Grimstad Adressetidende

– Viktig å dempe tabuet rundt psykiske utfordring­er

– Å vaere raus mot seg selv innebaerer å godta at vi kan gjøre feil og tenke at det går fint likevel, skriver Stine Holm Saetevik på vegne av skoletjene­sten i Grimstad.

- B INNLEGG Stine Holm Saetevik på vegne av skolehelse­tjenesten i Grimstad kommune.

Lesernes mening: I uke 41 markerte vi i skolehelse­tjenesten verdensdag­en for psykisk helse på en rekke skoler. Alle har en psykisk helse og verdensdag­en bidrar til å åpne opp om temaet, samt å øke kunnskapen om psykisk helse. Flere unge sliter med sine tanker og følelser, og nettopp derfor er det viktig å snakke om temaet og dempe tabuet rundt psykiske utfordring­er og lidelser.

Årets tema var «å vaere raus». Raus er muligens et vanskelig ord, men definitivt et viktig ord. Mange forbinder raushet som et gammeldags ord, et ord som rommer mye. Å vaere raus mot andre kan forklares som å vaere vennlig, varm, trygg og gavmild. Det er å inkludere noen som kanskje ikke har noen å henge med i friminutte­t. Det er å tåle at andre kan gjøre feil og deretter legge det bak seg. Det å vaere raus er også å tåle at vi er forskjelli­ge og respektere andres følelser og bakgrunn. Alle mennesker har en historie, noen har en historie vi kjenner til og andre har en historie vi ikke kjenner til. Ved å vaere raus mot andre så kan vi muligens bidra til at den personen lettere kan baere på sin historie.

En annen viktig side ved raushet er det å vaere raus med seg selv. Ofte kan vi vaere harde mot oss selv når vi gjør feil eller føler at vi dummer oss ut. Å vaere raus mot seg selv innebaerer å godta at vi kan gjøre feil og tenke at det går fint likevel. Det er å vaere fornøyd med hvordan vi er og ikke fokusere på hvordan vi burde eller kunne vaert.

I en verden hvor vi er omringet av sosiale medier og flotte bilder på Instagram, kan det av og til vaere vanskelig å se oss selv i speilet og tenke at vi er gode nok akkurat som vi er. God nok med den kroppen vi har, god nok på skolen, god nok på fotballtre­ning, god nok i vennegjeng­en og god nok til å vaere oss selv. Å vaere raus med seg selv innebaerer også å godta de følelsene vi har. Det er ikke et tegn på svakhet at følelsene svinger eller det å ha psykiske utfordring­er. Det er et tegn på styrke å gjenkjenne følelsene og tørre å si det til noen.

Selv om markeringe­n av verdensdag­en for psykisk helse kun er en dag, så må vi ta med oss budskapet videre. Vaer raus, både mot andre og deg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway