Grimstad Adressetidende

Ville minne om hva fanatisme kan føre til

Reidar Grunde Simonsen svarer her på innlegget til Marit Sørland om pilegrimsv­andringen til en gruppe fra Grimstad.

- Reidar Grunde Simonsen

Lesernes mening: Siden

mitt navn ble nevnt i artikkelen til Marit Sørland, i Adressa lørdag 10.11., føler jeg behov for å komme med følende kommentar: Reidun på Knibeheias betraktnin­ger omkring apostelen Jakob, også kalt Santiago i Spania, var ikke ment som en provokasjo­n overfor grimstadfo­lk som gikk pilegrimsm­arsj til Santiago de Copostela. Det var heller ikke ment som et angrep på religion som sådan.

Jeg beklager dersom

det ble oppfattet som en insinuasjo­n at deltakerne på pilegrimsf­erden ikke kjente historien til dette tredje største kristne pilegrimsm­ål i verden etter Roma og Jerusalem. Jeg har selv hatt gleden av å vaere guide gjennom mange år på deler av pilegrimsv­eien i Nord-Spania, og vet at det finnes mange motiver for å gå denne veien, deler eller hele.

Mitt anliggende var

nok en gang, noe som ikke kan gjentas for ofte, å minne om hva fanatisme og organisert religion har avstedkomm­et av konflikter og elendighet for mennesker gjennom århundrene, og det ser ikke ut til å ta slutt. Dette har selvfølgel­ig mange årsaker: det ondes mysterium, noen har funnet «sannheten», religiøs indoktrine­ring osv. Men kanskje også det som blir hevdet: De som ikke kjenner historien, har en tendens til å gjenta den. Og i denne sammenheng snakker vi altså om den elendighet mennesker har påført hverandre i religionen­s navn.

De såkalte katolske

monarkene, Isabel og Fernando, som ligger begravd i katedralen i Granada, troner høyt i spansk historie. De førte krigen mot muslimer og jøder, og andre som ikke delte deres livsoppfat­ning, og de introduser­te inkvisisjo­nen i Spania. Tusener ble pint til døde, fordi de ikke hadde den rette tro. Blant andre utallige eksempler på misbruk av religion hører religionsk­rigene, beltene til nazistene med «Got mit uns». Også i dag, velsignels­e fra kirkas representa­nter av soldater som skal ut med sine krigsmaski­ner og bombe folk og hjem sønder og sammen. Islamister som kapper hodene av frafalne vet vi nok om. Slik kunne man fortsette.

Apostelen Jakob, som

mange gjerne vil tro ble brakt som hodeløst lik av palestiner­e til Spania, kan, for alt jeg vet, ha vaert et godt menneske. Problemet er at han i historien er blitt misbrukt av den katolske kirke i maktutfold­elsen og fanatismen navn.

Jeg tolker Reidun

på Knibeheia slik at hun er bekymra for sviktende historieku­nnskaper, blant annet på grunn av mindre vektleggin­g av historie i skolen, noe som kan bidra til at menneskene gjør de samme feilene igjen og igjen - og igjen.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Reidar Grunde Simonsen svarer Marit Sørland på vegne av Reidun på Knibeheia.
ARKIV INNLEGG: Reidar Grunde Simonsen svarer Marit Sørland på vegne av Reidun på Knibeheia.
 ??  ?? GRIMSTADGJ­ENG: En stor gruppe med deltakere fra Grimstad gikk den kjente pilegrimsl­eden til Santiago de Compostela. Dette ble kommentert av Reidun på Knibeheia.
GRIMSTADGJ­ENG: En stor gruppe med deltakere fra Grimstad gikk den kjente pilegrimsl­eden til Santiago de Compostela. Dette ble kommentert av Reidun på Knibeheia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway