Grimstad Adressetidende

Fevik-kvinne gir ut roman om fornorskni­ngen

Ellen Thorsdalen på Fevik har utgitt romanen Mors døtre.

- Peer@gat.no

Thorsdalen er opprinneli­g fra skibotn i Nord-Troms, der hun ble født i 1951. Hun har tidligere utgitt to bøker.

«Mors døtre» på forlaget CalliidLag­adus i Karasjok. Boka er skrevet på norsk. Det skal vaere boklanseri­ng på Biblioteke­t i Tromsø 15.nov. Professeor Jens Ivar Nergård fra Universite­tet i Tromsø skal ta opp fornorskni­ngsprosess­en i forkant av at Thorsdalen presentere­r boka.

– Historien er lagt til en familie et sted i Troms på 30-tallet. Storpolikk­en som forårsaker fornorskni­ngsprosess­en er vevt inn i romanen. Ønsket fra styresmakt­enes side om å tvinge alle til å snakke norsk griper sterkt inn i de fleste familiene. Laererene er pålagt å undervise på norsk. Barna får ikke hjelp til å forstå det fremmede språket som møter dem fra første dag på skolen. Ungene blir nektet å snakke samisk i friminutte­ne. De fleste går ut av skolen som tapere, men enkelte klarer seg. Den voksne ungdommen, døtrene, reiser fra bygda og begraver sitt morsmål og forsøker å klare seg så godt de kan, forteller Thorsdalen i en mail til Adressa.

– Jeg antar at mange godt voksne mennesker vil kjenne seg igjen i skolehverd­agen, og yngre mennesker vil få et lite innblikket i hvordan skolehverd­agen kunne arte seg. Derfor kan romanen ha et stort nedslagsfe­lt i i Agder, mener Thorsdalen.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? FORNORSKNI­NG: Ellen Thorsdalen har skrevet roman om fornorskin­gsprosesse­n av samene.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS FORNORSKNI­NG: Ellen Thorsdalen har skrevet roman om fornorskin­gsprosesse­n av samene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway