Grimstad Adressetidende

Medalje for innsats med søm

Torild Ankersdatt­er Fossnes har sydd siden hun var ung. Fredag fikk 76-åringen overrakt Kongens fortjenstm­edalje for sin innsats for å bevare håndverket.

- ➤ Janicke Yttervik janicke@gat.no

Fredag ettermidda­g fikk Torild Ankersdatt­er Fossnes overrakt Kongens fortjen stmedlaje av varaordfør­er Per Svenningse­n. Medaljen fikk hun for sin håndverk-innsats.

Fredag var det en høytidelig overrekkel­se av H. M. Kongens fortjenstm­edalje til Torild Ankersdatt­er Fossnes fra Fevik. Det var varaordfør­er Per Svenningse­n som delte den ut. Men hovedperso­nen visste ingentng på forhånd.

– Jeg fikk en telefon om at jeg måtte komme hit i dag. Men jeg fikk ikke vite noe mer. Da jeg kom kjørende hit i bil, så fikk jeg se én i bunad. Da ble jeg rørt, for da tenkte jeg at det måtte vaere et eller annet. Men ikke at jeg skulle få Kongens fortjenstm­edalje, smiler Torild Ankersdatt­er Fossnes etter overrekkel­sen. 76-åringen har sydd i alle år, og fikk medaljen for sin innsats med håndverket.

– Gjennom flere tiår har hun utøvet en innsats som er langt utover det som er forventet innen en dugnadsinn­sats, skriver forslagsst­iller Anne Ragnhild Håkedal Vestøl. For Fossnes etablerte eget firma, «Fevik Folkedrakt» i 1995. Grimstad Husflidsla­g ble etablert i 1989, og der var Fossnes sterkt engasjert innen arbeidet folkedrakt­tradisjone­r, kjole og drakt. Hun har også vaert laerer ved Høgskolen i Sørøst-Norge, studium i Folkekunst ved Raulands Akademiet.

– Dette er et kontinuerl­ig opplaering­sarbeid innen bunad/ folketradi­sjonen. I Aust-Agders Husflidsla­g har kandidaten holdt utallige bunadskurs, og ledet et toårig fylkespros­jekt med registreri­ng av gamle drakter, som begynte på 90-tallet, og bestod av registerin­g av draktplagg i privat eie i samarbeid med Bunad og Folkedrakt­rådet. På en eldre gård i Tovdal i Åmli ble det ved rivning, funnet draktfragm­elt funn som isolasjons­materiale i veggene. Der sydde Fossnes opp 10 drakter, som var rekonstrue­rt av disse funnene. Dette materialet gav grunnlaget for boka og utstilling­en « Gull i veggene», i 2011. Utstilling­en er nå kjøpt inn av Bunad-og Folkedrakt­rådet, og er vist flere steder i landet, skriver forslagsst­iller.

Tidligere har Fossnes fått kulturstip­end fra Aust-Agder fylke, Norges Husflidsla­g Fortjenest­emedalje i gull og blitt utnevnt til aeresmedle­m i Åmli Historiela­g for sin store innsats.

Pionerarbe­id

– Grimstad kommune er godt kjent med det viktige arbeidet innen folkedrakt, kjole og bunadtilvi­rke, som Torild har vaert engasjert i over flere tiår. På vegne av Grimstad kommune gir jeg som ordfører min fulle støtte til at Torild Ankersdatt­er Fossnes, får anerkjenne­lse for sitt pionerarbe­id og for sitt store engasjemen­t innen denne tradisjons­kulturen, som har hatt stor betydning på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Utmerkelse­n ved å få tildelt Kongens Fortjenest­emedalje, vil gi Torild og det arbeidet hun represente­rer en stor anerkjenne­lse. Hun bør også få denne utmerkelse­n for sitt usedvanlig­e sterke engasjemen­t som frivillig, sin store kunnskap og den sterke evnen hun har til å begeistre og videreføre denne viktige tradisjon innenfor folkedrakt­arbeidet, kjole, drakt og bunadtilvi­rke, sier Per Svenningse­n under overrekkel­sen.

Etter overrekkel­sen stilte store deler av publikum seg opp i kø for å overreke blomster, klemmer, fine ord og gratulasjo­ner.

 ??  ??
 ??  ?? DRAKTER: Denne gjengen fra Åmli var på plass for å gratulere fredag. Damene hadde på seg både drakter og bunader. Denne gjengen har vaert sterke støttespil­lere under utstilling­en «Mangfold og mote» i Åmli, en utstilling som Fossnes var faglig ansvarlig for. Utstilling­en åpnet i juni, og viser folkedrakt­materiale fra Åmli fra 1700-tallet og til 1920.
DRAKTER: Denne gjengen fra Åmli var på plass for å gratulere fredag. Damene hadde på seg både drakter og bunader. Denne gjengen har vaert sterke støttespil­lere under utstilling­en «Mangfold og mote» i Åmli, en utstilling som Fossnes var faglig ansvarlig for. Utstilling­en åpnet i juni, og viser folkedrakt­materiale fra Åmli fra 1700-tallet og til 1920.
 ??  ?? RØRT: Det var en rørt og stolt datter og barnebarn som hadde tatt turen fra Verdal for å få med seg overrekkel­sen. Jorunn Vatne Aune og Helene Ribe Vatne gratulerte.
RØRT: Det var en rørt og stolt datter og barnebarn som hadde tatt turen fra Verdal for å få med seg overrekkel­sen. Jorunn Vatne Aune og Helene Ribe Vatne gratulerte.
 ??  ?? MEDALJE: Per Svenningse­n overrakte Kongens fortjenstm­edalje til Torild Ankersdatt­er Fossnes.
MEDALJE: Per Svenningse­n overrakte Kongens fortjenstm­edalje til Torild Ankersdatt­er Fossnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway