Grimstad Adressetidende

Skal erstatte Ekelunden

Rådmannen setter av over 250 millioner kroner til investerin­ger i 2019. Blant tiltakene er nye boliger for vanskeligs­tilte som skal erstatte Ekelunden.

- BUDSJETTET Peer L. Andreassen peer@gat.no

Rådmannen setter av totalt 258 millioner kroner til investerin­ger i 2019. Dette gjelder både tiltak som er i gang og nye investerin­ger.

Heldøgns bemanning

Dette er de største investerin­gene innen helse og omsorg i 2019:

Bemannet boenheter for sosialtjen­esten koster 12,5 millioner kroner totalt. 12,3 mill. skal brukes i 2019.

«Det er en del brukere som har et større omsorgsbeh­ov, og som vil ha behov for et bofellessk­ap. Det vil vaere behov for 10 boenheter med heldøgns bemanning. Forskjelle­n fra Ekelunden er at dette er et tilbud med heldøgns bemanning, kameraover­våkning (i felles områder og ved inngangspa­rtiet) og adgangskon­troll. Erfaringen fra tilsvarend­e bofellessk­ap i Arendal er at det er mye mindre kjøp/salg av rusmidler, mindre skadeverk på leilighete­ne og tryggere beboere. Ved å opprette et slikt boligkompl­eks vil vi oppnå en tryggere bolig for brukerne og omgivelsen­e», skriver rådmannen.

Kjøpe privat?

Innen helse og omsorg er det satt av penger til seks småhus til totalt 14 millioner kroner. 12 mill. i 2019.

«Det vil vaere behov for flere små eneboliger når Ekelunden skal avvikles. Det er vanskelig å finne tomt til 6 nye småhus i Grimstad. Vi vurderer om det vil vaere mer hensiktsme­ssig å kjøpe 6 små eneboliger på det private eiendomsma­rkedet. En vurdering av om det skal kjøpes eller bygges må gjøres i det enkelte tilfelle. Målet er å tilby hensiktsme­ssige og forsvarlig­e boliger til vanskeligs­tilte. Det blir i all hovedsak nye boliger til de som må flytte fra Ekelunden, ved avvikling av boligene», opplyser rådmannen i budsjettet.

Frivolltun og GROM

Frivolltun og GROM - nødvendig ombygging av omsorgslei­ligheter og ventilasjo­nsanlegg 25 mill. totalt. 5,7 mill. skal brukes i 2019.

«GROM har 42 heldøgnsom­sorgsbolig­er. Bygningsma­ssen er imidlertid ikke helt egnet til den brukergrup­pen som benytter boligene. Det er personer med alvorlig demens som bor i boligene, og det er behov for mindre enheter inne på GROM. Det kan bygges om for ivareta dette behovet».

Ny sentrumsba­rnehage

Innen kultur, skole og barnehage er den største investerin­gen ny sentrumsba­rnehage til 36,5 mill. totalt. 20 millioner brukes i 2019.

«Kommunesty­ret har vedtatt i budsjettbe­handlingen for 2016 å bygge ny sentrumsba­rnehage for 80 barn på «Fagskoleto­mta» til en kostnad på 25 mill. kroner. I mai 2017 behandlet kommunesty­ret en sak om finansieri­ng av

den nye barnehagen etter at nye kostnadsbe­regninger var gjennomfør­t. Barnehagen vil stå ferdig ved årsskiftet 2018/2019».

Byhaven er kostnadsbe­regnet til 39 millioner kroner, i følge budsjettfo­rslaget. 5 mill. blir belastet budsjettet også i 2019.

«Dette er et viktig byutviklin­gstiltak som vil binde de store utviklings­områdene på Odden sammen med sentrum for øvrig», ifølge rådmannen.

Svømmehall og skoler

Ny svømmehall til 73 millioner totalt, men bare tre mill settes av i 2019. Hallen blir ikke ferdig før i 2021, ifølge forslaget.

«Grimstad kommune har en svømmehall som har en teknisk levetid på maks 10 år (2027). Det anbefales derfor å prosjekter­e og bygge ny svømmehall før den gamle (50 år) får alvorlige driftsutfo­rdringer.

Plassering av ny svømmehall kan enten gjøres i Holviga i forlengels­e av kunstgress­banen, eller i campusområ­det der kommunen har en eiendom sentralt i området. Fordelen med sistnevnte er at det i dette området vil ligge sentralt i kollektiva­ksen. Med tippemidle­r ca. 30 mill. og andre tilskudd (Enova) vil en ny svømmehall måtte lånefinans­ieres med i nderkant av 50 mill.», skriver rådmannen.

Skolepakke 3: Investerin­ger på Holvika og Fjaere for 22 millioner totalt, og hele beløpet brukes i 2019.

Forslag til nye tiltak

Dette er noen av rådmannens forslag til nye tiltak i budsjettet for neste år. Totalt koster det 17,1 millioner kroner.

I4-helse campus, lokaler Hjemmetjen­esten 919.000

I4-helse campus, parkering Hjemmetjen­esten 200.000

Skole pc-er K&O fellesområ­det 743.000

Økning personalfo­rsikringsp­remier Fellesområ­det kommunen 120.000

Personvern­ombud (GDPR) Østre Agder Fellesområ­det kommunen 242.000

Reverserin­g budsjettku­tt rådhuset jf. kommunesty­revedtak Rådmannen 1.500.000

Reverserin­g administra­tivt kutt lederutvik­lingsprogr­am og sparte kostnader sykefravae­r Fellesområ­det kommunen 1.240.000

Kontrollut­valget Kontrollut­valget 256.000

AKST Fellesområ­det kommunen 377.000

IKT Agder (Delvis inndekning av prisøkning) Felles IKT 2.000.000

14 Juridiske kostnader Fellesområ­det kommunen 1.000.000

15 Omstilling/lederutvik­ling/ diverse fellestilt­ak hele kommunen Rådmannen 500.000 ➤

 ?? SKISSE: FX3D AS ?? SVØMMEHALL: Rådmannen beregner ny svømmehall til 73 millioner kroner. Men bare tre millioner skal brukes i 2019. Denne illustrasj­onen viser prosjektet til JBU og svømmeklub­ben der hallen ved campus, men verken utforming eller lokaliseri­ng er bestemt.
SKISSE: FX3D AS SVØMMEHALL: Rådmannen beregner ny svømmehall til 73 millioner kroner. Men bare tre millioner skal brukes i 2019. Denne illustrasj­onen viser prosjektet til JBU og svømmeklub­ben der hallen ved campus, men verken utforming eller lokaliseri­ng er bestemt.
 ??  ?? EKELUNDEN: Ekelunden skal erstattes med småhus og bemannede boliger for vanskeligs­tilte til totalt 26 millioner kroner.
EKELUNDEN: Ekelunden skal erstattes med småhus og bemannede boliger for vanskeligs­tilte til totalt 26 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway