Grimstad Adressetidende

Har funnet løsning som gir 13 meter lavere master

Ved å bruke en ny type teknologi kan flomlysmas­tene på Levermyr bli langt lavere enn de planlagte på 40 meter.

- B IDRETTSANL­EGG b Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Nylig ble det kjent at Kystverket ønsker å vurdere de 40 meter høye flomlysmas­tene kommunen har vedtatt å sette opp på Levermyr. Bakgrunnen for dette er bekymring fra lokale fiskere for hvilke konsekvens­er lyset fra mastene kan ha for skipstrafi­kken, ettersom mastene er så høye at de blir synlige fra sjøen.

Samme som på Selhurst Park

Aage Halvorsen i selskapet Eidolon AS har tidligere engasjert seg i saken ettersom Eidolon tilbyr teleskopma­ster som han heves og senkes etter behov.

Halvorsen har nå undersøkt enda en løsning.

– Jeg fikk et firma som har levert lys til Crystal Palace og det olympiske anlegget i Brasil for å se om man kan ha ledlys på master lavere enn 40 meter, og de gjorde en 95-prosenttes­t. Den viser at det holder med 27 meter høye master, forteller Halvorsen.

– Og det er beregnet ut fra NFFs krav om lys?

– Det er beregnet på samme utgangspun­kt som de på 40 meter.

Det er altså ikke ledlys kommunen har bestilt på sine master. Det kan ha flere grunner, tror Halvorsen.

– Det er ikke så rart, for det hadde vaert vanskelig å ha ledlys i 40 meters høyde. Det er mye mer vindfang i ledlys enn i tradisjone­lle lys, sier han.

Koster mye mer

Ledlys er 30 prosent billigere i drift, men adskillig dyrere i innkjøp. Halvorsen anslår at en løsning med ledlys på 27 meter høye master for Levermyr kan koste så mye som dobbelt av prisen på det som allerede er bestilt.

– Jeg har ikke hørt om noen i Norge som bruker led til dette. Det er veldig kostbart, nesten 2,5-3 ganger så dyrt, men dette blir 1,5 til 2 ganger så dyrt.

Halvorsen har ikke så stor tro på at kommunen nå velger en helt ny løsning.

– Jeg var involvert med teleskopma­ster, men de ville aldri se på det, så tenkte jeg å se på andre muligheter i og med at det var snakk om lys fra 40 meter, sier han.

Han har ikke overlevert opplysning­ene til kommunen.

– Kommunen har allerede bestilt de 40 meter høye mastene, så de må jo bruke dem, sier han.

Ikke svar fra Kystverket ennå

Thor Berg-Larsen i kommunens byggesaksa­vdeling opplyser at det foreløpig ikke er kommet noe svar fra Kystverket etter at de fikk oversendt flomlyssak­en for behandling etter havne- og farvannslo­ven.

Ettersom det ikke er kommet noe svar ennå, vet ikke BergLarsen hvordan den videre saksgangen blir.

– Gir de bare en uttalelse, er vårt vedtak stående, sier han.

Tommy Egge er kommunen prosjektle­der for flomlyset på Levermyr. Han synes det er vanskelig å si nå om det kan bli aktuelt å se på andre løsninger

enn de som er bestilt.

– Det vi har søkt om er det vi har søkt om. Hvis politikern­e vedtar noe annet, kaster vi oss rundt. Vi har en kontrakt med noen faste master som ligger halvferdig­e på et lager, så det må jo løses også, påpeker han.

 ??  ?? THOR BERG-LARSEN.
THOR BERG-LARSEN.
 ??  ?? LAVERE: Ifølge Aage Halvorsen kan mastene på Levermyr bli lavere enn 40 meter, dersom man velger ledlys. Illustrasj­onen viser konvensjon­elle lysmaster, ikke de lavere med ledlys.
LAVERE: Ifølge Aage Halvorsen kan mastene på Levermyr bli lavere enn 40 meter, dersom man velger ledlys. Illustrasj­onen viser konvensjon­elle lysmaster, ikke de lavere med ledlys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway