Grimstad Adressetidende

Krabbet i mål og til seier

I slutten av august satte Karoline Daland kursen mot USA for å studere, og for å satse videre på friidrette­n. Nylig viste hun at løpsformen er supergod.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Sørild-jenta var nemlig svaert delaktig i at skolelaget hennes Utep (University of Texas at El Paso) vant terrengløp­et Conference Cross Country i Florida. Dette har aldri skolelaget klart før.

Konkurrans­en var en lagkonkurr­anse, der sju jenter løp. De fem beste resultaten­e til jentene telte sammenlagt, og man telte da plassiffer­et til hver enkelt utøver. Karoline Dalands lag endte med plass-sifferet 44, som var fire foran neste lag. Karoline Dalands resultat telte som en av de fem, hun endte på en 30. plass av over 100 jenter.

– Dette var noe helt nytt for meg. Jeg er jo langsprint­er, så det å løpe 5.000 meter på gress/ sti/grus både flatt og med litt stigning, var veldig uvant for meg, fortelle hun.

– Det ble en del meter lenger enn det jeg pleier å løpe, og i tillegg var det i terreng. Jeg skal aerlig innrømme at jeg var temmelig kjørt etterpå og hadde det ganske faelt underveis. Det resulterte i at jeg falt tre meter før målstreken, og måtte krabbe over. Heldigvis var det ingen som passerte meg ettersom jeg krabbet for harde livet, legger hun til.

Solid løp

Daland løp inn på tiden 18 minutter og 31 sekunder, noe som er imponerend­e bra til å vaere en langsprint­er.

– Følelsen etterpå gjorde opp for smerten underveis. Det var veldig gøy at vi vant, og at jeg skulle løpe på under 20 minutter hadde jeg aldri trodd, sier hun.

Daland skulle for øvrig egentlig ikke ha løpt dette løpet, men hun stilte opp da noen av de andre jentene på laget var skadet.

Mesteparte­n av utøverne på laget er fra Kenya, noen fra USA.

Lange økter

Karoline Daland var for få år siden en av de mest talentfull­e unge jentene i Norge på langsprint. År med skader har satt henne litt tilbake, men nå er hun skadefri, og på full vei tilbake til toppen.

Etter videregåen­de valgte hun å flytte til El Paso i Texas, hvor det er et svaert godt friidretts­miljø. Hun så på dette som en god mulighet til å utvikle seg videre som friidretts­utøver. Hun trives veldig godt.

– De første månedene i USA har vaert veldig bra. Jeg trives ekstremt godt og har funnet min gjeng her nede. Jeg trodde det skulle bli tøffere å flytte hjemmefra, men det har jeg ikke hatt noe problem med. De første månedene har gått til å finne seg til rette, bli kjent med menneskene jeg omgås med og ikke minst få kommet inn i treningen og skolen her, forteller hun Adressa.

I sprintgrup­pen som hun er en del av, er det mest folk fra USA, noen fra Sør-Amerika.

– Europeerne i teamet vårt er i kastgruppe­n, og så er det meg da, ler hun.

Daland har trent i Sørild i alle år, og hverdagen hennes har derfor blitt litt annerledes etter at hun flyttet. Treningen er blant annet nokså annerledes fra det hun var vant til.

– Øktene her er ganske lange, de kan variere fra 3–4 timer, mens jeg tidligere var vant med kortere økter, eventuelt to korte økter i stedet for en lang. I tillegg er det mye fokus på vekttrenin­g og styrke her. Tidligere trente jeg vekter 1–2 ganger i uken, mens det nå går i fire økter per uke. Selve løpsøktene er nokså like, forteller hun.

Daland forteller at det også er vanlig å ha 2–3 dager med fri i USA, mens hjemme i Grimstad var hun vant med kanskje en fridag i uka.

Mye skole

Karoline Daland går på universite­t i El Paso, hvor hun studerer Managment (ledelse). Hun trives med det, men innrømmer at det er lange og tøffe dager med mye skole og trening.

– Hverdagen min går som regel i det samme, med skole, trening, restitusjo­n og litt sosialt. Ettersom det kreves et visst karaktersn­itt for å kunne konkurrere, så er jeg nødt til å bruke en del tid på skole, sier hun.

– Hva er den største forskjelle­n på El Paso og Grimstad?

– Den største forskjelle­n må nok vaere maten. For de amerikansk­e så går det mye i «fastfood», noe som finnes overalt, faktisk nøyaktig 98 meter fra der jeg bor. I tillegg er så å si all mat her tilsatt ekstra sukker eller søtningsst­offer. Pizza for eksempel smaker ekstremt søtt, forteller hun.

Hjem til jul

Sørild-jenta stortrives i Texas, men savner selvsagt de hjemme. Hun kommer hjem til jul, noe hun gleder seg til.

– Jeg savner aller mest venner og familie. Jeg snakker en del med dem via sosiale medier, men jeg kjenner at det trengs en reunion snart. I tillegg så savner jeg Sørild og trenerne mine der. Jeg gleder meg masse til å treffe dem igjen i jula, sier hun. Da blir det trening innendørs.

– Jeg tror det blir ganske greit med tanke på at vi har en ny innendørsh­all som er toppers å trene i før innesesong­en. Nå er jeg skadefri og håper å få til en god treningspe­riode før innendørss­esongen starter i januar, avslutter hun. ➤

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VANT: Denne gjengen vant Conference Cross Country i Florida. Nummer fem f.v. er Sørild-jenta Karoline Daland.
FOTO: PRIVAT VANT: Denne gjengen vant Conference Cross Country i Florida. Nummer fem f.v. er Sørild-jenta Karoline Daland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway