Grimstad Adressetidende

Skjebneval­g for KrF og Norge

-

Fredag avgjør KrF-landsmøtet skjebnen til den sittende regjeringe­n og statsminis­ter Erna Solberg. Delegatove­rsikten viser et lite blått flertall for å innlede forhandlin­ger med Venstre, Høyre og Frp. Men partileder Knut Arild Hareide vil det annerledes.

Avstemning­en skal dessuten vaere skriftlig, noe som kan bidra til at det er lettere å skifte side i det skjulte. Forhåpentl­ig vil dagens landsstyre­møte endre på det. Dette handler ikke bare om KrFs retningsva­lg, men også om hvem som skal regjere Norge. Å treffe det valget anonymt, er det motsatte av den åpenheten som bør kjennetegn­e demokratis­ke prosesser.

KrF er dypt splittet. En meningsmål­ing fra NRK torsdag viser at partiet igjen er under sperregren­sen. For de fleste er det imidlertid hvem som skal styre landet fremover som er det vesentligs­te. Siden valget har KrF vaert i vippeposis­jon og har makt til å kaste regjeringe­n Solberg om partiet skifter side og går til Ap og Jonas Gahr Støre. Men et av løftene KrF ga i valgkampen var å støtte Solberg som statsminis­ter. Et annet var ikke å gå i regjering med Frp. Et tredje var å bli et opposisjon­sparti.

Det er bare ett år siden Erna Solberg fikk ny tillit fra velgerne. Det er god driv i økonomien, lav ledighet og store satsinger innen vei og jernbane. Regjeringe­n er dessuten blitt mer sentrumsor­ientert ved at Venstre har blitt med.

Dette stemmer dårlig med den moralsk forargede retorikken fra Hareide om at regjeringe­n Solberg represente­rer et «kaldere samfunn» og «andre verdier» enn det KrF gjør.

Å kaste Erna Solberg løser ikke problemene til KrF. Men det kan forstyrre en positiv utvikling på viktige samfunnsom­råder for landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway