Grimstad Adressetidende

– Hvis politikker­ne vil ha monstervei ved byen, så får de punge ud

Reidun på Knibeheia skriver om aktuelle saker på sitt karakterti­ske vis i denne kommentare­n.

- ➤ KOMMENTAR

Finn frem lenkene! Nei, nei og atter nei!

Johannes er i fyr og flamme. Det er rett før det slår sprekker i telelinsen­e han har på nesa.

Leser du boga til Nina Lykke?

Nei, e leser om den nye E18 som skal breie seg gjennom kommunen.

Kanskje synger det snart på siste verset for Johannes og me, nå som mi går i våre femogåttie­nde år. Men mi tenker på de neste generasjon­ene som skal bo i den herre fine kommunen vår.

Da kan det bli en liden katastrofe å få en monstervei så ner byen at den skiller både folk og fe. Skiller vår lille by fra et flott oppland med stadig nye boligfelt, pløyer seg gjennom verdifull jord, over flotte turområder som er til glede sommer som vinter.

Verdensorg­anisasjone­n der henne i New York sier at mi må handle raskt når det gjelder klima og vår klodes tilstand.

På TV-en snakker de hver dag om miljøet som truer, men ligevel må mi bygge en vei der mi skal kjøre i 130 km/t (som for mange blir mer, skal mi dømme etter det Johannes og e ser når mi er ude og kjører i hydridbile­n og holder fartsgrens­a).

Unnskyld at mi spør: Er det nødvendig? Er det forsvarlig? Går det i hvert fall ikkje an å kjøre noe saktere forbi vår sårbare, lille by.

Eller er det sånn at eneringsli­vet vil tabe noen kroner på saktere fart i 3-4 kilometer. For noen politikker­e kan det virke som det er viktigere enn miljøet.

Alt dreier seg om penger som alle vett. Spør dere enkelte politikere eller veiudbygge­re, og de sier noe ant, så meiner Johannes at de juger. Der er kilometerv­is av tuneller mange steder i vårt land, men forbi Grimstad ser det ud som det ikkje er så greit å få til. Ikkje misforstå, mi vil ikkje vere vanskelige. Mi bare lurer.

I tunnel ville en selvfølgel­ig kunne gå glipp av en stor opplevelse. Som å kjøre forbi byen i 130 km/t, med ei hand på rattet og den andre på mobilen, eller på en skjerm på dasjbordet, og få et øyeblikks glimt av Fokussente­ret elle Fuhr Park, eller et anna hus. Jo, mi forstår jo at det ville vere et stort tap!

Staten er søkkrig. De skal ta jafs av hus, jord og natur. Hvis politikker­ne vil ha monstervei ved byen, så får de punge ud. Grav dere ner! Johannes har fått fart på blodomløbe­t.

Galskaben angår oss alle, ikkje bare de som får sine hjem jevna med jorda. Ikkje stol på politikker­ne. Det har mi fått erfare i andre sammenheng­er.

Mi vett det blir vei, men mi vil ha mest mulig tunell der det er mulig! Johannes meiner mi må våkne, lurer på om mi til slutt må hente fram lenkene og kampingsto­lene. Synd at ikkje Arne Naess er blant oss lenger.

Ellers var det gildt å lese om Grimstadfo­lket som hadde gått på pilgrimsfe­rd til Santiago de Kompostste­lla, der restene av apostelen Jakob ligger i katedralen, vil mange gjerne tro.

Der nere kaller de han Santiago, han som var inspirasjo­n for de kristne da de dreiv sitt korstog og slakta ner tusener av muslimer og jøder, og andre som var kommet på gale tanker.

Santiago finner du mange steder i Spania, der han troner på hesten med avkutta hauer rundt seg på bakken. Han var en sann kriger i Kristi navn. Alt det herre fortalte sikkert de gode guidene våre lokale venner. Og fanatismen og grusomhede­ne fortsetter i dag i organisert religions navn, i stadig nye forklednin­ger.

Historie kan vere blodige greier. Ikkje rart myndighede­ne har ville skjerme elevene med mindre tid og vektleggin­g på den slags de seinere åra.

God helg!

 ??  ??
 ??  ?? KOMMENTAR: Reidun på Knibeheia skriver om planene om motorvei gjennom Grimstad.
KOMMENTAR: Reidun på Knibeheia skriver om planene om motorvei gjennom Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway