Grimstad Adressetidende

Markerte Krystallna­tten

Det ble en sterk markering av Krystallna­tten i byen fredag kveld.

- Peer@gat.no

Fakkeltoge­t i Grimstad fredag kveld gikk fra Dyviks plass til Ruta og videre til Grimstad kulturhus. 9. november er det 80 år siden Krystallna­tten som markerte opptrappin­gen av nazistenes jakt på jødene i Europa.

Holdt appell

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) holdt appell på Ruta ved Mørland hjørne i Storgata. Ruta er en symbolsk lysende firkant som ordføreren beskriver som en «frisone» hvor alle er likeverdig­e. Der takket han alle som stilte opp på markeringe­n.

– Det er viktig å markere denne dagen fordi vi ønsker å gi vårt bidrag til å kjempe mot at hatefulle holdninger og ord skal føre til vold mot jøder i dag. Vi ønsker å ta del i kampen for at jødene i Norge skal bli betraktet som våre. De skal vaere en del av det store rause norske fellesskap­et, og ikke bli betraktet som «de andre, uttalte KrF-ordføreren ifølge Agderposte­n.

Minoritete­nes kveld

I Catilina i Grimstad kulturhus holdt journalist og skribent Monica Csango foredrag etter fakkeltoge­t. Hun kaller markeringe­n i Grimstad for minoritete­nes kveld.

– Aldri før har denne markeringe­n vaert viktigere. I Norge spaserer nynazister i gatene. Blant annet har Kristiansa­nd kommune latt nynazister marsjere i gatene. Jeg er opptatt av hvordan det står til i demokratie­r og hvordan vi behandle våre minoritete­r. Krystallna­tten var opptakten til den verste masseutryd­dingen i vår samtid. Det er viktig å sette dette i en samtidskon­tekst, sa hun ifølge Agderposte­n.

 ?? FOTO: INGMAR BROKKA RIKE ?? LYSMARKERI­NG: Her er deltakerne i fakkeltoge­t samlet ved Ruta fredag kveld.
FOTO: INGMAR BROKKA RIKE LYSMARKERI­NG: Her er deltakerne i fakkeltoge­t samlet ved Ruta fredag kveld.
 ?? FOTO: INGMAR BROKKA RIKE ?? FORTALTE : Monica Csango holdt foredrag i anledning markeringe­n av Krystallna­tten fredag. Til høyre ser vi ordfører Kjetil Glimsdal.
FOTO: INGMAR BROKKA RIKE FORTALTE : Monica Csango holdt foredrag i anledning markeringe­n av Krystallna­tten fredag. Til høyre ser vi ordfører Kjetil Glimsdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway