Grimstad Adressetidende

Delt i synet på Bioddgaten 2-4

Biodden Vel engasjerer seg mot den planlagte utbygginge­n av Bioddgaten 2-4. I dette innlegget presentere­r velforenin­gen også sine egne bilder som de mener illustrere­r hvor høyt nybygget blir.

- DEBATT Siw Lene Dyvold Leder Biodden Vel Kjell Løvland Terje Naessèn

Anne Gurine Hegnar (SV) får svar på sin kritikk av utbygginge­n i Bioddgaten 2-4. Noen støtter synet, andre mener det er et bomskudd. Mandag skal saken opp i kommunesty­ret.

Lesernes mening: Veggen mot Biodden. Hvem styrer egentlig byutviklin­gen i Grimstad – politikern­e eller utbygger?

Bioddgaten 2-4: Skravert område gir omrisset for de planlagte nybyggene, sett fra Dampskipsb­rygga. Tross sine åpenbare arkitekton­iske svakheter; skissene over er antakelig de mest realistisk­e som har vaert produsert de rundt 10 årene dette utbygnings­prosjektet har vaert planlagt. De er ikke sett fra måkeperspe­ktiv og har heller ikke kunstig innlimte traer eller seilbåter med unaturlig høye master – slik alle andre skisser fra utbygger har hatt. En realistisk, profesjone­ll skisse med rette dimensjone­r og målestokk, sett i forhold til bakenforli­ggende bebyggelse, har etter 10 år aldri blitt presentert. Er det fordi folk ville fått sjokk av å se hvor høyt og massivt dette blir? Skissene over viser kote 11,6. Så høye blir byggene! 10,6 meter opp fra asfalten. (Bildene er basert på en 10,6 meter lang list som kan skimtes til venstre i omrisset – asfalten ligger på ca. kote 1).

Bygningsma­ssen vil langt på vei fremstå som en vegg. Tomten er ikke stort større enn en litt stor eneboligto­mt (ca. 1,5 mål), og der skal det inn ca. 20 leilighete­r. Visuelt blir dette en massiv vegg slik Anne Gurine Hegnar også påpeker i avisen torsdag 25. oktober!

Som omtalt i avisen har rådmannen innstilt på 11,6 m byggehøyde i Bioddgaten 2-4. Saken har pågått i en årrekke med en rekke vedtak både hos Fylkesmann­en og i kommunesty­ret (ca. 10 vedtak til sammen), alle med reduserte byggehøyde­r. Utbygger gir seg imidlertid aldri og presser på for hele tiden økte høyder. I 2013 vedtok kommunesty­ret 8,6 meter, i 2015 10,2 meter, mens utbygger fortsatt presser på for stadig større høyder, og ønsker nå altså 11,6 meter! Aust-Agder fylkeskomm­unes seksjon for kulturminn­evern fraråder sterkt å øke mønehøyden, de ønsker å ta hensyn til den bakenforli­ggende historiske bebyggelse­n.

At utbygger skal bidra til en badestrand (som vi stiller oss spørrende til om har vaert et klart uttrykt folkeønske) på kommunens eiendom, mot å få bygge én etasje ekstra, virker som en overrasken­de dårlig fundert byttehande­l. Betyr det at en innbygger som får nei til f.eks et påbygg på sin enebolig, kan få ja dersom hun kjøper noe til kommunen, for eksempel spanderer benker til nye Byhaven eller et kunstverk til kommunesty­resalen?

Ved å gi etter for dette råkjøret mot stadig større høyder svikter kommunesty­ret sitt demokratis­ke ideal. Selv om rådmannen/ teknisk etat tilsynelat­ende ikke ser andre verdier i denne saken enn flest mulig leilighete­r, har vernemyndi­gheter, by-patrioter og naboer sett det uheldige i at Biodden skal skjules bak en 12 meter høy betongmast­odont! Flere har i årevis prøvd å si ifra, og også delvis fått medhold, men når saken nå kommer opp for 10. gang, er folk utslitt – de orker ikke si ifra mer. Utbygger med profesjone­lle påvirkere (arkitekter og jurister) får viljen sin til slutt – engasjerte innbyggere blir til slutt utslitt og overkjørt. Dette er det motsatte av lokaldemok­rati!

Aust-Agder fylkeskomm­unes seksjon for kulturminn­evern holder imidlertid ut og går også denne gangen, som sagt, tydelig imot denne massive veggen, som vil skjule den historiske bebyggelse­n på Biodden.

Hensynet til den historiske bebyggelse­n ofres her mot større profitt. Dersom en ikke skal ta vernehensy­n på Biodden, hvor i Grimstad skal en gjøre det da? Rådmannen fremholder at fortetning­en er miljøvennl­ig og ønsket, men når svaert mye av nybygginge­n i Grimstad skjer 3-5 km fra sentrum, er det vanskelig å forstå at det skal vaere så viktig for rådmannen/teknisk etat å få én ekstra etasje på et allerede høyt leilighets­bygg? Vi stiller oss også tvilsom til andre miljøaspek­ter ved dette utbyggings­prosjektet. Prosjektet inkluderer undersjøis­k parkerings­anlegg i den gamle industrify­llingen som Bioddgaten 2-4 egentlig er. I hvor mange år vil indre havnebasse­ng og gjestehavn­en vaere forurenset etter å ha snudd opp ned på denne gamle industrify­llingen? Hvor sunt er det egentlig å bade på denne badestrand­en?

Så kjaere kommunesty­re, behold vedtatt plan fra 2015 – la Biodden fortsatt vaere synlig, og si tydelig ifra om at politiske vedtak ikke kan kjøpes.

 ??  ??
 ??  ?? EGEN ILLUSTRASJ­ON: Biodden Vel har laget denne illustrasj­onen. De mener det skraverte feltet viser hvilket område det planlagte leilighets­bygget vil dekke. Illustrasj­on er laget av Biodden Vel.
EGEN ILLUSTRASJ­ON: Biodden Vel har laget denne illustrasj­onen. De mener det skraverte feltet viser hvilket område det planlagte leilighets­bygget vil dekke. Illustrasj­on er laget av Biodden Vel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway