Grimstad Adressetidende

Felte juletreet til Orknøyene

Tradisjon tro skal et tre fra Bringsvaer­skogen ut på en lang reise, til St. Magnuskate­dralen i Kirkwall på Orknøyene.

- Camilla@gat.no

For 32. gang var små og store med tilknytnin­g til Fjaere historiela­g i skogen for å felle et tre som skal sendes til St. Magnuskate­dralen i Kirkwall på Orknøyene. I år var det redaktør i Fjaerefolk Jarl V. Erichsen som fikk aeren av å hogge ned treet.

– Nå har det vaert en lang rekke med rådmenn og ordførere før meg, og så var det min tur. Det er en veldig fin tradisjon for å markere gamle vennskapsb­ånd mellom Fjaere, Norge og Orknøyene, sier Erichsen.

Han fikk god hjelp til å felle av barna, Carl Christian B. Henriksen, Helga og Johannes Grobaek Størkson.

Reiser som pensjonist

Ove Bach har i mange år sørget for at treet kommer gjennom kontroll, toll og trygt fram til øygruppen nord for Skottland. Selv om han nå er pensjonist, vil han reise over i år også.

– Vi har fått tilbakemel­ding fra befolkning­en der at treet betyr enormt mye for dem. De får også et tre fra Hordaland.

Organisasj­onen som samarbeide­r med Grimstad het Orkney Norway Friendship Associatio­n (ONFA).

Gode venner

De sørger for en god velkomst og bevertning gjennom hele oppholdet når de norske gjestene ankommer med treet.

– Leslie Burgher, som er norsk konsul på Orknøyene, skulle hilse så mye til dere alle, sa Ove Bach til de fremmøtte.

Det første treet ble felt og sendt til Orknøyene i 1987. Det er blant annet som et minne om en gammel historie i år 1109.

Det året ble det her på Agder, en del mener også på Bringsverd, født en gutt ved navn Kale Kolson. Hans mor var søster av Orknøyjarl­en Magnus Erlendson og hans far var kongens lendemann. Det var denne gutten som senere skulle bli Ragnvald Orknøyjarl. Det var han som i 1137 startet byggingen av det som i dag er den enorme St. Magnuskate­dralen i Kirkwall. Alt dette til minne om sin onkel Magnus, som ble kanonisert i 1135.

 ??  ??
 ??  ?? GAMMEL: St. Magnuskate­dralen er en katedral i Orknøyenes hovedstad Kirkwall, og ble oppført av Ragnvald Orknøyjarl til aere for hans onkel Magnus Orknøyjarl. Byggearbei­det startet i 1137.
GAMMEL: St. Magnuskate­dralen er en katedral i Orknøyenes hovedstad Kirkwall, og ble oppført av Ragnvald Orknøyjarl til aere for hans onkel Magnus Orknøyjarl. Byggearbei­det startet i 1137.
 ??  ?? TRADISJON: Det er blitt en lang tradisjon at treet fra Grimstad tennes i St. Magnuskate­dralen i begynnelse­n av desember.
TRADISJON: Det er blitt en lang tradisjon at treet fra Grimstad tennes i St. Magnuskate­dralen i begynnelse­n av desember.
 ??  ?? FIKK BOK: Ove Bach fikk boken Fjaerefolk som takk for sin mangeårige innsats med å reise over med treet.
FIKK BOK: Ove Bach fikk boken Fjaerefolk som takk for sin mangeårige innsats med å reise over med treet.
 ??  ?? BAR TREET NED: Det cirka tre meter høye treet ble båret ned gjennom skogen av store og små.
BAR TREET NED: Det cirka tre meter høye treet ble båret ned gjennom skogen av store og små.
 ??  ?? GOD GJENG: Det var en stor gjeng som samlet
GOD GJENG: Det var en stor gjeng som samlet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway