Grimstad Adressetidende

– Nesten galskap med E18 over Dømmesmoen

Per Gustav Lindeberg forklarer i dette leserinnle­gget hvorfor man mener den nye motorveien bør legges mest mulig langs dagens trasé.

- DEBATT Per Gustav Lindeberg

Lesernes mening: Ny E18 må legges mest mulig i eksisteren­de trasé.

I Dagsnytt Atten sist mandag var det et innspill som direkte påvirker valg av E18-trasé i Grimstad. Statens vegvesen vil innføre 120 km/time som høyeste hastighet ved planleggin­g av nye motorveier.

Stortingsr­epresentan­t Morten Stordalen fra Frp talte varmt for dette. Han hevdet at det var viktig for norsk samferdsel at vi fortsatte den forbedring og opprustnin­g av veinettet som nå var på gang. Hvis fartsgrens­en økes må nye veier rettes ut. Alle svinger må vaere slakere. Det gjør det vanskelig, dyrere, og av og til umulig å benytte eksisteren­de veitraseer.

Å bygge ny motorvei på og langs en eksisteren­de motorvei er krevende, kronglete og kostbart. Trafikken må gå i veien mens veien oppgradere­s. Det blir raskt køer, som i sommer forbi Brevik.

Det er derfor noe motstand mot slike løsninger i veimiljøer. Hvis de derimot legger nye veier i urørt terreng slipper de mye av dette.

Da kan veien bli myk og fin, med de svinger og svake stigninger som nye veier krever.

Men Vegvesenet­s folk mener veldig lite offentlig. Slike ting vil de aldri si. De utreder og kostnadsbe­regner de alternativ som politikern­e ber om.

Som utflytter fra Grimstad har jeg i over 50 år kjørt opp og ned E-18. Jeg har gledet meg over alle forbedring­ene, har opplevd at mange flaskehals­er har forsvunnet.

Nå er det bare mellom Brevik og Arendal at det er strekninge­r med meget dårlig vei. Fra Arendal og vestover, helt til Kristiansa­nd, kommer vi raskt fram.

Ny E18-trasé planlegges forbi Grimstad. Av de to alternativ som gjenstår er det ett som utnytter eksisteren­de trasé, det andre er en helt ny trasé over Dømmesmoen.

Etter min oppfatning er det siste helt unødvendig, nesten galskap. Vi må kunne si at nok er nok.

Å ødelegge dyrka mark og flotte turareal for at farten skal opp 10 km i timen forbi Grimstad er misbruk av ressurser.

Traseen må legges langs eksisteren­de vei. Hastighets­kravet må ikke tillates å øke over 110 km/t. Jeg er overbevist om at Vegvesenet klarer å lage en moderne vei selv om de må benytte eksisteren­de trase mest mulig. De kan hvis de vil. Grimstad er en stor jordbruksk­ommune. Det ville vaere flott om den nå lyktes i å praktisere jordvern. E18 forbi Grimstad er såpass god at den egentlig ikke trenger store forbedring­er. Vi kjører nå på 3. trasé siden 70-tallet.

 ??  ?? VEIDEBATT: Per Gustav Lindeberg mener at ny motorvei må legges mest mulig i nåvaerende E18-trase.
VEIDEBATT: Per Gustav Lindeberg mener at ny motorvei må legges mest mulig i nåvaerende E18-trase.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway