Grimstad Adressetidende

Overrasket av Jerv

I januar undertegne­t Jerv, Lia, Imås og Express en samarbeids­avtale. Under et år senere er avtalen en saga blott, og samtidig gir Jerv opp sin egen ambisiøse akademikla­ssifiserin­g.

- FOTBALL Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Ble tatt på senga av samarbeids­stopp.

Det meldte Jerv på sine nettsider torsdag. Avtalen ble inngått for å sikre en harmonisk utveksling av unge spillere klubbene imellom, og et viktig prinsipp var at Jerv skulle ta seg av de beste spillerne etter fylte 15 år, mens de andre klubbene skulle håndtere breddetilb­udet i denne aldersgrup­pen.

– Altfor få spillere som vil satse

– Jerv har i høst måttet gjøre store endringer i sin spillerutv­iklingssat­sing. Vi må erkjenne at vi ikke har de ressursene som kreves for å satse videre på akademikla­ssifiserin­gen. Med innføring av nye kriteriese­tt for 2019 koster akademikla­ssifiserin­gen Jerv mye mer enn det vi får igjen og vi må derfor terminere denne, skriver klubben på sin egen nettside. – Vi må erkjenne at satsingen på U21-gruppen har slått feil. Det er altfor få spillere i Grimstad som ønsker å legge ned den mengden trening det kreves for spill i toppfotbal­len og dermed har vi per i dag ikke nok spillere til dette laget, står det videre.

– I tillegg vil overgangen av spillere til Jerv, fra de andre lokale klubbene vaere lav de neste 3–5 årene, samtidig som antallet spillere som ikke vil få et tilbud i Jerv vaere fra 10–20 spillere pr. år i samme periode dersom samarbeids­avtalen fortsetter.

– Vi vet at frafallet av spillere i alderen 17–19 år er svaert stort, så for å sikre at klubben har nok spillere til G19/U21-laget, har ikke klubben råd til å gi fra seg så mange spillere hvert år, når vi samtidig får så få fra de andre klubbene.

– I møte med samarbeids­klubbene tirsdag 23 oktober ble våre utfordring­er presentert, men det var ingen forståelse for at Jerv skal ha breddetilb­ud etter fylte 15 år.

Gjør helomvendi­ng

Kritikere av samarbeids­avtalen mente for et år siden at det ville vaere feil å sende ut spillere til andre klubber etter fylte 15 år og dermed legge ned klubbens breddetilb­ud for dette alderstrin­net. Denne konklusjon­en ser nå klubben også ut til å ha kommet til.

– Jerv som klubb må nå ta noen skritt tilbake og erkjenne at de negative konsekvens­ene for klubben ble større enn vi hadde forutsett. Jerv har som grunnverdi å vaere en inkluderen­de klubb, og klubben føler ansvar for å gi alle som vil spille fotball et tilbud, står det på nettsiden.

Prinsippet om å ikke hente spillere til klubben før etter fylte 15 år, slik det er nedfelt i den terminerte avtalen, samt i avtale med Agder Fotballkre­ts, vil fortsatt bli fulgt, forsikres det.

Kjenner seg ikke igjen

Sportslig leder i Express’ fotballgru­ppe ble svaert overrasket da han leste pressemeld­ingen fra Jerv. Han kjente ikke til at avtalen skulle termineres, og kjenner seg heller ikke igjen i det som sies om breddeklub­bene.

– Vi har hatt seks-syv mann på hospiterin­g hos dem, samtidig som det var to spillere fra oss de gjerne ville ha på slutten av sommeren, men så fikk vi kontrabesk­jed to uker senere om at de ville de ikke ha likevel, sier han til Adressa.

Gundersen mener avtalen kunne ført til store ting for grimstadfo­tballen.

– Jeg synes dette er fryktelig synd for de guttene som vil satse. Dette har vaert en unik mulighet til å bli toppspille­re, med dyktige trenere og et tilpasset opplegg. Det er noe vi aldri har hatt før i Grimstad. Det var ikke slik da jeg spilte i Jerv, i alle fall, sier han.

– Hvordan tror du samarbeide­t mellom klubbene blir i tiden fremover?

– Vi må prøve å få til et samarbeid. Er det spillere vi mener har godt av et skifte, må vi sette oss ned for å se om et miljøskift­e og Jerv kan vaere riktig. Det beste hadde vaert om vi hadde fått noe virkelig godt ut av den avtalen, men det virker jo litt vanskelig akkurat nå, sier Gundersen.

Utviklings­sjefen tatt på senga

Jervs utviklings­sjef Jørgen Ferstad har jobbet mye med akademikla­ssifiserin­gen i Jerv siden han ble ansatt for å overta etter Kim André Pedersen. I sommer uttalte han til Adressa at Jerv jobbet videre mot målet om å få to stjerner i klassifise­ringen, noe som hadde utløst et større tilskudd fra Norsk Toppfotbal­l. Klubben var faktisk så sikre på dette at de budsjetter­te med det økte tilskuddet i budsjettet som ble lagt frem på årsmøtet.

Denne uken ble det imidlertid klart at klubben har konkludert med at hele satsingen er for krevende og koster mer enn den smaker.

Ferstad ble imidlertid tilsynelat­ende like overrasket som Gundersen i samarbeids­klubben Express da han fikk se pressemeld­ingen torsdag.

– Jeg kan bare si følgende: Jeg visste ingenting om dette før jeg leste det på nett, sier Ferstad til Agderposte­n. ➤

 ??  ??
 ??  ?? SMIL: Det var store smil å se da (f.v.) Thomas Sørbø, Lars Erik Syse, Jørgen Ferstad og Oddbjørn Ås signerte samarbeids­avtalen i januar. Nå er det slutt.
SMIL: Det var store smil å se da (f.v.) Thomas Sørbø, Lars Erik Syse, Jørgen Ferstad og Oddbjørn Ås signerte samarbeids­avtalen i januar. Nå er det slutt.
 ??  ?? SYND: August Gundersen i Express tror samarbeids­avtalen mellom klubbene kunne ført til god utvikling for mange. Her med Magne Aslaksen.
SYND: August Gundersen i Express tror samarbeids­avtalen mellom klubbene kunne ført til god utvikling for mange. Her med Magne Aslaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway