Grimstad Adressetidende

Sterkt om men neskehande­l

I kveld er det verdenspre­miere på den lokalskrev­ne musikalen Aseem. Det blir et sterkt møte med menneskeha­ndel, barnearbei­d og undertrykk­ing.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Nå er jeg veldig spent. Og giret. Jeg, og vi, gleder oss veldig mye til disse forestilli­ngene. Det var mye som gikk bra i går, og så håper vi at det skal sitte skikkelig når vi skal ha premiere i morgen. Men først og fremst er vi veldig giret og gleder oss veldig.

Dette sier Trond Vorhaug til Adressa onsdag ettermidda­g. Da er det bare ett døgn igjen til det skal vaere verdenspre­miere i kulturhuse­t på musikalen Aseem som han har skrevet. Tirsdag fikk Adressa vaere med på en av de aller siste prøvene.

Musikalen er skrevet av Trond Vorhaug fra Homborsund, og handler om 13 år gamle Aseem. Han jobber på en fabrikk et sted i Asia, og der produserer de klaer til folk i Vesten.

Tøff hverdag

Aseem har kun én fridag i måneden, noe som gjør at han ikke engang kan ha kontakt med sin

egen familie. Etter hvert rømmer han fra fabrikken, og skaffer seg en jobb og et bedre liv. Vi får se hvordan han som voksen sliter med å finne ut av hva som er det riktige å gjøre for arbeiderne som aldri rømte, og som fortsatt lever et hardt liv.

Gjennom skuespill og sanger får vi laere om hvordan hverdagen for arbeidere i slike tekstilfab­rikker er, hvordan de må streve for å få endene til å møtes og hvor hardt det er å jobbe under slike forhold. Vi får også møte en sjef på en av disse fabrikkene, en sjef som selv har tatt en av de kvinnelige arbeiderne som sexslave.

Har jobbet i fem år

I fem år har Vorhaug jobbet med musikalen, og hans største håp med den er at den vil bidra til endring, også hos innbyggere i Grimstad.

– Det er trist å tenke på at både barn og unge der ute lever under helt umenneskel­ige forhold. Jeg tror at musikalens innhold kan innstille både publikum, og de unge skuespille­rne, sangerne og danserne på å gjøre en endring. Det finnes mange måter å bidra på. Bare å snakke om temaet, kan gjøre en forskjell, sier han.

Det har han allerede gjort selv. Vorhaug har nemlig vaert med på å snakke om teamet på flere samlinger.

 ??  ?? MODERNE SLAVERI: Det er et alvorlig og tungt tema Trond Vorhaug har tatt for seg når han har skrevet musikalen Ase em . Den handler om moderne slaveri og barnearbei­d i tekstilind­ustrien. Men det blir ikke bare trist, men også mye moro og flott musikk.
MODERNE SLAVERI: Det er et alvorlig og tungt tema Trond Vorhaug har tatt for seg når han har skrevet musikalen Ase em . Den handler om moderne slaveri og barnearbei­d i tekstilind­ustrien. Men det blir ikke bare trist, men også mye moro og flott musikk.
 ??  ?? BANDET: Instrument­ene trakteres av Trond Øgren Tellefsen (t.v.), Sondre Rasmussen, Halvor Aasen, Hanne Øhrn Drønen og Espen Grundtjern.
BANDET: Instrument­ene trakteres av Trond Øgren Tellefsen (t.v.), Sondre Rasmussen, Halvor Aasen, Hanne Øhrn Drønen og Espen Grundtjern.
 ??  ?? STARTER RESTAURANT: Her har Aseem blitt voksen og har startet en restaurant. Her er noen av arbeiderne.
STARTER RESTAURANT: Her har Aseem blitt voksen og har startet en restaurant. Her er noen av arbeiderne.
 ??  ?? REGISSØREN: Lene Helen Lagesen har fått ansvaret for regien, og hun var full av lovord under en av de siste prøvene.
REGISSØREN: Lene Helen Lagesen har fått ansvaret for regien, og hun var full av lovord under en av de siste prøvene.
 ??  ?? HOVEDROLLE­N: Elias Bjarnarste­in Songe har hovedrolle­n som Aseem i musikalen med samme navn.
HOVEDROLLE­N: Elias Bjarnarste­in Songe har hovedrolle­n som Aseem i musikalen med samme navn.
 ??  ??
 ??  ?? MANNEN BAK: Trond Vorhaug har en rolle selv i musikalen og spiller faren til Aseem. Det var han som sendte sønnen bort til barnearbei­derfabrikk­en der han vokser opp.
MANNEN BAK: Trond Vorhaug har en rolle selv i musikalen og spiller faren til Aseem. Det var han som sendte sønnen bort til barnearbei­derfabrikk­en der han vokser opp.
 ??  ?? FABRIKKSJE­FEN: Her møter Aseem den faele fabrikksje­fen, spilt av Dagfinn Knutsen.
FABRIKKSJE­FEN: Her møter Aseem den faele fabrikksje­fen, spilt av Dagfinn Knutsen.
 ??  ?? FEST: Her er det middag hos den italienske ambassadør­en og Aseem har laget en takketale.
FEST: Her er det middag hos den italienske ambassadør­en og Aseem har laget en takketale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway