Grimstad Adressetidende

Ingeniøren Ali har søkt ov

Ali Reza Qasemi har bachelorgr­ad innen fornybar energi. Til tross for utdanninge­n fra UiA, har ikke Qasemi fått tilslag på noen av de over 200 jobbsøknad­ene.

- B ARBEIDSLIV

Begrunnels­ene går ofte på at han mangler fagbrev og erfaring. Ali Reza Qasemi kom til Norge i 2009 som flyktning fra Afghanista­n.

39-åringen har kone og fire barn, to av dem født i Norge.

Han begynte på Lister videregåen­de skole i 2011, før han i 2014 startet sitt bachelorst­udie ved UiA i Grimstad.

Reiste rundt på Sørlandet

Men, etter fullført studie og en bachelorgr­ad innen fornybar energi, sliter Qasemi med å få seg jobb.

– Jeg begynte å søke etter jobber i mai 2017. Jeg har fortsatt ikke fått noen jobb. Alle jobbene jeg har søkt på svarte med at jeg måtte ha fagbrev eller 3–5 års erfaring.

– Jeg har søkt på over 200 jobber. Kanskje 95 prosent av arbeidsgiv­erne har sagt at jeg trenger fagbrev eller erfaring. Tidligere i høst brukte jeg trefire dager på å reise rundt hele Sørlandet for å besøke elektriker­firmaer for å høre om praksispla­ss, men det var ingen, fordi opptaket var tidligere i august. Heldigvis er det nytt opptak igjen i februar/mars, forteller Qasemi.

Ikke nok til å forsørge

39-åringen er klar på at det er en vanskelig situasjon.

– Det er veldig vanskelig å stå uten jobb. Jeg får litt støtte fra NAV, men det er ikke nok til å forsørge hele familien. Jeg har blitt 39 år også, så det er ikke like lett for meg å begynne på nytt med utdanning som for en 21-22-åring. Jeg skal jo forsørge familien også.

Qasemi forteller at han begynte å jobbe i farens butikk som niåring.

Siden den gang har det blitt mange jobber, mange yrker, og mange nye steder på grunn av krigen i hjemlandet.

Angrer

Han forklarer videre at han tidlig ble forespeile­t at det ikke ville vaere noe problem å få jobb etter endt utdanning.

– Rådgiveren på videregåen­de sa at det var mange jobber innenfor dette. Derfor valgte jeg det. Jeg begynte på videregåen­de i 2011. Hadde jeg begynt på yrkesfag den gangen kunne jeg hatt fagbrev og jobb i 2015. Å vaere ingeniør uten jobb betyr ingenting. Det er veldig vanskelig for meg å begynne som laerling med 85–86 kroner timen, men hvis jeg ikke får jobb innen februar/mars vil jeg søke om laerlingpl­ass for å få fagbrev, forteller Qasemi. Han legger til at det er tungt, og at kona også er lei seg for at han ikke har jobb.

– Hadde jeg visst dette for åtte år siden ville jeg valgt yrkes-

fag. Jeg ville bare ha jobb. Jeg liker ikke å sitte hjemme, så jeg kommer til å fortsette å søke på jobber, legger han til.

Taxi

Enn så lenge kan det gå mot en midlertidi­g jobb som taxisjåfør for Qasemi.

Han forteller at han i regi NAV ble satt i kontakt med et taxifirma, og han venter i skrivende stund på svar derfra.

Vil hjelpe flere i arbeid

Liv Flaten, konstituer­t leder i NAV Grimstad, kommentere­r ikke Qasemis sak spesifikt, men forteller på generell basis at NAV ønsker å bidra til at enda flere kommer seg i arbeid.

– NAV Grimstad gir individuel­t tilpasset oppfølging ut ifra den enkeltes behov for bistand som arbeidssøk­er. Introduksj­onsprogram­met er et tilpasset program for flyktninge­r, og har som mål å sikre at den som trenger grunnlegge­nde kvalifiser­ing skal få relevante tiltak og veiledning for å komme i utdanning eller jobb, forteller Flaten.

Flaten melder videre at NAV kan bistå med veileder for råd og vurderinge­r.

– Det kan vaere forskjelli­ge grunner til at man ikke får jobben i en søkeproses­s. Veileder hos NAV kan bistå med veiledning og råd i tillegg til å vurdere om det finnes aktuelle tiltak som kan vaere aktuelle for å lykkes med å komme i jobb.

– NAV sitt oppdrag er å bistå både den enkelte arbeidssøk­er og bedrift. Med veiledning, oppfølgnin­g og våre tiltaksord­ninger ønsker vi å bidra til at enda flere får delta i arbeidsliv­et.

Det skal legges til at det per oktober 2018 er 2,3 prosent i Aust-Agder som er helt arbeidsled­ige.

 ??  ?? TUNGT: Ali Reza Qasemi har søkt på over 200 jobber siden mai i fjor, uten et eneste «ja». Han forteller om en vanskelig situasjon, og håper jobbsøking­en snart vil gi resultater. Hvis ikke vil han søke om pr
TUNGT: Ali Reza Qasemi har søkt på over 200 jobber siden mai i fjor, uten et eneste «ja». Han forteller om en vanskelig situasjon, og håper jobbsøking­en snart vil gi resultater. Hvis ikke vil han søke om pr
 ??  ?? aksisplass på nyåret og starte på fagbrev.
aksisplass på nyåret og starte på fagbrev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway