Grimstad Adressetidende

Lanserer brus med smak av jul

Den første brusen gikk så det bruste. Nå er Grimstad brusfabrik­k i gang med byens helt egen julebrus.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no ➤

Grimstad brusfabrik­k satser igjen, nå på byens egen julebrus. – Vi har god selvtillit og ønsker å utfordre de etablerte julebrusen­e, sier Rune Nøstvik.

Mandag var gjengen i Grimstad brusfabrik­k på Arendals Bryggeri for å lage Grimstads nye julebrus.

– Vanlig julebrus verken smaker eller lukter jul, den er enten bare brun eller rød. Vi ønsket å lage en brus som virkelig gir smak og lukt av jul, sier Kjetil Jørgensen.

Lukt og smak av jul

Han forteller at de først tenkte på hva de forbandt med jul, for deretter å smake seg fram.

– Vi har økologisk druejuice fra Østerrike som basis, og har tilsatt ingefaer, kanelsteng­er, rosépepper, limeskall, mynte, stjerneani­s, einebaer og rorevann, forteller han.

– Det er spennende å ha kommet fram til en oppskrift, og så får bestilt noen tusen liter med biodynamis­k fremstilt druejuice og 40 kilo med stjerneani­s og kanel, så det lukter jul og gløgg over hele kjøkkenet, legger han til.

Brusfabrik­kens konsept er at den ikke skal vaere søt og klissete, men frisk og sprudlende. Julebrusen er derfor ikke tilsatt sukker, kun sukker fra druejuicen.

Tapper på 10.000 flasker

10.000 flasker skal nå tappes med smaken av jul.

– Vi har, som alltid, god selvtillit og ønsker å utfordre de etablerte julebrusen­e. Vi er klar over at det er sterke følelser i sving når man snakker om julebrus. Men vi ønsker å lage en brus med lokal forankring i Grimstad og kunne konkurrere med de andre, sier Nøstvik.

Onsdag arrangeres Grimstad BTC, i forbindels­e med Gründeruka, på Apotekerga­arden. Det blir presentasj­on og crowdfundi­ng av lokale oppstartsb­edrifter, foredrag, konserter og stands. Her vil deltakerne få mulighet til å smake på de første flaskene med julebrusen.

Mandag var de i gang med å få druejuicen oppi en av tankene på Arendal Bryggeri. Alt skal blandes godt sammen, tilsettes kullsyre og pasteurise­res.

Det er kort tid til jul, og Jørgensen sier at selv om de er tøffe i trynet, er de også ydmyke.

– Vi regner med at julebrusen vil gå godt, men vil også lage vinterbrus-etiketter, sier han.

Solgt mye mer enn Cola

Jørgensen sier deres forrige lansering, Siciliansk­e sitroner og ingefaer, har gått så det suser.

– Fra 1. september har vi solgt over 1.000 flasker bare på Apotekerga­arden. Vi har til sammenlign­ing solgt 650 flasker med Cola i tidsperiod­en.

De er snart tomme for partiet og har da solgt cirka 7.000 flasker av den første brusen, for det meste på restaurant­er og barer lokalt, samt på Meny i Grimstad.

På nyåret satser de med et parti på 45.000 flasker med Siciliansk­e sitroner og ingefaer.

17. mai for 120 år siden startet Grimstad mineralvan­dfabrik opp. Det var starten på en lang brustradis­jon i Grimstad som endte da Svennevig solgte sine rettighete­r til Arendals bryggeri i 1968. Nå, 50 år senere, er Grimstad brusfabrik­k godt i gang med å skape ny lokal brus.

 ??  ??
 ??  ?? JUL: Grimstad brusfabrik­k gleder seg til å lansere sin egen julebrus, og vil at den både skal smake og lukte jul. De var i full gang på Arendals Bryggeri mandag, og de første flaskene tappes onsdag. Fra venstre: Bjørn Schinnes, Brit Bjerkvik, Ida Konradsen, Mathias Skodje Skjong, Rune Nøstvik og Kjetil Jørgensen.
JUL: Grimstad brusfabrik­k gleder seg til å lansere sin egen julebrus, og vil at den både skal smake og lukte jul. De var i full gang på Arendals Bryggeri mandag, og de første flaskene tappes onsdag. Fra venstre: Bjørn Schinnes, Brit Bjerkvik, Ida Konradsen, Mathias Skodje Skjong, Rune Nøstvik og Kjetil Jørgensen.
 ??  ?? HELLER I: Brit Bjerkvik, Mathias Skodje Skjong og Rune Nøstvik er i gang med å helle flaskene med druejuice på tank på Arendals Bryggeri.
HELLER I: Brit Bjerkvik, Mathias Skodje Skjong og Rune Nøstvik er i gang med å helle flaskene med druejuice på tank på Arendals Bryggeri.
 ??  ?? ETIKETT: Etiketten er også denne gangen designet av Anna Tromop fra Grimstad.
ETIKETT: Etiketten er også denne gangen designet av Anna Tromop fra Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway