndragnin­g av 100.000 kroner.

Ingen av de tiltalte idømmes saksomkost­ninger går det fram av dommen som ble avsagt under dissens. Flertallet besto blant annet av tingrettsd­ommer Øyvind Strand og en av lekdommern­e.

I bevisvurde­ringen går det i domspapire­ne fram at når det gjelder sprengning­en i fjell og grunnarbei­dene, er det både fra hytteeier Hanne Madsens, fra Tor Øystein Osa Michalsens og fra Hematos side ubestridt at dette ble foretatt i et større omfang enn det det var søkt om og gitt tillatelse til fra Grimstad kommune. Retten slår også fast at det er ubestridt at det ble oppført en større kjellereta­sje enn tillatelse­n gjaldt, samt at det ble bygget en underjordi­sk gang mellom hytta og annekset som det ikke var søkt om.

Når det gjelder spørsmålet om straffbarh­et, kommer rettens flertall etter en samlet vurdering fram til at både Hanne Madsen, Tor Øystein Osa Michalsen og Hemato Eiendom AS, ved tidligere daglig leder, nå styreleder Osa Michalsen, har handlet forsettlig. De mener også at overtredel­sene er vesentlige og grove.

Ble ikke trodd

Flertallet tror heller ikke Hanne Madsens forklaring fra rettssaken om at hun trodde at de endelige løsningene om mer omfattende sprengning, større kjeller, oppføring av en underjordi­sk passasje og at det som gjaldt uteområden­e var omsøkt og godkjent av kommunen.

Rettens flertall mener heller ikke at Tor Øystein Osa Michalsen kan tros på at de utførte arbeidene var så likt det som var godkjent av kommunen at det ikke var nødvendig å søke om endringene.

Når det gjelder selve tennisbane­n, legger retten til grunn som ubestridt at det ble anlagt en tennisbane uten at det var søkt om denne og uten at det var gitt tillatelse til den fra Grimstad kommune. De mener også at det her åpenbart var tale om vesentlig terrenginn­grep.

Også her mener flertallet av retten at både Hanne Madsen, Tor Øystein Osa Michalsen, Hemato Eiendom AS, ved styreleder Osa Michalsen, og PS Anlegg, ved styreleder Trond Pedersen, har handlet grovt uaktsomt, og at overtredel­sen er vesentlig og grov.

I straffutmå­lingen kommer retten inn på at i saker om miljøkrimi­nalitet må det av allmennpre­ventive grunner reageres strengt.

– En forsvarlig forvaltnin­g av naturen forutsette­r at befolkning­en etterlever gjeldende regulering­slovgivnin­g, står det i dommen.

De legger likevel til at dette har vaert en vanskelig sak å avgjøre i det det foreligger få lignende saker å sammenlign­e med og lite nyere rettspraks­is på området.

– Totalt mangel på respekt

Det går likevel klart fram at flertallet av retten ser svaert alvorlig på Hanne Madsens og Tor Øystein Osa Michalsens adferd i denne saken.

– Osa Michalsen, som er en anerkjent profesjone­ll aktør innen byggebrans­jen i Grimstad, og Hanne Madsen, med betydelige økonomiske ressurser og sentralt verv i naeringsli­vet som styreleder i Princessgr­uppen, har begge i denne saken utvist en naermest total mangel på respekt for plan- og bygningslo­vgivningen. Det er etter flertallet­s oppfatning et gjennomgåe­nde trekk i søknadene til det offentlige at man tar sikte på å skåne terrenget, samtidig som man i neste omgang gjør det stikk motsatte av hva man har forespeile­t kommunen ved i sprenge mer, bygge større, anlegge plener, murer, en voll, bommer og til slutt en tennisbane med betongsåle. Det er slik flertallet ser det tale om en forsettlig og planmessig opptreden over tid, hvilket er klart skjerpende, står det blant annet å lese i straffutmå­lingen.

Etter at dommen ble kjent i går formiddag, viser det seg at flere av partene i saken ikke er fornøyd med resultatet av dommen.

Vurdere å anke

Påtalemynd­igheten, ved avdelingsl­eder for Økokrims miljøkrima­vdeling, Hans Tore Høviskelan­d, sier dette til Adressa om dommen.

– Jeg registrere­r at vi stort sett har fått medhold på skyldspørs­målet, men vi vurdere nå om vi skal anke straffutmå­lingen. Vi registrere­r også alle de skjerpende momentene som tingretten har lagt vekt på, samtidig som vi også registrere­r at tingretten har lagt lite vekt på de allmennpre­ventive hensyn, altså at dette skal avskrekke andre fra å begå denne typen straffbare handlinger i fremtiden. Vi har ikke bestemt oss for om vi kommer til å anke denne saken ennå, men mye taler nok for at vi kommer til å anke straffutmå­lingen, sier Høviskelan­d til Adressa.

Max Henrik Jespersen, forsvarere­n til Hanne Madsen, ville bare bekrefte at de hadde fått dommen, og at de nå skulle vurdere hva de skulle gjøre videre.

Advokatene til Tor Øystein Osa Michalsen, Hemato Eiendnom AS og BGM Arkitekter AS, Bjørn Rener-Larsen og OleMagnus Heimvik sier følgende til Adressa fredag:

– Det er positivt at tingretten synes å vaere enig med de tiltalte i at de overtredel­ser som partene dømmes for, i omfang og karakter, ikke er sammenlign­bare med de tidligere saker Økokrim ønsket å sammenlign­e saken med. Videre har retten enstemmig lagt til grunn at det ikke skal reageres med ubetinget fengselsst­raff. For øvrig noterer vi at dommen baserer seg delvis på en annen faktisk og rettslig forståelse enn hva de tiltalte har anført. Det er også verdt å merke seg at det foreligger dissens, og hvor mindretall­et på enkelte punkt har en annen og mildere vurdering knyttet til både skyldspørs­målet og straffeutm­ålingen. Dommen til rettens flertall fremstår totalt sett som streng. Våre klienter vil nå bruke tid på å gjennomgå dommen mer i detalj og vil deretter ta stilling til om dommen skal ankes, sier de.

Erik Eriksen, forsvarer for PS Anlegg og Trond Pedersen, hadde fredag ikke anledning til å uttale seg om dommen.

 ??  ?? VURDERER OGSÅ Å ANKE: Tor Øystein Osa Michalsen (t.h.) og forsvarere­n hans, Bjørn RenerLarse­n, vurderer også å anke.
VURDERER OGSÅ Å ANKE: Tor Øystein Osa Michalsen (t.h.) og forsvarere­n hans, Bjørn RenerLarse­n, vurderer også å anke.
 ??  ?? FIKK SIN DOM: I går formiddag kom dommen over byggingen av det som inntil i sommer var en tennisbane her utenfor Han
FIKK SIN DOM: I går formiddag kom dommen over byggingen av det som inntil i sommer var en tennisbane her utenfor Han
 ??  ?? VURDERER ANKE: Hanne Madsens forsvarer, Max Henrik Jespersen, vurderer å anke.
VURDERER ANKE: Hanne Madsens forsvarer, Max Henrik Jespersen, vurderer å anke.
 ?? ALLE FOTO: ARKIV ?? ne Madsens hytte på Hesnes. Nå er den fjernet og ugresset vokser i stedet her.
ALLE FOTO: ARKIV ne Madsens hytte på Hesnes. Nå er den fjernet og ugresset vokser i stedet her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway