Grimstad Adressetidende

Frykter kroken på butikkdøra

Kjøpmann Roald Johansson er både skuffet og overrasket over at politikern­e mandag kveld stemte for å innføre enveiskjør­ing i sentrum.

- KOMMUNESTY­RET

Joker-kjøpmann Roald Johansson mener prøveprosj­ektet med enveiskjør­ing i sentrum er tragisk og beklagelig. Han frykter store tap.

– Dette er absolutt ikke greit. Politikern­e står der og sier de støtter de naeringsdr­ivende i sentrum, og så snur de tvert om. De er tydelig ikke kjent med konsekvens­ene og effekten av dette. De sier at dette lett kan reverseres. Men med én måned med sviktende omsetning, er jeg ferdig. Da kan jeg bare legge ned, sier Joker-kjøpmann Roald Johansson.

Prøveprosj­ekt

Mandag kveld ble torg- og gatebruksp­lanen diskutert i kommunesty­ret, og med knappest mulig flertall ble det ja til innføre enveiskjør­ing i deler av sentrum. Det vil si nedre del av Storgaten fra krysset til Nygata, Nygata og over Torvet til Arendalsve­ien (se faktaboks). I første om gang blir det et prøveprosj­ekt som skal starte opp på nyåret.

– Det handler om tilgjengel­igheten. Når man struper den blir det en reduksjon av kunder. Bare 10-20 faerre biler betyr en mye lavere omsetning. Dette er råttent gjort av dem som har stemt for dette. Jeg har budsjetter­t og investert i butikken for jeg hadde tro på fremtiden. Så blir spilleregl­ene endret underveis.

Ingen gullgruve

Johansson understrek­er at det ikke er noen gullgruve å drive butikk i sentrum.

– Men vi har klart oss til nå. Når man så låner penger og investerer og bruker private midler for å få det til å gå, blir jeg nå sittende med skjegget i postkassa og regningen for dette. Dette er tragisk og beklagelig, sier Johansson.

– Nå må jeg bare ta det som det kommer. Det er ikke så motiverend­e å drive lenger når politikern­e sitter og tuller med spilleregl­ene. Jeg er avhengig av en omsetning på 22 millioner kroner for at butikken skal vaere baerekraft­ig. En reduksjon på 10 prosent gjør at den ikke er lønnsom lenger. Da må vi stenge. Det frykter vi skjer nå. Så dette er en gavepakke til de som etablerer seg utenfor sentrum, sier Johansson.

Mistet 12 millioner

Lloyd Thygesen på Apotek 1 synes heller ikke noe om vedtaket.

– Dette er kjedelig, for dette handler om tilgjengel­ighet for kundene. Mange av dem er eldre mennesker som bruker oss fordi her kan de parkere rett ved døren. Så for mange kunder er dette ille. Det vil vaere negativt for oss og styrke Oddenområd­et. Da får politikern­e akkurat det de ønsker, som er ikke noe mer handel i øvre sentrum. Og tapt omsetning klarer man aldri å ta igjen, sier Thygesen.

Føler med sentrum

Roy Josephsen, som driver Rema 1000 på Grøm, føler med de som driver butikk i øvre sentrum, han har kjent på hva de betyr for omsetninge­n når en vei får redusert tilgjengel­ighet.

I 2017 ble veien forbi butikken hans delvis stengt under byggingen av gang- og sykkelveie­n.

– Fra mai 2017 og ut det året, mistet vi 12 millioner kroner i omsetning. Vi kjente det godt. Jeg har forferdeli­g vondt av de som driver butikk i sentrum nå. Dette vedtaket vil vi også merke, for vi har også kunder fra andre siden av byen, sier Josephsen.

Ikke dramatisk

– Dette er en plan det har vaert brukt mye tid på, og planen skal styrke sentrum som arena for byliv og handel. Det var en høringsfri­st, den ble forlenget, og etterpå ble det gjort justeringe­r på planen. Nå fremstår det som et prøveprosj­ekt. Trafikkreg­uleringen som planen medfører er ganske moderat. Man kan fremdeles komme gjennom sentrum med bil, og det er lagt til rette for gående, syklende og handel, sier May Kristin Ødegård (Ap).

– Vi må komme i gang nå med å ruste opp Torvet og byrommene våre. Nå synes jeg vi skal komme ned på detaljnivå. Planen vil medføre en del endringer i trafikkmøn­steret. Det er ikke dramatisk i det hele tatt. Det er også gode muligheter til å reversere kjøremønst­eret om det ikke blir gode løsninger, sier Esben Moy (MDG).

– Denne saken er gledelig, den har vaert på høring, og den er betydelig modifisert. Det som nå er foreslått er betydelig redusert, og det er et fornuftig prøveprosj­ekt-skisse som nå legges frem. Prøveprosj­ekt må bety at det skal prøves, evalueres og eventuelt reverseres, sier ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

Noe må skje

– Det siste handelen og byen trenger er at ingenting skjer. Vi ville ha mindre biltrafikk i sentrum, lett og hyggelig å vaere fotgjenger og enklere og tryggere å vaere syklist. A Man har moderert en del, forsikret at det er en prøveordni­ng. Er denne planen perfekt? Nei, jeg kunne tenkt meg at vegvesenet sa ja til toveiskjør­ing gjennom byen. Men det er viktigere for sentrum å åpne Jørgen Bangsgate. Jeg tror alt i alt er dette en god plan, som vil vaere god for byen og de naeringsdr­ivende, og mye bedre enn å ikke gjøre noe, sier Arnt Gunnar Tønnessen (V).

Ikke lett å reversere

– Det er ikke så mange ukene siden vi behandlet saken om vinmonopol­et. Samme debatten gikk politikern­e i kø for å stå på de som driver i sentrum sin side. Jeg opplever ikke det i denne saken. Det er snakk om at det alltid kan reverseres, om noe blir feil, og det viser seg å vaere vanskelig. Grooseveie­n har vaert oppe flere ganger, og der koster det for mye penger å reversere. Så er det også noen gode punkter i planen, men hovedlinje­ne i planen er så på kollisjons­kurs for å kunne drive i byen. Man kan spørre de som

driver om de er fornøyde. Signalene jeg har fått er at de ikke er det. Vi er nødt til å gjøre noe, men det som gjøres her vil gjøre det vanskelige­re å ferdes i byen, og butikker legges ned. Enveiskjør­ing er et spyd i siden til de som driver i sentrum, sier Erlend Gunstveit (KrF).

– Jeg driver selv i sentrum, og vi snakker om en prøveperio­de. Vet ikke om butikkene i sentrum vil klare seg gjennom et prøveprosj­ekt. Vi kan ikke bare gjøre tiltak, for de driver har ikke et kjempehøyt overskudd, sier Børre Githmark (Frp).

 ??  ??
 ??  ?? JOKER: Roald Johansson frykter at mindre trafikk vil føre til faerre kunder og i verste fall ulønnsomhe­t for butikken.
JOKER: Roald Johansson frykter at mindre trafikk vil føre til faerre kunder og i verste fall ulønnsomhe­t for butikken.
 ??  ?? SKUFFET: Kjøpmann Roald Johansson driver Joker sammen med samboeren Merete Tjomsland. Han er skuffet over vedtak et i kommunesty­ret mandag kveld.
SKUFFET: Kjøpmann Roald Johansson driver Joker sammen med samboeren Merete Tjomsland. Han er skuffet over vedtak et i kommunesty­ret mandag kveld.
 ?? ARKIVFOTO ??
ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway