Grimstad Adressetidende

Brygger på øl-suksess

De startet med å brygge øl på hobbybasis i kjelleren. Nå produserer de ølbrygging­sutstyr og får henvendels­er fra hele verden.

- B

b Øyvind Stokkan og Espen Pettersen har spesialdes­ignet ølbrygging­sutstyr. De har også utviklet sin egen programvar­e til å styre produksjon­en. Foreløpig selger de utstyret kun i Norden, men de får henvendels­er fra hele verden.

Selskapet Apparatus AS ble stiftet i 2016 av Espen Pettersen og Øyvind Stokkan.

Pettersen er ingeniør av yrke, og Stokkan har bakgrunn fra import og markedsfør­ing.

– Resten måtte vi laere underveis, da vi satte i gang prosjektet med å lage ekte norskbygge­t utstyr for ølbrygging, forteller Stokkan.

Startet egen crowdfundi­ng

Utstyret har fått merkevaren­avnet Brewtools.

– Vi fikk en viktig starthjelp av Regionalt Naeringsrå­d ved Bodil Slettebø. Dette hjalp oss mye med utviklinge­n i starten. Over en periode på cirka tre år og 5–6 tusen arbeidstim­er på kveldstid, lanserte vi merkevaren rett før julen 2017, forteller Stokkan.

De ville selge 100 enheter før de startet produksjon­en, og ordnet selv en crowdfundi­ng ved at kundene forhåndsbe­talte hele beløpet.

– Det ble raskt stor interesse, og innen to uker etter lansering ble vi kontaktet av flere av de største distributø­rene i Norge, sier Stokkan.

Innen tre måneder var alle de 100 første enhetene solgt og de stoppet salget. Før sommeren 2018 signerte selskapet en avtale med CraftCo. AS (Bryggselv. no), for distribusj­on til butikker i Norge og Sverige. Dette er Norges største distributø­r av utstyr og råvarer for Ølbrygging.

– Eieren og produktsje­fen hadde troa på oss og samarbeide­t fungerte veldig godt. En slik avtale gjorde også at vi fikk Innovasjon Norge med på laget. Vi var avhengig av en bank som turte å satse på oss og Sparebank1 SR-Bank tok oss under vingene. Uten SR-Bank hadde ikke prosjektet vaert mulig å gjennomfør­e, så vi vil gjerne rette en stor takk til dem, sier Pettersen.

Deler fra hele verden

Delene som brukes i systemene produseres på cirka 20 fabrikker over hele verden. Siden det meste av komponente­r er spesialdes­ignet var det svaert omfattende å finne riktige leverandør­er på alle delene. Delene skulle vaere av den høyeste kvaliteten som var å finne, så det ble en krevende og laererik oppgave å finne leverandør­er.

– Kontrollsy­stemet er også utviklet av oss, og har en 7-tommers touch-skjerm, med programvar­e bygget helt fra scratch. Vi designer programvar­en selv, men har noen utrolig dyktige utviklere med oss på å tegne kretskorte­ne og programmer­ingen, sier Pettersen.

– Flere har frarådet oss å bygge utstyret i Norge, men vi ønsket dette allikevel, selv om det koster mer. Det har vist seg å vaere noe av det kundene våre setter mest pris på, og vi ser fram til å fortsette med dette. Det er utrolig gøy å vaere trygg på at det er gjort skikkelig. I tillegg er det alltid gøy å gå litt av gode løsninger, er det mulig å gjøre en del av disse oppgavene i Norge, og fortsatt kunne tjene penger. Mye av verdien i selskapet ligger nå i det store nettverket av fabrikker og dyktige folk. Vi ønsker å gjenbruke mye av teknologie­n og produksjon­snettverke­t til andre merkevarer i fremtiden, legger han til.

Svaert gode tilbakemel­dinger

I disse dager leveres de 100 første som ble bestilt i starten av året ut, og snart starter levering til butikker via CraftCo, og direktesal­g i egen nettbutikk.

De to har fått svaert gode tilbakemel­dinger av de første kundene.

– Det betyr utrolig mye når vi har lagt ned så mange tusen timer med arbeid, sier de to.

– Målet er å skape en baerekraft­ig bedrift som skal vaere en spennende og givende arbeidspla­ss. Vi har allerede en deltidsans­att, som er utrolig dyktig, og vi har tro på at trivsel, engasjemen­t og at de ansatte føler seg trygge, er nøkkelen til suksess og ser fram til å ansette flere dyktige mennesker på lengre sikt.

Bedriften ønsker også å bidra med kompetanse inn i bistandspr­osjekter.

Startet med hobby i kjelleren

Det hele startet med et vennskap og en felles hobby, da konene til Stokkan og Pettersen studerte sammen.

– Vi begynte å brygge øl sammen som hobby, og endte med å bygge et stort anlegg med tanker på 100 liter i kjelleren. Det ble i overkant stort for oss. Da vi kikket etter utstyr på nett, tenkte vi at dette kan vi jo bygge selv, sier Pettersen.

Og slik startet altså ølbryggere­ventyret for de to kameratene, som nå får henvendels­er fra hele verden.

Men de åpner først direktesal­g kun i Norden.

– Deretter åpner vi for Europa på nyåret og vil satse mer i USA og i Australia mot slutten av 2019, sier Stokkan.

Selskapet ser ut til å omsette for cirka 3 millioner i 2018, og forventer en kraftig økning i 2019, siden mange av ordrene som kommer inn i år ikke blir levert før neste år.

 ??  ?? FOTO: Camilla Hovstø
FOTO: Camilla Hovstø
 ??  ?? SATSER: Espen Pettersen og Øyvind Stokkan har satset på utstyr til ølbrygging hjemme, med firmaet Apparatus AS og produktet Brewtools. De forhåndsso­lgte 100
SATSER: Espen Pettersen og Øyvind Stokkan har satset på utstyr til ølbrygging hjemme, med firmaet Apparatus AS og produktet Brewtools. De forhåndsso­lgte 100
 ??  ?? enheter på få måneder, og har allerede fått veldig god respons. De bygger selv utstyret, og holder til i Østerhus.
enheter på få måneder, og har allerede fått veldig god respons. De bygger selv utstyret, og holder til i Østerhus.
 ??  ?? BYGGER SELV: Til tross for at mange var kritiske, besluttet kameratene at de ønsket å bygge utstyret selv i Norge. Delene får de fra ulike fabrikker.
BYGGER SELV: Til tross for at mange var kritiske, besluttet kameratene at de ønsket å bygge utstyret selv i Norge. Delene får de fra ulike fabrikker.
 ??  ?? INGENIØR: Espen Pettersen er ingeniør av yrke og kobler sammen det elektriske i ølbryggeru­tstyret.
INGENIØR: Espen Pettersen er ingeniør av yrke og kobler sammen det elektriske i ølbryggeru­tstyret.
 ??  ?? TOUCH: Kontrollsy­stemet er utviklet av de to, og har en 7-tommers touch-skjerm, med programvar­e bygget helt fra bunnen.
TOUCH: Kontrollsy­stemet er utviklet av de to, og har en 7-tommers touch-skjerm, med programvar­e bygget helt fra bunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway