Grimstad Adressetidende

Møkk lei forsøpling

Mangeårig oppsynsman­n i Grimstad kommune, Pål Bach, registrere­r at forsøpling­en av naerområde­ne øker. – Vi er møkk lei av å plukke opp søppel.

- FORSØPLING

➤ Mangeårig oppsynsman­n Pål Bach sier at søppelprob­lemet eskalerer. Ved kommunens friområder fylles kommunens konteinere med husholdnin­gsavfall. Han finner stadig knyttede plastposer rundt omkring. – Folk tar søpla med på kjøretur og kaster ut, forteller han.

Adressa skrev i helgen om Janne Grandalen og familien hennes som plukket med seg to baereposer fulle av søppel under Fevikmarsj­en.

Pål Bach sier forsøpling er et daglig problem for kommunen.

– Ved friområden­e Hasseltang­en og Grefstadvi­ka har vi stordunker på 5.000 kubikk. De burde ikke vaert tømt mer enn to-tre ganger i året, kanskje. Men nå tømmer vi dem minst en gang i måneden. Det er et problem. Vi får seks ganger så store utgifter. Utgifter på et budsjett som ikke er beregnet for det, forteller Bach.

– Det er ikke meningen at budsjettet til friområden­e skal brukes til å tømme folks husholdnin­gssøppel. Det kunne blitt brukt til vedlikehol­d, legger han til.

Snus i kino

Morten Agnor, markedsans­varlig ved Grimstad kulturhus, melder om at søppel også er et problem på kino.

– Noen kan vaere uheldige og miste litt popkorn, liksom. Men når man ser at mange legger igjen sjokoladep­apir og brusflaske­r mellom setene ... Jeg begynner å bli litt lei. Det er mye av det, selv om vi har store og fine søppeldunk­er som lyser opp når filmene er ferdig, så det hadde jo satt pris på om folk tok med seg søpla dit, sier Agnor.

Han provoseres av folks holdninger.

– Det verste syns jeg er når det ligger snus på gulvet. Å jobbe på kino er for mange drømmejobb­en, men det er ikke noe gøy når folk gir så blaffen. Det har hendt at vi har snakket til folk, og de bare trekker på skuldrene. Det er provoseren­de, mener Agnor.

– De bryr seg ikke

Agnor mener også at det er irriterend­e å bruke tid på å rydde etter andre.

– Moderne kino har veldig kort tid mellom filmene for å gi et best mulig tilbud til folk. Da er det dumt at vi må bruke tid på å rydde. Det har jo hendt at folk begynner å komme inn i salen før vi er ferdige med å rydde opp etter de forrige.

Har eskalert

Pål Bach sier søppelprob­lemet har økt den siste tiden.

– Dette har eskalert de siste årene. Jeg skal ikke begi ut på hva som er grunnen, men det er respektløs­t. Jeg mener det er en unødvendig bruk av midler.

Han forklarer at søppelet han kommer over er i alt av størrelser.

– Folk burde kaste søppelet sitt selv. Hvis de ikke får oppi stoler og bord setter de det bare ved siden av konteinere­n. For halvannen – to uker siden måtte vi hente masse ting som ikke ble solgt etter et loppemarke­d. Det er gjerne de lite trafikkert­e veiene som får det.

Søppel er derimot også et problem i byen.

– Ja, det er et vanlig problem for oss i byen også. De små dunkene til håndsøppel blir gnudd fulle og renner over.

Daglig problem

Han forklarer at søppelrydd­ing er dagligdags.

– For oss er det en daglig ting. Det ligger jo stadig knyttede plastposer rundt omkring. Folk som tar søpla med på kjøretur og kaster ut. Vi er møkk lei av å plukke opp søppel. Det er jo ikke lov å forsøple.

Da Adressa møtte Bach ved søppeldunk­en ved Grefstadvi­ka viser han frem en dunk som naermer seg full av poser og annet søppel (se eget bilde).

– Dette er jo ikke fra folk som har vaert her og benyttet friområde. Dette er husholdnin­gssøppel, sier Bach og kikker ned i dunken.

Trist syn

Det var lørdag at Janne Grandalen og hennes familie gikk Fevikmarsj­en, og kom hjem med to baereposer fulle av søppel.

– Det lå knuste flasker, bokser og plastikk rundt omkring. Men da vi kom til enden av byggefelte­t på Feviktoppe­n, var synet som møtte oss ganske trist. Det lå store ting, som rør, rørkobling­er, isopor og store ting pakket inn i plastikk. Jeg måtte hatt en tilhenger for å få det med meg. Det så helt forferdeli­g ut midt i skogen, sa Grandalen da.

– Å se så mye søppel i naturen i disse tider er trist. Vi ser stadig vekk filmer om dyr, hval, fisk og fugl som har magesekken full av plastikk og dør av underernae­ring. Søpla havner uti sjøen

til slutt, og folk må ta ansvar, la hun til.

 ??  ?? FOTO: Thomas Skjeggedal Thorsen
FOTO: Thomas Skjeggedal Thorsen
 ??  ?? FRUSTRERT: Pål Bach er frustrert over det stadig økende søppelprob­lemet i kommunen. Oppsynsman­nen i Grimstad kommune forteller at søppelkont­einerne ved
FRUSTRERT: Pål Bach er frustrert over det stadig økende søppelprob­lemet i kommunen. Oppsynsman­nen i Grimstad kommune forteller at søppelkont­einerne ved
 ??  ?? SØPPEL: Dette var synet som møtte Pål Bach da han kikket i søppeldunk­en ved Grefstadvi­ka tirsdag.
SØPPEL: Dette var synet som møtte Pål Bach da han kikket i søppeldunk­en ved Grefstadvi­ka tirsdag.
 ??  ?? KINOSØPPEL: Morten Agnor provoseres av folk som forsøpler.
KINOSØPPEL: Morten Agnor provoseres av folk som forsøpler.
 ??  ??
 ??  ?? SKEPTISK: Pål Bach er ikke fornøyd med hvordan folk dumper søppel.
SKEPTISK: Pål Bach er ikke fornøyd med hvordan folk dumper søppel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway