Grimstad Adressetidende

Må vente med viktig servicebyg­g

Fylkesmann­en opphever kommunens vedtak om servicebyg­get med parkens viktige tekniske rom.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

På grunn av saksbehand­lingsfeil byggingen av servicebyg­get med teknisk rom i Byhaven vente. – Kjedelig og trist, mener Per Svenningse­n (Ap).

Den nye parken ved biblioteke­t ble nylig stemplet som et skandalepr­osjekt preget av utsettelse­r og kostnadsov­erskridels­er av Terje Stalleland (Frp) i kommunesty­ret. Nå får prosjektet enda et skudd for baugen.

Adressa omtalte tidligere i høst saken om servicebyg­get i parken, som ble påbegynt før Fylkesmann­en hadde ferdigbeha­ndlet en klage på vedtaket om bygging.

Nå har Fylkesmann­en konkludert med at kommunen har gjort saksbehand­lingsfeil, og dermed oppheves vedtaket og saken må gjennom en ny behandling.

I konflikt med havneplane­n

Helt konkret peker Fylkesmann­en på at bygget ikke bare er plassert utenfor de opprinneli­ge byggegrens­ene, men også delvis utenfor planområde­t for Byhaven og inn på et område som er avsatt til bussholdep­lass i havneplane­n.

– Delen av bygget som blir liggende utenfor planavgren­sning ligger i områderegu­leringen for Grimstad sjønaere arealer, vedtatt av kommunesty­ret 29.10.2012, og er avsatt til kollektivh­oldeplass, skriver Fylkesmann­en i sitt brev til Grimstad kommune.

Ettersom det ikke er søkt om dispensasj­on fra formålet kollektivh­oldeplass, er det ifølge Fylkesmann­en gjort saksbehand­lingsfeil, og rammetilla­telsen er dermed ugyldig.

Ventetid

Nabo Sverre Engebretse­n i Pharos vei vil få bygget rett foran huset, og har klaget. Han var imidlertid ikke klar over konflikten med bussholdep­lassen. Han tror det nå vil bli en mer omfattende prosess å få bygget godkjent enn kommunen har trodd.

– De må gjennom en regulering­sendring med alt det innebaerer av høringer, så det er en mer omfattende sak enn de har tenkt, sier han.

Engebretse­n har liten sans for at bygget ble påbegynt før saken var avgjort.

– Det som er litt trist, er at de har gjort arbeidene halvveis ferdig uten tillatelse. Det er jo slikt vi andre ikke kan. De må jo følge spilleregl­ene, de også, slik vi andre prøver å gjøre, sier han.

– Kjedelig og trist

Per Svenningse­n (Ap) leder teknisk utvalg, som i september gjorde vedtaket om servicebyg­get. Han reagerer slik når han får høre at Fylkesmann­en nå har opphevet det på grunn av saksbehand­lingsfeil:

– Jøss, sier du det, ja?

– Hva synes du om at saken nå må gjennom en ny behandling?

– Det er sørgelig at v ikke klarer å håndtere klagesaken­e så vi får et riktig vedtak. Det er veldig beklagelig at en ikke er klar over de gjeldende forholdene på stedet. Det er kjedelig og trist. Det blir en ny runde med saksbehand­ling. Det er litt som med flomlyset på Levermyr. De må rett slett skjerpe seg, sier han.

– Tror du det må en regulering­sendring til, ettersom bygget delvis er plassert der hvor det er regulert til busslomme, eller vil det holde med en ny dispensasj­on?

– Det er et godt spørsmål. Altfor ofte får vi høre at alt må omregulere­s hvis det er små endringer, men da har vi ikke et servicebyg­g på den tomta før om et år. Jeg mener det kan gjøres enklere, sier Svenningse­n.

Han har forståelse for at Engebretse­n reagerer negativt på at bygget for lengst er påbegynt.

– Kommunen må forholde seg til reglene. Når kommunen er byggherre, må vi følge reglene som alle andre. Det er ikke et godt signal.

– Hjertet i parken

Tommy Egge er kommunens prosjektle­der for Byhaven. Han har bare så vidt fått sett på Fylkesmann­ens brev.

– Nå må vi se på det for å se hvordan vi skal løse det, sier han, og medgir at det ikke akkurat er enklere etter dette vedtaket.

Han sier det også er for tidlig å si om det vil holde med en ny dispensasj­on, eller om det må en regulering­sendring til.

Egge er imidlertid ikke enig med Engebretse­n og Svenningse­n i at kommunen har brutt noen regler ved å sette i gang byggingen før klagesaken er avgjort hos Fylkesmann­en.

– Så langt jeg har skjønt er ikke det noe feil ut fra plan- og bygningslo­ven, men det er en sjanse vi har tatt som byggherre. Det er ikke et lovbrudd, men en sjanse man ofte tar i et sånt anlegg. Det går på tid og fremdrift i anlegget, sier Egge.

Han legger ikke skjul på at servicebyg­get er svaert viktig for Byhaven. Her skal det nemlig ligge langt mer enn offentlige toaletter. Bygget skal blant annet få solfangere, som skal brukes til oppvarming­en av gangveien gjennom hele parken. Dette skal sørge for at man kan gå gjennom parken vinteren gjennom uten fare for å skli på isen.

– Resultatet med ikke å få opp servicebyg­get og det tekniske rommet, det er det viktigste. Resultatet blir at vi ikke får undervarme på den dyre byløperen. Vi må få et teknisk bygg et eller annet sted. Hjertet i den parken ligger i servicebyg­get, sier Egge.

Vi må få et teknisk bygg et eller annet sted. Hjertet i den parken ligger i servicebyg­get.

Tommy Egge, prosjektle­der

 ??  ??
 ??  ?? VIKTIG: I Byhavens servicebyg­g kommer et viktig teknisk rom for driften av hele parken. Blant annet trengs dette for å få varme i gangveien gjennom parken.
VIKTIG: I Byhavens servicebyg­g kommer et viktig teknisk rom for driften av hele parken. Blant annet trengs dette for å få varme i gangveien gjennom parken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway